اعتصاب گسترده و تجمعات علیه طرح امانوئل مکرون برای افزایش سن بازنشستگی از چند شهر بزرگ فرانسه آغاز شد. انتظار میرود علاوه بر تجمع بزرگ در پاریس که تمام اتحادیههای بزرگ فرانسه در آن شرکت دارند، بیش از ۲۰۰ تظاهرات نیز طی روزهای آتی در سراسر فرانسه برگزار شود. فیلیپ مارتینز، رئیس کنفدراسیون عمومی کار تاکید کرده است که تنها در تظاهرات روز پنجشنبه، شمار شرکتکنندگان در تظاهرات سراسری از یک میلیون نفر فراتر رفته است. نمایندگان اتحادیههای کارگری و دیگر معترضان اعلام کردهاند که اعتصابات آنها نقطه پایانی ندارد و تا زمانی که مکرون از مصوبات و تصمیمگیریهای غیرمردمی خود عقبنشینی نکند به حضوردر خیابانها یا دست کشیدن از کار ادامه میدهند.
فرانسه در بحران، مکرون در مسافرت!
امانوئل مکرون که به همراه چند نفر از وزیران برای دیدار با مقامهای اسپانیایی، هماکنون در بارسلون بهسر میبرند در واکنش به تجمعات اعتراضآمیز دیروز در یک کنفرانس مطبوعاتی، بار دیگر ضمن دفاع از آنچه «اصلاحات دموکراتیک و مسئولانه» خوانده است، با اشاره به اینکه امیدوار است تظاهرات «بدون افراط و خشونت» برگزار شود، گفت: «من فکر میکنم خوب و مشروع است که بتوان همه نظرات را بیان کرد. این اصل یک دموکراسی است!» این همان ژست همیشگی دولتمردان فرانسوی در قبال اعتراضات است! در جریان شکلگیری تظاهرات جلیقهزردها (حدود چهار سال قبل) نیز ابتدا رئیسجمهور فرانسه از دموکراسی دروغین در کشورش دفاع کرد اما استمرار اعتراضات منجر به برخوردی غیرانسانی با معترضان شد. سادهسازی اعتراضات و ربط دادن آنها به دموکراسی نامرئی در فرانسه، ادبیات همیشگی سران کاخ الیزه در قبال نارضایتیهای عمومی محسوب میشود. البته معمولا پس از چند روز ژست دموکراتیک سران فرانسوی جای خود را به برخورد شدید پلیس میدهد!
اختلال گسترده در فرانسه
با آغاز اعتصاب و اعتراضات گسترده، کار بخش اعظمی از حمل و نقل، مدارس و پالایشگاهها در فرانسه مختل شده است. هشت اتحادیه بزرگ فرانسه که شامل حمل و نقل، آموزش، پلیس، مدیران اجرایی و بخشهای عمومی میشود، خواستار برگزاری «اولین روز اعتصابها و اعتراضات» علیه اصلاحات پیشنهادی حقوق بازنشستگی در روز پنجشنبه شدهاست. در بخش آموزش ابتدایی، نرخ اعتصاب در میان آموزگاران و دیگر کارکنان ۳۵/۴۲ درصد اعلام شده و طبق آخرین آمار، در مقطع راهنمایی نیز از هر سه معلم یک نفر دست از کار کشیده است. اداره هوانوردی غیرنظامی فرانسه اعلام کرد که از هر پنج پرواز ورودی و خروجی فرودگاه اورلی پاریس، یک پرواز بهدلیل اعتصاب کارکنان کنترل ترافیک هوایی در این روز لغو میشود. این وضع، احتمال تاخیر و لغو بیشتر پروازهای باقیمانده را نیز افزایش میدهد. اعتصاب گسترده روز پنجشنبه که نرخ آن در بخش حمل و نقل ریلی بیش از ۶۴ درصد اعلام شده، تردد وسایل حمل و نقل عمومی و قطارهای بینشهری را نیز با محدودیتهای زیادی همراه کرد و این روند طی روزهای آتی ادامه خواهد داشت.
بحران در حوزه انرژی
از سوی دیگر با ادامه اعتصاب در پالایشگاهها و نیروگاههای برق، احتمال کمبود سوخت در پمپبنزینها و قطعی برق منازل مسکونی و مراکز تجاری در روزهای آینده افزایش مییابد. بنا بر اعلام مدیریت شرکت برق فرانسه(EDF)، ۴۴/۵ درصد از کل نیروی کار این شرکت در اعتراض به طرح اصلاح حقوق بازنشستگی، دست از کار کشیده و اعتصاب کردهاند. سندیکای کارگری پالایشگاههای گروه «توتال انرژی» نرخ اعتصاب کارکنان این بخش را ۷۰ تا ۱۰۰ درصد اعلام کرده و یادآور شدهاند که اعتصابها احتمالا برای دو روز متوالی در پیش گرفته خواهد شد.
کاخ الیزه ،حرفی برای گفتن ندارد!
راهپیمایی و تظاهرات در شهرهای مختلف فرانسه ادامه دارد. به گفته پلیس شهر نانت، طبق گفته اتحادیهها، در این شهر نیز بین ۲۵ تا ۵۰ هزار نفر، زیر باران شدید علیه اصلاحات حقوق بازنشستگی تظاهرات کردند. براساس گزارشها، ۳۰ هزار نفر در تولوز، ۲۶ هزار نفر در مارسی و ۲۰ هزار نفر در کان و پرپینیان به خیابانها آمدهاند .ژان لوک ملانشون، رئیس حزب چپگرای «فرانسه نافرمان» که مانند دیگر جریانهای چپ بهشدت مخالف اصلاحات مدنظر دولت در قانون بازنشستگی است با حضور در جمع تظاهرکنندگان در شهر مارسی، راهپیمایی گسترده روز پنجشنبه را نشانه خوبی از شکست دولت در تلاش برای متقاعد کردن مردم به لزوم اجرای اصلاحات در قانون بازنشستگی دانسته و تاکید کرد که دولت در نخستین نبرد با معترضان بازنده شده است.
درگیری خشونتآمیز پلیس و تظاهراتکنندگان در پاریس
تظاهرات اعتراضآمیز مردم فرانسه در اعتراض به اصلاح قانون بازنشستگی در این کشور با برخورد خشونتآمیز از سوی پلیس همراه بود. براساس گزارشها، تظاهراتکنندگان اقدام به آتشزدن سطلهای زباله کرده،چراغهای راهنمایی را شکسته و به پرتاب مواد آتشزا به سوی پلیس پرداختند. برخی گزارشها حاکی از آن است که معترضان شیشههای تعدادی از بانکها را شکسته و تعدادی خودپرداز بانکها را نیز تخریب کردهاند.
این تظاهرات با فراخوان ۱۱سازمان مرتبط با جوانان و حزب چپگرای « La France Insoumise» برگزار شده است. قرار است ماه آینده میلادی پارلمان فرانسه، بحث داغی درباره طرح اصلاحات قانون بازنشستگی که با مخالفت اکثریت احزاب مخالف دولت مواجه شده، داشته باشد. اتحادیههای کارگری فرانسه خواستار برخورد همراه با همبستگی علیه برنامههای دولت مکرون برای افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ سال به ۶۴ سال، پایان دادن به مزایای بازنشستگی در برخی صنایع و افزایش تعداد سالهای اشتغال لازم برای دریافت مزایای کامل بازنشستگی شدهاست. این اصلاحات برای اجرا شدن نیازمند تصویب در پارلمان فرانسه است. روز پنجشنبه بود که اعتصابات اتحادیههای تجاری در فرانسه آغاز شد. رسانههای فرانسوی پیشبینی کرده است بین ۵۵۰ تا ۷۵۰ هزار نفر در اعتصابات سراسری شرکت کردهاند.تمامی هشت اتحادیه کارگری اصلی فرانسه تغییر در قانون بازنشستگی را محکوم کرده و خواستار اعتصاب از تاریخ ۱۹ ژانویه (۲۹ دی) شد.
روزنامه جام جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد