آفت براثر ضربههایی مانند گاز گرفتن یا ضربه ناشی از مسواک زدن هم رخ میدهد. آفت مکرر یا راجعه شایعترین نوع زخم دهانی است که بسیاری از ما آن را تجربه میکنیم. بهطوری که از هر ۱۰۰نفر ۲۰تا۴۰ نفر دچار آن میشوند.
جالب است که در افراد غیر سیگاری بیشتر دیده میشود. این نوع آفت بیشتر بخش جلویی دهان، حلق و گاهی دستگاه تناسلی را درگیر میکند. اغلب موارد این آفتها در مناطقی مانند داخل لبها، مخاط داخل گونهها یا زبان ایجاد میشوند و در سقف دهان که زیر آن سخت و استخوانی است، بروز نمیکنند.
علت ایجاد آنها متعدد است. استرس،مواجهه با اشعه ماورایبنفش خورشید و خوراکیهایی مانند شکلات، گردو، فندق، جوز و گوجهفرنگی گاهی جز علل هستند.
بههرحال توجه به حساسیتهای غذایی مهم است. در آفتهای راجعه باید به سابقه مصرف داروهایی چون ایپوبروفن توجه داشت. اندازه این آفتها معمولا کوچکتر از یک سانتیمتر است و شایعترین علامت احساس درد است.
معمولا ظرف ۷تا۱۰ روز حتی بدون درمان بهبود مییابند و اثری از خود بهجا نمیگذارند. استفاده از کورتون موضعی، محلولهای ضد درد و دهانشویه برای درمان مؤثر است. یادمان باشد افتراق این نوع آفت از آفت ناشی از ویروس تبخال بسیار مهم است و سرخود نباید داروهایی مانند کورتون استفاده شود.
از طرفی برخی بیماریها مانند بهجت یا بیماریهای گوارشی رودهای ممکن است با آفت تظاهر کنند. هرگونه زخم یا آفت دهانی یا حلقی که بیش از دو هفته دوام یابد، باید برای رد بدخیمی یا بیماریهای خود ایمنی تحت نمونهبرداری قرار گیرد.
دکتر مهتاب ربانی اناری - متخصص گوش و حلق و بینی / روزنامه جام جم
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت و درمان در گفتگو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی جامجم با هاشم بیگزاده و مجید یحیایی، مجریان برنامه «صبحانه ایرانی »شبکه دو