به گزارش جام جم آنلاین، در تقویم امروز جهانی سالمندان نامیده شده و «تاب آوری و مشارکت زنان سالمند» شعاری است که امسال برای این مهم در نظر گرفتهاند.
درکشورمان نیز یک هفته را به این مناسبت اختصاص میدهند تا بیش از گذشته به مسائل سالمندان بپردازند. برای نمونه در این هفته تلاش میشود، مشکلات سالمندان را به مسئولان یادآوری کنند و به راهکارهای برون رفت از مشکلات بپردازند. علاوه بر این در هفته سالمندان برای ارائه آموزش نیز تلاش میشود تا شهروندان بیشتری بتوانند در آینده از سالمندی سالم برخوردار شوند.
جمعیت سالمند در کشورمان با شیب تندی در حال افزایش است، چراکه با توجه به پیشرفتهای پزشکی طول عمر و امید به زندگی افزایش پیدا کرده است و در کنار این مساله در کشورمان با کاهش موالید نیز رو به رو هستیم.
حسین نحوی نژاد، مدیر آسایشگاه کهریزک تهران و دبیر پیشین شورای ملی سالمندان کشور در این باره به جام جم آنلاین میگوید: در کشورمان درصد رشد سالمندی بیشتر از تولد شده است به همین دلیل کارشناسان هشدار میدهند که در آینده نزدیک با چالش مراقبت نیز رو به رو خواهیم شد.
این مساله زمانی نگران کنندهتر میشود که بدانیم بیمههای فعال در کشور نیز درمان محور هستند و به پیشگیری توجهی نمیکنند.
این درحالی است که با پیشگیری میتوان شرایطی ایجاد کرد که در آینده سالمندان دچار معضلات جدی بهداشتی و درمانی نشوند. برای نمونه میتوان از بیماریهایی مانند فشار خون، دیابت و مشکلات عضلانی پیشگیری کرد و مانع از تحمیل هزینههای چنین بیماریهایی به جامعه شد.
اینروزها سالمندان در کشورمان با مشکلات زیادی رو به رو هستند از فراهم نبودن شرایط برای تردد در شهرها گرفته تا نبود حمایتهای درمانی مناسب.
مدیر آسایشگاه کهریزک تهران درباره مشکلات سالمندان عنوان میکند: سالمندان وقتی بازنشسته میشوند درآمدشان کاهش مییابد. این درحالی است که در این دوران هزینههای درمانی آنها بیشتر میشود.
آن طور که او توضیح میدهد در نظام بازنشستگی به تامین و رفاه شهروندان در دوران بازنشستگی توجه نمیشود به همین دلیل مستمریهای اندکی به آنها پرداخت میشود که هزینههای اولیه زندگی را نیز به سختی پوشش میدهد.
بیتوجهی به نیازهای سالمندان به مستمریهای اندک خلاصه نمیشود، چراکه مسئولان برای اوقات فراغت آنها نیز برنامهای ندارند. چنین بیتوجهیهایی سبب شده سالمندان پس از 30 سال تلاش و خدمت، برای تامین نیازهای اولیه خود ناچار به دنبال شغل دوم و سوم باشند.
مدیر آسایشگاه کهریزک تهران ادامه میدهد: مساله تردد در شهر نیز مشکلی جدی برای سالمندان است، چراکه پیادهروها، پلهای عابر، حمل و نقل عمومی و مراکز تفریحی برای تردد سالمندان مناسب سازی نشده است. به همین دلیل افراد کم توان یا سالمندانی که از ویلچر یا واکر استفاده میکنند، نمیتوانند به راحتی در شهر تردد کنند.
این درحالی است که مدیران شهری حتی نتوانستهاند سرویس بهداشتیهای مناسبی در شهر بسازند و این نیاز شهروندان و سالمندان را برطرف کنند.
دبیر پیشین شورای ملی سالمندان کشور درباره مشکلات سالمندان در کشورمان میافزاید: اگر سالمندان در جامعه تردد نکنند و فضا برای حضور آنها در جامعه فراهم نشود، افراد سالخورده زودتر دچار مشکلاتی مانند افسردگی و آلزایمر میشوند. به همین دلیل مسئولان باید شرایط را برای حضور آنها در جامعه فراهم کنند.
مساله دیگری که کارشناسان روی آن تاکید میکنند، بحث تکریم سالمندان است. مسالهای که نباید به دلسوزی خلاصه شود. در واقع تا زمانی که شرایط برای حضور سالمندان در جامعه فراهم نشده نمیتوان ادعا کرد برای تکریم سالمندان گامی جدی برداشته شده است.
بیتوجهی به نیازهای سالمندان سبب شده خانوادهها نیز برای نگهداری از سالمندان با مشکلات زیادی رو به رو شوند. برای نمونه کم کاری بیمهها شرایطی ایجاد کرده که این روزها کم نیستند خانوادههایی که از پس تامین هزینههای نگهداری از سالمندان بر نمیآیند.
این درحالی است که دولت نیز حمایت مناسبی از مراکز خیریه نمیکند به همین دلیل مراکز خیریه مخصوص سالمندان نیز برای رفع مشکلات خود به کمک افراد نیکوکار وابسته هستند.
مدیر آسایشگاه کهریزک تهران درباره هزینههای نگهداری از سالمندان میگوید: به طور میانگین میتوان گفت برای نگهداری از هر سالمند حدود 11 میلیون تومان در ماه هزینه میشود. این درحالی است که دولت فقط دو میلیون تومان یارانه به این مراکز پرداخت میکند.
آن طور که او توضیح میدهد هزینه نگهداری از سالمندان در منزل نیز اگر به پرستار دائمی نیاز باشد به طور میانگین حدود 20 میلیون تومان در ماه میشود.
براساس آمارها میتوان گفت حدود 10 درصد از سالمندان کشور به مراقبت شدید نیاز دارند. نگران کنندهتر اینکه بررسیها از این حکایت دارد که تا حدود 30 سال آینده جمعیت سالمندان کشور به حدود 20 میلیون نفر میرسد.
به این ترتیب باید هشدار داد که در آینده حدود دو میلیون سالمند در کشورمان نیاز به مراقبت شدید خواهند داشت. این درحالی است که ظرفیت آسایشگاههای کشور کمتر از 50هزار نفر است و به نظر نمیرسد مسئولان برای افزایش این ظرفیت نیز برنامهای مناسب داشته باشند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم