به گزارش جام جم آنلاین، سیلهای اخیر بار دیگر ثابت کرد که مدیران فقط زمانی به یاد مسائلی مانند آبخیزداری میافتند که کشور با حوادثی مانند سیل دست به گریبان شود. برای نمونه روز گذشته معاون اول رییس جمهور به نقش آبخیزداری و آبخوان در پیشگیری از تخریب و آسیبهای ناشی از سیلاب اشاره کرد و گفت اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوان داری منافع اقتصادی نیز برای کشور به همراه دارد. به همین دلیل او دستور داد وزارت جهاد کشاورزی لایحه قانون آبخیزداری را با قید فوریت تدوین کند.
این درحالی است که بیتوجهی به آبخیزداری در کشور سبب شده برخی مدیران درباره میزان اجرای طرحهای آبخیزداری در کشور نیز با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند.
هوشنگ جزی، مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در گفتوگو با جامجم آنلاین درباره اینکه چه میزان عملیات آبخیزداری در کشور انجام شده است، عنوان میکند: در حدود 20 میلیون هکتار از عرصههای کشور عملیات آبخیزداری انجام شده است.
البته آمار دیگری نیز درخصوص میزان اجرای عملیات آبخیزداری در کشور مطرح است و برخی مدیران سازمان منابع طبیعی معتقدند حدود 30 میلیون هکتار عملیات آبخیزداری در کشور انجام شده است.
این درحالی است که به نظر میرسد دستکم حدود 125 میلیون هکتار از عرصههای کشور به عملیات آبخیزداری نیاز داشته باشد، چراکه این عرصههای کشور دچار فرسایش آبیهستند.
آن طور که مدیرکل دفترآبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی در اینباره توضیح میدهد از 125میلیون هکتار از عرصههای کشور که دچار فرسایش آبی هستند تاکنون برای 39میلیون هکتار مطالعات آبخیزداری انجام شده است.
عوامل مختلفی دست به دست هم داده است تا برنامههای آبخیزداری به طور مناسب در کشور اجرا نشود. از نبود اعتبار گرفته تا برخوردهای سلیقهای برخی مدیران.
به گفته کارشناسان برای رفع این مشکلات نیاز است تا برنامه جامع آبخیزداری در کشور تدوین و اجرا شود تا به این شکل تمام مشکلات بالادست و پایین دست حوضه آبخیز بررسی شود.
جزی با اشاره به اینکه نبود برنامهای جامع سبب شده هر بخش و دستگاهی کار خود را انجام دهد، عنوان میکند: اکنون برای اجرای طرحهای آبخیزداری شاهد هستیم که استاندار و فرماندار مناطق مختلف نظرات متفاوتی مطرح میکنند. این درحالی است که برای اجرای طرحهای آبخیزداری نباید شرایط به گونهای باشد که براساس مرز سیاسی در شهر، شهرستان واستان تصمیم گیری شود.
مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی ادامه میدهد: برای نمونه شش استان در بالادست و پایین دست حوضه آبخیز کارون بزرگ قرار دارد و نمیتوان براساس سلیقه استانداران و فرمانداران این حوضه آبخیز را مدیریت کرد.
مساله دیگری که سبب شده برنامههای آبخیزداری در کشورمان به درستی اجرا نشود، نبود اعتبار است. برای نمونه امسال تاکنون اعتباری برای این مهم تخصیص داده نشده است. این درحالی است که برای هر هکتار عملیات آبخیزداری به 2.5 میلیون تومان اعتبار نیاز است.
آن طور که جزی میگوید برای اجرای عملیات آبخیزداری در حدود 90 میلیون هکتارعرصه به 728هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
او میافزاید: اگر این هزینه برای آبخیزداری انجام شود، دستکم 4.7 برابر آن ارزش اقتصادی برای کشور تامین میشود، چراکه با انجام عملیات آبخیزداری میزان رسوب و فرسایش کاهش پیدا میکند و آب مورد نیاز کشور نیز تامین میشود.
مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی درباره اعتبار در نظرگرفته شده برای اجرای طرحهای آبخیزداری در سال 1401 میگوید: امسال با 750 میلیارد تومان از محل محرومیتزدایی و حدود 1300میلیارد تومان از ردیف های جاری قرار است عملیات آبخیزداری انجام شود، اما تاکنون ریالی از این اعتبارات تخصیص پیدا نکرده است.
به گفته او سال گذشته نیز اعتبار در نظر گرفته برای اجرای طرحهای آبخیزداری از بخش محرومیتزدایی 1400میلیارد تومان بود که 50درصد آن تخصیص پیدا کرد.
به این ترتیب اگر تمام 2000میلیارد تومانی که امسال برای آبخیزداری در نظر گرفته شده است به این مهم تخصیص داده شود، میتوان امیدوار بود حدود 800هزار هکتار عملیات آبخیزداری در کشور انجام شود.
طرحهای آبخیزداری اگر براساس مطالعات دقیق و مناسب انجام شود میتواند علاوه بر کنترل سیل در رفع مشکلات دیگر کشور نیز تاثیر گذار باشد.
آن طور که مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی توضیح می دهد اگر به مدیریت جامع حوضههای آبخیز توجه نشود، امنیت غذایی و اجتماعی کشور نیز در معرض تهدید قرار خواهد گرفت.
او ادامه میدهد: امنیت غذایی به خاک و آب وابسته است و با انجام طرحهای آبخیزداری میتوان آب و خاک کشور را حفظ کرد.
به گفته جزی اگر منابع آبی را به درستی مدیریت نکنیم، تولید کشاوزی از بین میرود، سطح آبهای زیر زمینی کاهش مییابد و زمین دچار فرونشست میشود. در واقع به این شکل بستر تولید در کشور از بین میرود و امنیت غذایی کشور به خطر میافتد.
پیامدهای این اتفاق خیلی زود به آسیبهای اجتماعی نیز دامن میزند. برای نمونه این روزها بسیاری از کشاوزان به دلیل نبود آب قادر به کشاورزی و دامداری نیستند. به همین دلیل روستاها را ترک میکنند و به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب در اطراف کلانشهرهای کشور حاشیهنشین میشوند.
مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی توضیح میدهد: اکنون حاشیه نشینی در کشور افزایش پیدا کرده است و ریشه بسیاری از جرم و جنایتها نیز به بیکاری بر میگردد. این درحالی است که میتوان با استفاده درست از منابع اشتغال ایجاد کرد و مانع از متروکه شدن روستاهای کشور شد.
به گفته او با اجرای طرحهای آبخیزداری و مشارکت دادن مردم در این طرحها میتوان شرایط روستاهای کشور را بهبود بخشید.
کارشناسان معتقدند اگر طرحهای آبخیزداری براساس شیوههای استاندارد انجام شود، میتواند زمینه را برای احیای قنوات و چاهها فراهم کند و از میزان خسارتی که فرسایش آبی به کشور تحمیل میکند نیز بکاهد.
جزی میگوید: هر سال دستکم حدود 352 میلیون متر مکعب خاک وارد سدهای کشور میشود. این درحالی است که مخزن سد امیرکبیر 204میلیون مترمکعب است.
بنابراین میتوان گفت هر سال حدود دو برابر سد امیرکبیر رسوب وارد سدهای کشور میشود.
به همین دلیل او توصیه میکند باید به جای توجه به پروژههای بزرگ مقیاس به اجرای طرحهای آبخیزداری پرداخت و مانع از هزینههایی شد که هرسال به کشور تحمیل میشود.
مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی در پاسخ به این پرسش که چرا آبخیزداری مورد توجه مدیران قرار نمیگیرد، عنوان میکند: طرحهای آبخیزداری بزرگ مقیاس نیست و مدیران نمیتوانند در مراسم افتتاحیه روبان قیچی کنند به همین دلیل جذابیتی برای آنها ندارد.
علاوه براین برخی کارشناسان معتقدند مافیای سدسازی نیز در کشور تلاش میکند تا توجهها را از آبخیزداری منحرف کند.
جزی درباره اینکه برخی آسیبهای آبخیزداری را با سد سازی مقایسه میکنند و میگویند با اجرای طرح آبخیزداری حقابه محیطزیست به خطر میافتد، توضیح میدهد: ارتفاع بندهای ما زیاد نیست و مخزن آنها آب زیادی در خود نگه نمیدارد به همین دلیل نمیتوان گفت آنها سبب از بین رفتن حفابه محیط زیست میشوند.
او درباره اینکه براساس چه شاخصهایی در مناطق مختلف کشور اجرای طرحهای آبخیزدرای در اولویت قرار میگیرد نیز عنوان میکند: برای اجرای طرحهای آبخیزداری به مسائلی مانند دشتهای بحرانی، خشکسالی، تعداد شهرهای استان، جمعیت بهرهبردار، فرسایش و رسوب توجه میشود.
مهدی آیینی | خبرنگار جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد