با توجه به اینکه بیمه اشخاص متفاوت است و برخی از بیمههای تکمیلی متفاوت استفاده میکنند و عدهای نیز تحت پوشش بیمه نیستند، نمیتوان رقم دقیقی در این خصوص مشخص کرد اما به طور قطع میتوان گفت هزینههای این آزمایشها روی دوش بسیاری از خانوادهها سنگینی میکند.
آزمایشگاه
همهچیز با اولین آزمایش برای باخبر شدن از بارداری شروع میشود. آزمایشی که در بین دیگر آزمایشهای پیشروی زوج جوان، کمترین هزینه را دارد. کافی است سری به آزمایشگاه یا درمانگاه دولتی محلهتان بزنید و با هزینهای کمتر از ۴۰هزار تومان، آزمایش خون بدهید و تا دو سه ساعت بعد هم از جواب آن با خبر شوید ولی آزمایش غربالگری اول در هفته دوازدهم، حدود یک میلیون و ۳۰۰هزار تومان در یک آزمایشگاه خصوصی محاسبه میشود؛ آزمایشی که هزینه آن در آزمایشگاههای دولتی، حدود ۶۰۰هزار تومان خواهد بود.
در واقع هزینه این آزمایش در مراکز دولتی و بدون در نظر گرفتن هر نوعی از بیمه، نصف هزینه آن در آزمایشگاههای خصوصی خواهدبود. اما دومین آزمایش این دوران، مربوط به غربالگری دوم مادر است؛ آزمایشی که آزمایشگاه دولتی و خصوصی برایش تفاوتی ندارد و طبق گفته مسؤولان آزمایشگاه در همه مراکز به صورت آزاد و با حدود قیمت ۸۰۰هزار تومان محاسبه میشود.
علاوه بر آنها، آزمایشهای چکاپ کامل هم از دیگر هزینهها محسوب میشود. تجربه مادران باردار در روزهای اخیر نشان میدهد این آزمایشها متناسب با آزمایشگاه انتخابی، بین ۱۰۰ تا ۴۰۰هزارتومان هزینهبردار است.
ویزیت
یکی از روتینترین و پرتکرارترین هزینههایی که زوجین جوان باید طی این ۹ماه بپردازند، ویزیت دکتر متخصص است؛ ویزیتی که متناسب با انتخاب آنها میتواند در کمترین و بیشترین حالت ممکن قرار بگیرد.
در واقع اگر انتخاب زوجین، مراجعه به متخصصی در درمانگاه و بیمارستانهای دولتی، سراهای محله، خانهبهداشت هر منطقه و... باشد، هزینه ویزیت چیزی بین ۲۰تا۴۰هزار تومان متغیر است اما اگر انتخابتان پزشکی متخصص در مطب خصوصی باشد، باید خودتان را برای ویزیتی بین ۹۰ تا ۱۲۰هزار تومان آماده کنید.
سونوگرافی
سونوگرافی، یکی از اساسیترین اقدامات دوره بارداری است که به هیچعنوان نمیتوان از آن چشمپوشی کرد.
اولین سونوگرافی انجامشده، سونوی معمولی برای بررسی ساده جنین است که در همان هفتههای اول و بعد از باخبر شدن از بارداری انجام میشود که هزینه آن در مراکز دولتی و عمومی بین ۶۰ تا ۱۰۰هزار تومان و در مراکز خصوصی به ۱۵۰هزار تومان هم میرسد.
در طول دوران بارداری به طور معمول، سه سونوگرافی اصلی برای مادر باردار تجویز میشود. سونوگرافی اول به نام NT شناخته میشود و هزینهاش که در غربالگری اول انجام میشود، در یک مرکز تخصصی بین ۴۰۰تا ۵۰۰هزار تومان خواهد بود.
دومین سونوگرافی، سونو آنومالی و در هفته ۲۰ تا ۲۴ برای سنجش رشد جنین و تعیین جنسیت آن خواهد بود که تا ۷۰۰هزار تومان هزینه دارد. سونوگرافی سوم هم در هفتههای پایانی انجام میشود و اطلاعاتدقیقتری از وضعیت جنین به مادر و پزشک میدهد.
این سونو هم بین ۶۰۰تا۷۰۰هزار تومان، هزینهبردار است. البته همه این هزینهها بدون در نظر گرفتن نوع بیمه است که مادر باردار تحت پوشش آن قرار دارد.
دارو و مکمل
اگر بارداری، روال طبیعی و بدون دردسری را طی کند، همان داروهای اولیهای که در اولین روزهای بارداری تهیه میشود، برای تمام دوران بارداری کافی خواهد بود؛ داروهایی که شامل انواع ویتامینها و مکملها برای تقویت مادر و جنین است و مصرف آنها برای هر خانم بارداری توصیه میشود.
آهن، کلسیم، انواع ویتامینها، اسید فولیک و... برخی از این داروها هستند که متناسب با نوع ایرانی و خارجی بودنش، رنج قیمتی بین ۳۰۰ تا یک میلیون تومان برای تمام ۹ ماه بارداری دارند.
زایمان
بالاخره زایمان، اصلیترین، دلهرهآورترین و در عینحال هیجانانگیزترین مرحله این دوران است که طبیعتا هزینههای خاص خودش را هم دارد.
جالب است بدانید انتخاب بیمارستان و البته انتخاب چگونگی به دنیا آمدن نوزاد، میتواند تأثیر زیادی در میزان هزینه زایمان برای پدر و مادر داشتهباشد. به عنوان مثال، مشاهدات ما نشان میدهد در حال حاضر، هزینه یک زایمان طبیعی در بیمارستان خصوصی در شهر تهران، ۱۰میلیون تومان و زایمان به روش سزارین ۱۳میلیون تومان خواهد بود.
هزینهای که اگر در بیمارستان دولتی صورت بگیرد تا مقدار قابل توجهی کاهش خواهد داشت، چراکه زایمان طبیعی رایگان انجام میشود. برای هزینه زایمان نمیتوان عدد دقیقی را در نظر گرفت، زیرا متناسب با نوع بیمارستان و دستمزد پزشک، به اندازه قابل توجهی میتواند تغییر کند.
توقف غیرمجاز یک تولد
هنوز هم بازار سقطهای غیرمجاز و اصطلاحا زیرزمینی داغ است؛ در ایران تعداد سقطهای عمدی که به صورت غیرقانونی و غیرشرعی در حال انجام است، عددی بین۲۵۰ هزار تا ۸۰۰ هزار مورد در سال است. یعنی هر روز هزار و در هر دو دقیقه یک جنین به دلایل مختلف از بین میرود.
در واقع سقط جنین موضوعی است که نه فقط در ایران بلکه در کل جهان بهدلیل اینکه درهم تنیده با موضوعات اخلاقی، اعتقادی، خانوادگی و جنسی است به موضوع پیچیدهای تبدیل شدهاست اما در این میان، هستند فرصت طلبانی که به آشفتگی این بازار دامن میزنند تا به قول معروف از آب گل آلود ماهی بگیرند.
کافی است در قسمت جستوجوی اینستاگرام، کلمه سقط را بنویسید تا با انواع و اقسام صفحههایی روبهرو شوید که در قسمت توضیحات، خودشان را مراکزی برای ختم بارداری ناخواسته معرفی میکنند. اکثرا هم صفحههایشان، خصوصی است و تاکید کردهاند از طریق پیام خصوصی، درخواست را با آنها در میان بگذارید.
حالا اینکه آنها چه کارهاند و با چه تخصص و مجوزی، چنین حیطه و عرصهای را برای فعالیت انتخاب کردهاند هم جای بحث دارد البته همهچیز از اولین قدم هم مشخص است.
این شغل درآمدزا
آنها به هرچیزی فکر میکنند جز انسانیت؛ انگار تنها ملاک و معیارشان برای انجام کار، پولی است که در قبال آن میگیرند. این روایت مرد و زنهایی است که خودشان را وارد معرکه سقط جنین کردهاند.
کسانی که از احساسات آدمهایی که در موقعیت حساسی قرار گرفتهاند، استفاده میکنند و با قیمتهای گزاف، وعده خلاصی از جنین را به آنها میدهند.
جنینی که قرار است با قرصهای غیرقانونی، بیماریزا و در محیطهایی غیربهداشتی و در زیرزمینهای یک خانه به قتل برسند.
همین زمستان سال گذشته بود که یک ماما در زیرزمین خانهاش به جرم سقط غیرقانونی دستگیر شد؛ سقطهایی که به گفته خودش، بابت هرکدام از آنها و بدون توجه به سلامت مادر و آینده جامعه، مبلغی بین هشت تا ۱۰میلیون تومان دریافت میکرد. مبالغی که باعث شد به اندوخته کلانی دست پیدا کند؛ ثروتی به قیمت دهها جان!
نرگس خانعلی زاده - جامعه / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت