زمینه های گفتگوی پارلمان های ایران و اروپا

پارلمان اروپا، فردا (چهارشنبه) کنفرانس ویژه ای در خصوص برنامه های هسته ای ایران برگزار می کند.
کد خبر: ۱۳۸۸۱۷

این نشست در شرایطی برگزار می شود که برخی از اعضای هیات رئیسه و چهره های سرشناس پارلمان اروپا خواستار گفتگو و مذاکره با همتایان پارلمانی خود در ایران در خصوص برنامه های هسته ای ایران شده اند.
اجلاس فردا با عنوان ایران و راه حل های احتمالی در قبال افزایش خشونت ها در منطقه به درخواست نمایندگان گروه صلح سبز برگزار می شود.
گزارش ها حاکی است که اظهارات اخیر البرادعی در این خصوص که باید به ایران اجازه داد بخشی از غنی سازی اورانیوم را حفظ کند، یکی از دلایل برگزاری این کنفرانس است.
در این اجلاس تعدادی از نمایندگان پارلمان اروپا، دبیرکل اتحادیه عرب ، کارشناسان و مقامات ایرانی (از جمله دکتر علی اصغر سلطانیه ، نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی و دکتر پیروز مجتهدزاده ، استاد دانشگاه) شرکت و سخنرانی می کنند.
در این میان اروپا می تواند معرف خواسته ها و مطالبات افکار عمومی کشورهای اروپایی باشد.اگرچه بیانیه هایی که تاکنون از سوی پارلمان اروپا در خصوص مسائل ایران صادر شده ، متاثر از دیدگاه های سیاسی و بدبینانه نسبت به ایران بوده است ، اما تاکنون هیچ تعامل مستمری نیز میان پارلمان ایران و اروپا در این خصوص وجود نداشته است.
حمیدرضا حاجی بابایی ، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در این باره به جام جم گفت: ما یک کشور پارلمانتاریستی هستیم و آنها هم همین طور بنابراین هر دو پارلمان نقش تعیین کننده ای دارند.
نکته دیگر این که نمایندگان ، محدودیت های دولتمردان و شائبه رفتارهای حاکمیتی را ندارند و از جرات و جسارت مذاکره به دلیل جایگاه نمایندگی برخوردارند، بنابراین می توان به تاثیر این گفتگوهای پارلمانی امیدوار بود.
وی در عین حال خاطرنشان کرد: در خصوص بحث مذاکره تاکنون به ما پیشنهاد رسمی داده نشده است و اگر داده شود مورد استقبال قرار می گیرد.
نمایندگان اروپا از جایگاه بالایی برخوردارند و می توانند اجماع دولتمردان را برعلیه پرونده هسته ای بشکنند، چرا که در اروپا احزاب از جایگاه بالایی برخوردارند و وقتی نماینده ای صحبت می کند، نظرات حزبش را منتقل می کند و به طور مسلم به دولتمردانی که در آن حزب عضو هستند تاثیرگذار خواهند بود.
از سوی دیگر، جواد جهانگیرزاده ، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: اساسا خصلت پارلمان اروپا اجرایی نیست ولی برای آگاهی و انتقال نظرات به دولت ، مناسب است و پارلمان ایران هم از پیشنهاد پارلمان اروپا استقبال می کند. دلایل ما روشن است و هر جا گوش شنوا وجود داشته باشد، دلایل خود را مطرح می کنیم و مسلما برای ما مفید خواهد بود.اما این که انتظار تغییر شگرفی در پرونده هسته ای ایران داشته باشیم ، چنین نخواهد بود.
حشمت الله فلاحت پیشه نیز نگاه مثبتی به گفتگوهای پارلمانی ایران و اروپا ندارد.
وی به خبرنگار ما گفت: ما نباید به پارلمان اروپا رسمیت بدهیم ، چرا که در طول سالهای گذشته ، یکی از سازمان هایی که علیه ایران ، مواضع منفی گرفته است ، همین پارلمان است ؛ پارلمان اروپا محل گروههای مخالف جمهوری اسلامی ایران است و ما نباید به آنها مشروعیت بدهیم.
اما اگر دعوتی از ما شود که گروهی به صورت محدود متشکل از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بتوانند نظراتشان را بیان کنند، این می تواند به حل مساله هسته ای ایران کمک کند.

پارلمان اروپا به دنبال احیای نقش اتحادیه اروپایی است


رضا طلایی نیک ، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این باره گفت: پارلمان اروپا با درک آسیب پذیری از حاشیه روی های اتحادیه اروپایی و حمایت های غیرمنطقی از امریکا، به دنبال احیای نقش این اتحادیه در تحولات جاری است.
اروپا با شکل گیری رقابت های جدید بین امریکا و روسیه به دنبال احیای جایگاه خود در تحولات جاری در منطقه خاورمیانه است که تلاش پارلمان اروپا برای مشارکت در راهکارهای مسالمت آمیز پرنده هسته ای ایران با حمایت های افکار عمومی و بیشتر دولت های جهان روبروست.
وی تاکید کرد: متاسفانه مجلس شورای اسلامی از ظرفیت های خود در پیشبرد سیاست های خارجی کشور و بویژه دیپلماسی هسته ای استفاده نکرده است. نوعی انفعال و به حاشیه رانده شدن در خصوص مجلس برای دیپلماسی هسته ای وجود دارد. با توجه به چالش ها، محدودیت های متعدد درباره دیپلماسی هسته ای ، استفاده از دیپلماسی پارلمانی بسیار ثمربخش خواهد بود که متاسفانه بنابه دلایل گوناگون در کشور ما، از این حوزه استفاده نشده است.
وی تاکید کرد: مجلس شورای اسلامی با دیپلماسی پارلمانی می تواند از حمایت افکار عمومی جهان و غرب و ظرفیت های دیگر کشورها استفاده کند.
رشید جلالی ، نماینده کرج در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با «جام جم» با بیان این که درخواست اروپا برای گفتگوهای پارلمانی میان دوطرف باید رسما ارائه شود، گفت: اگر این اقدام صورت گیرد، می تواند به حل و فصل پرونده هسته ای ایران کمک زیادی کند.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها