به گزارش جام جم آنلاین، در سومین ماه تابستان قرار داریم اما گرمای هوا به ویژه در مناطق گرمسیر کشور همچنان آزار دهنده است. این روزها، روزهای عزیمت زائران بارگاه منور آقا اباعبدالله الحسین (ع) است.همان جماعت کثیری که به عشق عرض ارادت به این امام بزرگوار سختی و مشقت راه بسیار را به جان خریده و با پای پیاده رهسپار کربلا میشوند.
در این بین و به علت پیاده روی چند ده کیلومتری، آن هم در هوای گرم،مشکلات بدنی مختلفی همچون عرق سوز شدن اندامهای بدن برای افراد شرکت کننده در پیاده روی روی میدهد که در این گزارش تلاش کردیم به مهمترین نکتههای مقابله با عرق سوز شدن و راه درمان فوری آن اشاره داشته باشیم.
عرق سوز شدن یعنی چه؟
زمانی میگویند پوست عرق سوز شده که دانههای ریزی روی پوست بدن به وجود میآیند. از نظر ظاهری این دانهها میتوانند شبیه به جوشهای کوچک، تاولهای ریز، یا لکههایی متراکم شبیه به سوختگی سطحی پوست باشند.
عرق سوز در واقع نوعی التهاب پوستی است که میتواند منجر به خارشهای عذاب آور، سوز زدن پوست، کلافگی یا ایجاد حس خستگی در بدن شود.
چرا پوست بدن عرق سوز میشود؟
مشکل عرق سوز شدن پوست زمانی رخ میدهد که عرق تولید شده توسط غدد تعریق، به دلیل مسدود بودن منافذ سطحی پوست، امکان خروج و تبخیر شدن نداشته باشد. این مسئله سبب میشود که قطرات عرق در لایههای زیرین پوست بماند و التهابی سطحی روی پوست ایجاد کند که به آن بثورات گرمایی یا عرق سوز گفته میشود.
عرق سوز شدن پوست در حالت عادی مشکل بسیار رایجی است که با خنک کردن بدن، نوشیدن آب کافی، دوش آب سرد یا راهحلهای ساده خانگی برطرف میشود. اما در برخی موارد به دلیل حمله باکتریهای مولد بیماری که از قبل روی سطح پوست وجود دارند، عفونی میشود. در چنین مواقعی علاوه بر درمانهای اولیه نیاز به استفاده از آنتیبیوتیک خواهد بود، که البته تشخیص آن به عهده پزشک است.
با چند توصیه ساده میتوان از بروز این مشکل روی پوست جلوگیری کرد.
از قرار گرفتن طولانی در معرض هوای گرم خودداری کنید
بدون شک گرم شدن بدن با عرق ریختن رابطه مستقیم دارد. عرقسوز شدن نیز در اثر شدت تعریق و انسداد مجاری عرق روی پوست ایجاد میشود. بنابراین سادهترین راه برای جلوگیری از بروز این مشکل آن است که در روزهای گرم تا حد امکان در معرض تابش نور خورشید قرار نگیرید. یعنی اجازه ندهید که بدنتان بیش از حد گرم شود و برای خنک کردن خود نیاز به عرق ریختن داشته باشد.
بدنتان را هیدراته نگه دارید
به بیان سادهتر نوشیدن آب کافی در طی روز. این کار سبب میشود که بدن خنکتر بماند و کمتر عرق بریزد. همچنین نوشیدن آب کافی باعث میشود تا پوست خشک و آسیب پذیر نشود. به این ترتیب عرق ریختن زیاد منجر به عرقسوز شدن یا عمیق شدن این معضل نمیشود.
از لباسهای نخی استفاده کنید
این پیشنهاد هم در خصوص لباسهای اصلی صحت دارد. هم در مورد لباس زیر. همانطور که پیشتر به این موضوع اشاره شد، سایش بیش از حد پوست بدن با لباس یا عدم تماس کافی پوست با هوا، باعث عرقسوز شدن پوست یا شدت یافتن این مشکل میشود.
پس از فعالیت سنگین بدنی و عرق ریختن با آب ولرم دوش بگیرید
یکی از روش های جلوگیری از بروز عرقسوز روی پوست پس از انجام فعالیتهای شدید بدنی، دوش گرفتن با آب معتدلی است که گرایش به سردی دارد. این کار در ابتدا منجر به خنک شدن بدن میشود که فعالیت شدید غدد تعریق را کاهش میدهد؛ سپس پوست بدن را تمیز کرده و منافذ آن را برای بیرون ریختن عرق باز میکند.
محیط را خنک نگه دارید
در فصول گرم سال عرق ریختن چه در فضاهای بسته یا محیطهای بیرونی امری طبیعی است. به همین دلیل احتمال عرقسوز شدن پوست در این شرایط بسیار زیاد است. مشکل تعریق بیش از حد برای بعضی از افراد حتی در خواب نیز رخ میدهد. بنابراین بهتر است در فصول گرم سال یا در مناطقی که آب و هوای شرجی و مرطوب دارند همواره دستگاه خنک کننده سادهای مانند پنکه در حال کار کردن باشد. به این ترتیب گردش و تهویه هوا مانع از شدت یافتن تعریق بدن میشود.
روش های خانگی درمان عرق سوز
کمپرس با آب سرد یا قطعات یخ
به طور کلی خنک کردن پوست آسیب دیده از عرق سوز اولین روش برای درمان خارش و سوزش آن است. بنابراین بهترین کار این است که یا دوش آب سرد بگیرید یا روی ناحیه عرق سوز شده، کیسه آب سرد بگذارید. همچنین میتوانید چند قطعه یخ را در پارچهای تمیز بپیچید، سپس آن را روی پوست ملتهب قرار دهید.
شستشوی بدن با پودر جوی دوسر
این یکی از بهترین شیوههای درمان خانگی عرق سوز است. اگر بدن دچار عرق سوز شدیدی بشود که نتوان آن را با دوش آب سرد ساده تسکین داد، بهترین کار استفاده از پودر جوی دوسر است. برای این منظور یک فنجان جوی دوسر را آسیاب کرده و آن را در یک وان پر از آب ولرم بریزید.
پودر جو دوسر را کاملاً با آب مخلوط کنید تا آب رنگ شیر شود. پس از شستشوی بدن با آب و صابون به مدت 20 دقیقه تا نیم ساعت در این وان آب بنشینید. سپس بدنتان را با یک حوله نخی سبک و نرم خشک کنید.
اگر وان در اختیار ندارید، کافی است پودر جو دوسر ترکیب شده با آب را پس از حمام با یک حوله تمیز به نواحی بدن که عرق سوز شده است، بمالید.
حتی اگر بدنتان عرق سوز نشده اما به دلیل وضعیت آب و هوایی که در آن قرار دارید یا شدت فعالیت بدنی در معرض بروز این مشکل هستید، استفاده از پودر جو دوسر با آب میتواند به جلوگیری از بروز این مشکل کمک کند.
تمیز کردن پوست با محلول جوش شیرین
در این قسمت از معرفی راه های درمان عرق سوز شدن به جوش شیرین میپردازیم. یکی از خواص جوش شیرین، لایهبرداری سطحی پوست است. برای باز کردن مجاری مسدود شده روی پوست کافی است یک قاشق چای خوری از جوش شیرین را در یک فنجان آب سرد حل کنید؛ سپس با یک پارچه نخی تمیز این محلول را روی نواحی عرق سوز شده بمالید. اجازه دهید پارچه آغشته به آب و جوش شیرین به مدت 5 تا 10 دقیقه روی پوست بماند. این شیوه یکی از بهترین شیوههای درمان عرقسوز برای نوزادان است.
مالیدن ژل آلوئه ورا روی نواحی عرق سوز شده
آلوئه ورا یک گیاه با خاصیتهای بسیار است. خنککنندگی و تسکین مشکلات سطحی پوست یا سوختگیهای درجه اول، بخشی از این خواص است. در صورت عرقسوز شدن پوست نیز میتوانید از ژل آلوئه ورا استفاده کنید. کافی است ژل آلوئه ورا را به مدت 20 دقیقه روی نواحی عرقسوز شده بمالید، سپس دوش آب سرد بگیرید.
استفاده از خمیر آرد نخودچی
یکی از خواص آرد نخودچی جذب رطوبت است. بنابراین این ماده غذایی نیز میتواند در درمان عرقسوز مثمر ثمر باشد. برای این منظور میتوانید از ترکیب آرد نخودچی با آب سرد خمیری بسازید که گذاشتن آن روی پوست میتواند به رفع التهاب سطحی پوست و رفع تدریجی مشکل عرقسوز کمک کند.
قرار دادن پالپ خیار روی پوست
استفاده از خیار به دو دلیل به شدت برای رفع مشکل عرق سوز بدن مؤثر است. اول آنکه این میوه خاصیت خنککنندگی دارد؛ به همین دلیل میتواند التهاب، سوزش و خارش پوست که در اثر عرقسوز شدن ایجاد شده است را برطرف کند.
همچنین خیار مملو از آب است. بنابراین منطقی است که مصرف آنچه به صورت خوراکی و چه به صورت سطحی میتواند به تأمین آب میان بافتی بدن کمک کند. به همین سبب میتوانید برای درمان عرقسوز هم خیار را بخورید و هم آن را به صورت حلقهحلقه برش داده یا رنده کرده و پالپ آن را روی پوست بگذارید.
استفاده از گلاب
گلاب به متعادل شدن PH پوست کمک میکند. میتوانید آب و گلاب را به نسبت مساوی با یکدیگر ترکیب کرده و کمی عسل به آن بیفزایید. سپس این ترکیب را در قالب یخ ریخته و در فریزر بگذارید. پس از منجمد شدن، قالب یخ را در دستمال نخی تمیز بپیچید و روی ناحیه عرقسوز شده بگذارید.
مالش ماست روی پوست عرق سوز شده
ماست نیز خاصیت ضد قارچی، ضد میکروبی و خنک کنندگی دارد. بنابراین برای رفع مشکل عرقسوز بسیار مؤثر عمل میکند. کافی است ماست شیرین خنک شده را روی پوست عرقسوز شده مالش دهید. بعد از گذشت 15 دقیقه پوست بدن را با آب خالی بشویید و آن را با حوله تمیز نخی خشک کنید.
استفاده از پماد کالامین یا کرم هیدروکورتیزون
بهترین پماد برای عرق سوز شدن کدام پماد میباشد؟ در برخی از موارد شدت التهاب پوستی در اثر عرق سوز شدن آنقدر زیاد است که تحمل سوزش و خارش ناشی از آن از تحمل خارج میشود. با توجه به اینکه اغلب درمانهای خانگی عرق سوز برای اثرگذاری بهتر نیاز به زمان و تکرار دارند، اگر شدت عرق سوز بدنتان خیلی زیاد است، میتوانید از پماد برای عرق سوز شدن کالامین یا کرم هیدروکورتیزون استفاده کنید.
این دو محصول را میتوانید از داروخانهها بدون نسخه پزشک دریافت کرده و تا زمان بهبود وضعیت پوستی خود از آنها استفاده کنید و درمان قطعی عرق سوز است.
درمان عرق سوز در خانه با استفاده از صابون آنتی باکتریال
در بیشتر موارد، درمان عرق سوز، نیازمند داروی خاصی نیست، اما اگر شما جزو کسانی هستید که در گرمای هوا زیاد به عرق سوز دچار میشوید، نیازمند این هستید که به پوست خود بیشتر توجه کنید تا از عوارض آن در امان بمانید. یکی از شایعترین عوارض عرق سوز، عفونتهای پس از آن است. پس در گام اول که حس کردید بدن شما در حال عرق سوز شدن است، بهتر است تا از صابونهای آنتی باکتریال استفاده کنید.
نکته قابل توجه در زمان استفاده از صابونهای آنتی باکتریال، این است که اگر پوست شما زخم نشده است این کار را انجام دهید. در غیر اینصورت، با سوزش زیادی مواجه خواهید شد و بهتر است این روش را مورد استفاده قرار ندهید.
نوشیدن شربت آبلیمو برای درمان عرق سوز
توجه کنید که عرق سوز به دلیل تعریق زیاد بدن اتفاق میافتد و اگر گرمای داخلی بدن را کاهش دهید، بسیار کمتر با عرق سوز مواجه خواهید شد. آب لیمو علاوه بر خاصیت آنتی باکتریالی که دارد، میتواند برای خنک سازی بدن بسیار مفید باشد.
از همین رو در فصول گرم سال، میتوانید با نوشیدن روزانه چند لیوان شربت آب لیمو، به مرور زمان دمای داخلی بدن خود را کاهش دهید و موجب درمان عرق سوز شوید.
استفاده از سیب زمینی خام برای درمان عرق سوز
اگر در طول روز و زمانی که با عرق سوز مواجه شدید، سیب زمینی خام را دقایقی روی پوست خود قرار دهید از شر سوزش و گسترش آن، در امان خواهید ماند.
استفاده از پمادهای حاوی اسید سالیسیلیک
برخی از پمادها، حاوی اسید سالیسیلیک هستند که میتوانید برای درمان عرق سوز، از آن بهره ببرید. توجه کنید که این ماده، موجب خواهد شد تا بثورات پوستی به مرور زمان خشک شوند و پوست جدید جایگزین آن شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت