در این رابطه شرکت «اطلاعات صنایع کاوش تدبیر خاورمیانه» با شناسایی این نیاز، اقدام به راهاندازی سامانه جامعی برای جمع آوری آمار و اطلاعات صنایع کرده که از طریق تکمیل، به روزرسانی و صحه گذاری اطلاعات و آمار با مشارکت صنعتگران و شرکت های مرتبط در حوزه صنایع، امکان دسترسی به آمار و اطلاعات تخصصی را در بستر اینترنت فراهم میکند و در راستای جلب مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی برای تکمیل اطلاعات و حضور مستمر در سامانه، امکانات بسیاری از جمله، سامانه کاریابی و استخدام، شبکه ارتباطات، وندورلیست های صنعتی، سامانه اطلاع رسانی مناقصات، داشبوردهای اطلاعاتی و ... در اختیار کاربران و شرکت ها قرار می دهد.
شرکت «اطلاعات صنایع کاوش تدبیر خاورمیانه» با با ارائه محصول صبا (سرواژه صنایع بالادستی ایران) تمام تمرکز خود را در صنایع کلان ایران گذاشته تا بتواند به شکل کاملا حرفهای در این زمینه زنجیره ارتباطی و اطلاعاتی بزرگ و قدرتمندی در بین صنعتگران شکل دهد.
صنایع بالادستی به صنایع کلانی گفته میشود که محصولاتشان در صنایع میاندست و پاییندست به کار میرود؛ مثل نفت و گاز و پتروشیمی، فلزات اساسی، صنایع غیرفلزی مانند سیمان و گچ، حوزه تولید
و انتقال انرژی.
چالشهای حرکت
در مسیر ساماندهی آمار
مدیرعامل شرکت «اطلاعات صنایع کاوش تدبیر خاورمیانه» میگوید: «ما در مرکز نوآوری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) کار میکنیم؛ مرکزی که برای درک چالشهای استارتاپها و حمایت از آنها شکل گرفته است اما به نظر میرسد لازم است این حمایتها را از صنایع هم دریافت کنیم. تفکر غالب درباره استارتآپها این است که خودشان باید مسیرشان را طی کنند و پیشرفت کنند و وارد کسبوکارهای بزرگ بشوند. در حالی که نباید شعاری و سنتی به قضیه نگاه کرد، استارتاپها برای رشد و پیشرفت نیاز به اعتماد و حمایت دارند.»
محمود قدیری تصریح میکند: یکی از چالشهای ما در مسیر ارتقای استارتآپ، این است که دولت در بسیاری از پروژههای مرتبط با آمار و اطلاعات کشور وارد میشود و حاضر به واگذاری این پروژهها به بخش خصوصی نیست.
مسأله دیگر این است که فرآیند پیگیری پروژههای آماری در کشور به شکل عمومی پیش میرود و آمار مربوط به همه صنایع با هم و با یک شیوه جمعآوری و طبقهبندی میشود. در حالی که صنعت پرورش دام و صنعت نفت و صنایع غذایی با هم بسیار متفاوت هستند و نمیشود آنها را با یک روش مشترک و در قالبی همسان قرار داد و اطلاعاتشان را جمعبندی کرد. هرکدام از این صنایع حوزههای تخصصی ویژهای هستند که باید آنها را شناخت و به آن اشراف داشت.
مسأله دیگری که با آن مواجه هستیم این است که آمار و اطلاعات و تحلیل بسیاری از صنایع داخلی کشور را باید از خارج ایران تهیه کرد. شاید عجیب به نظر برسد اما علتش این است که در ایران برای جمعآوری این اطلاعات به شکل مدون و آنلاین تلاش خاصی نشده است و حالا هم وقتی افراد و شرکتها و سازمانها به اطلاعاتی نیاز پیدا میکنند، باید حسابهای کاربری چند هزاردلاری و گاه چند صد هزاردلاری را از سایتهای خارجی بخرند تا به اطلاعات دسترسی پیدا کنند.
چشم انداز 1404
برای سامانه جامع صبا
به گفته مدیرعامل شرکت «اطلاعات صنایع کاوش تدبیر خاورمیانه» سامانه صبا تا سال 1404 قرار است به جامعترین سیستم اطلاعات صنایع و آمار ایران تبدیل شود و قابلیت این را دارد که غیر از کار در حوزه صنایع بالا دستی، در صنایع دیگر هم به کار برود. در واقع صبا قرار است به موتور هوشمند اطلاعات صنایع در ایران بدل شود.
مزیتهای سامانه جامع صبا در مقایسه با روشهای سنتی
دسترسی سریع و راحت به آمار و اطلاعات صنایع : وجود یک سامانه جامع اینترنتی برای در اختیار قراردادن آمار و اطلاعات صنایع میتواند بسیاری از نیازهای سازمانهای مختلف را پاسخ دهد و فرآیند زمان بر جستوجو در بایگانیهای کاغذی و پیداکردن اسناد و آمارهای مختلف را بسیار کوتاه و راحت کند.
ارائه خدمات به افراد حقیقی: در برخی موارد که برای راهاندازی یک کسبوکار تازه یا تحلیل و بررسی روند کاری صنایع، افراد حقیقی به دنبال اطلاعات هستند میتوانند با مراجعه به سامانه جامع آنلاین صبا به مجموعهای کامل و کاربردی از دادهها دسترسی پیدا کنند.
آشنایی و شبکهسازی مدیران: حضور صنعتگران در یک سامانه جامع مرتبط با کارشان میتواند امکان آشنایی و ارتباط بیشتر را برایشان فراهم کند. آنها در این فضا میتوانند از توانمندیهای همکارانشان در صنایع مختلف مطلع شوند و با پروژههای کلان صنعتی در کشور نیز آشنا شوند.
امکان بررسی زیرساختها قبل از تعریف پروژه: پروژههای زیادی در ایران تعریف میشود که امکانسنجیهای اقتصادی لازم در آن در نظر گرفته نشده و مثلا برای تامین نیاز آب یا برق یا زیرساختهای لازم در ادامه کار، فکر و برنامهریزی نشده است اما میلیاردها تومان برایش هزینه میشود. در حالی که با بررسی و پایش کسبوکارهای مختلف صنعتی میشود نیازهای لازم برای آغاز و تعریف پروژههای مختلف را شناخت و آمار و اطلاعات کسبوکارها و پروژههای قبلی را با نمونههای جدید مقایسه کرد و به درک خوبی از شرایط رسید تا اشتباهات و روندهای غیرعلمی قبلی تکرار نشود.