به گزارش گروه حوادث جام جم آنلاین از همشهری، چند روز قبل گزارش ربوده شدن چند تبعه افغانستانی به پلیس پایتخت اعلام شد. با این گزارش، گروهی از مأموران به دستور قاضی عظیم سهرابی، بازپرس جنایی تهران برای بررسی ماجرا وارد عمل شدند. برادر یکی از گروگانها که در اداره آگاهی تهران حاضر شده بود گفت: من مدتها قبل برای کار از افغانستان به ایران آمدم. در ساختمانهای مختلف در تهران کار میکردم و درآمدم بد نبود. برادرم که در جست و جوی کار بود تصمیم گرفت قاچاقی همراه دوستانش به تهران بیاید. البته آنها میخواستند از ایران به ترکیه و از آنجا به اروپا بروند. او با پرداخت مبلغی به قاچاقچیان انسان خودش را به مرز ایران رساند و قرار بود از آنجا او و دوستانش را به تهران برسانند که بعد راهی مرز ترکیه شوند اما قاچاقچیان انسان آنها را گروگان گرفتهاند. وی ادامه داد: آدم ربایان به من زنگ زدند و گفتند باید 10میلیون تومان به حسابشان واریز کنم در غیراینصورت جان برادرم را میگیرند.
در ادامه تحقیقات مشخص شد که آدمربایان با خانواده گروگانهای دیگر نیز تماس گرفته و برای آزادی هریک از آنها درخواست 8 تا 10میلیون تومان پول کردهاند. این در حالی بود که برخی از خانوادهها بهدلیل اینکه غیرقانونی در ایران سکونت داشتند، از ترس، پول را بهحساب گروگانگیران واریز کرده و شکایتی مطرح نکرده بودند.
حبس در سوله
با این اطلاعات، مأموران از طریق ردگیری شماره حسابهایی که آدمربایان به خانواده گروگانها داده بودند، موفق شدند به سرنخهایی از گروگانگیران دست پیدا کنند. در ادامه معلوم شد که آنها گروگانهایشان را در سولهای در حاشیه تهران زندانی کردهاند. مأموران با دستور قاضی راهی این محل شدند و پس از آزاد کردن گروگانها، 3نفر از آدمربایان را بازداشت کردند. با دستگیری آنها راز یک باند قاچاق انسان فاش و مشخص شد که اعضای این باند مهاجران افغانستانی و پاکستانی را به ایران و از اینجا به ترکیه یا کشورهای دیگر قاچاق میکردند.
یکی از متهمان در تحقیقات گفت: ابتدا افرادی را که قصد مهاجرت غیرقانونی داشتند شناسایی میکردیم. پس از آن مبالغ مختلفی از آنها میگرفتیم و از طریق قاچاق برهای دیگر که با ما کار میکنند به کشورهای مختلف منتقل میکردیم. ما افغانها یا پاکستانیهایی را که قصد رفتن به ترکیه را داشتند داخل خودرو مخفی کرده و به ارومیه و بعد مرز ترکیه منتقل میکردیم. برخی دیگر هم قصدشان این بود که در تهران بمانند و کار کنند که آنها را هم از مرز افغانستان با ماشین به تهران انتقال میدادیم.
متهم ادامه داد: ما با قاچاقبرهای دیگری هم در ارتباط بودیم که با آنها حساب و کتاب داشتیم و باید پولشان را میدادیم اما در این میان مهاجرانی بودند که توانایی پرداخت پول را نداشتند. آنها از ما میخواستند که آزادشان کنیم تا کار کنند و بدهیشان را بدهند اما ما باید با بقیه اعضای باند تسویه حساب میکردیم و به همین دلیل آنها را گروگان گرفتیم که از خانوادههایشان پول بگیریم.
وی درباره افرادی که در سوله گروگان بودند نیز گفت: این گروه قصد مهاجرت به ترکیه را داشتند اما تسویه حساب نکرده بودند و برای همین آنها را زندانی کرده بودیم که به پولمان برسیم.
با اعتراف متهمان، قرار قانونی برای آنها صادر شده و تحقیقات در این پرونده ادامه دارد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد