در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین به نقل تالار بورس ، DPS کوتاهشده عبارت Dividend Per Share است. این عبارت نشاندهنده مقدار سودی است که به ازای هر سهم به سهامداران تعلق میگیرد. درواقع DPS مقداری از EPS است که بین سهامداران تقسیم میشود و به آن سود تقسیمی نیز میگویند.
مقدار سودی که به سهامداران تعلق میگیرد و تاریخ پرداخت آن، توسط هیئتمدیره در مجمع عمومی سهامداران مشخص میشود. هیئت مدیره باتوجه به سیاستهای شرکت، میزان سود تقسیمی را تعیین میکند.
برای مثال برخی از شرکتها قسمت عمدهای از سود ایجاد شده طی یک سال مالی را برای ایجاد طرحهای توسعهای، بین سهامداران تقسیم نمیکنند. حتی ممکن است در یک دوره، هیئتمدیره تصمیم بگیرد که کل سود حاصل شده را بین سهامداران تقسیم کند و یا هیچ سودی را تقسیم نکند. بعد از مشخص شدن میزان سود تقسیمی، شرکتها تنها ۸ ماه زمان دارند تا این سود را بین سهامداران تقسیم کنند.
معمولا مقدار سود تقسیمی DPS کمتر از سود حاصل شده EPS شرکت است. شرکتها عمدتا مقداری از سود را برای پرداخت هزینههای احتمالی و یا مصارف مختلف پیش خود نگهمیدارند. مثلا ممکن است مقداری از سود را جهت پرداخت بدهیها، پرداخت سنوات پرسنل، پیشخرید مواد اولیه و... نزد خود نگه دارند و مابقی آن را بین سهامداران تقسیم کنند.
گاهی نیز ممکن است میزان سود تقسیمی بیشتر از سود حاصله از فعالیت شرکت باشد، اما چطور؟
اگر شرکت تصمیم بگیرد که علاوهبر سود حاصل شده امسال، مقداری از سود انباشته را نیز بین سهامداران تقسیم کند، این مقدار بیشتر از سود خالص هر سهم میشود.
بررسی روند توزیع سود تقسیمی و مقدار آن در گذشته از جمله مواردی است که پیش از سرمایهگذاری، خصوصا سرمایهگذاری بلندمدت، حتما باید به آن توجه کرد. چون در مواقعی که بازار صعودی نیست و تغییر زیادی را در قیمتها مشاهده نمیکنیم، حداقل در بلندمدت به ازای هر سهم سود خوبی نصیبمان شود.
مثال: فرض کنید سود خالص هر سهم یک شرکت یعنی EPS آن ۵۰۰۰ ریال باشد. این شرکت ۲۰۰۰ ریال از سود هر سهم را برای راهاندازی یک خط تولید جدید و پرداخت هزینههای احتمالی کنار میگذارد. اگر شما ۱۲،۰۰۰ عدد از سهام این شرکت را داشته باشید، چه مقدار سود به شما تعلق میگیرد؟ (با فرض اینکه هیچگونه تغییری در قیمت سهام ایجاد نشود.)
پاسخ: همانطور که در مثال ذکر شده است از هر ۵۰۰۰ ریال سود هر سهم، ۲۰۰۰ ریال آن توسط شرکت کنار گذاشته میشود. با کسر این مبلغ از سود هر سهم (۳۰۰۰ = ۲۰۰۰-۵۰۰۰ )، ۳۰۰۰ ریال به ازای هر سهم باقی میماند که بین سهامداران تقسیم میشود. طبق فرضیات مسئله شما ۱۲،۰۰۰ سهم دارید که به ازای هر کدام ۳۰۰۰ ریال سود به شما تعلق میگیرد. در واقع میزان سود شما در این سرمایهگذاری بهاندازه ۳۶،۰۰۰،۰۰۰ ریال بوده است.
بعد از تقسیم سود نقدی و باز شدن سهم، قیمت هر سهم به اندازه میزان سود تقسیمی کاهش مییابد. اگر قیمت سهم در مثال بالا قبل از تقسیم سود ۱۰،۰۰۰ ریال بوده، بعد از تقسیم سود نقدی قیمتش به اندازه ۳۰۰۰ ریال کاهش مییابد و با قیمت جدید ۷۰۰۰ ریال بازگشایی خواهد شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت