به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از دیجیاتو، محققان Singapore-MIT Alliance for Research and Technology (بازوی تحقیقاتی MIT در سنگاپور) موفق به ساخت نوعی سنسور نوری برای گیاهان شدند که وجود عنصر سمی آرسنیک در خاک را تشخیص داده و سطح آن را اندازهگیری میکند.
محققان میگویند ساخت سنسور مورد بحث مزایای قابل توجهی نسبت به روشهای سنتی اندازهگیری آرسنیک در محیط داشته و استفاده از آن برای نظارت بر زمین کشاورزی و ایمنی غذا حائز اهمیت است. آرسنیک (Arsenic)، یک عنصر شیمیایی شبه فلز و سمی است که در بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله برنج، سبزیجات و برگهای چای یافت میشود. از آرسنیک و ترکیبات آن به عنوان آفتکش استفاده شده و برای سلامت انسان و همچنین اکوسیستم ضرر دارد.
قرارگیری طولانی مدت در معرض آرسنیک اثرات مخرب متعددی بر سلامت انسان از جمله سیستم قلبی عروقی میگذارد و میتواند مشکلاتی همچون دیابت، اختلالهای مادرزادی، مشکلات پوستی و سرطان بوجود آورد. آرسنیک برای گیاهان نیز مضر بوده و سبب اختلال در رشد آنها و از بین رفتن محصولات کشاورزی میشود. سطح آرسنیک خاک میتواند در نتیجه فعالیتهایی مثل معدن کاری و ذوب فلزات افزایش پیدا کند.
سنسور توسعه داده شده توسط مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT)، تغییرات در سطح آرسنیک زمین را با تابش نور (خاصیت فلوئورسانس) نمایش میدهد. این سنسور بدون آسیب زیانآور به گیاه درون بافت آن قرار گرفته و نظارت آسانتر بر میزان آرسنیک جذب شده توسط گیاهان را امکان پذیر میکند. به گفته محققان قراردادن سنسورها درون گیاهان میتواند این موجودات زنده را به ناظران آرسنیک در محیط زیست خودشان تبدیل کرد.
روشهای کنونی برای نظارت بر سطح آرسنیک زمان بر بوده و به تجهیزات بیشتری نیاز دارد، بنابراین اختراع سنسور مذکور پیشرفت قابل توجهی در این زمینه به شمار میرود. MIT اشاره میکند که این سنسورها در نوع خود اولین هستند و نسبت به روشهای سنتی اندازهگیری آرسنیک مزایای بیشتری دارند.