به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از فارس، مصطفی تبریزی روانشناس، درباره «عزت نفس و راههای افزایش آن»، اظهار داشت: عزت نفس یعنی ارزشمند، عزیز و دوست داشتنی هستم؛ یعنی دو ویژگی ارزشمندی و دوست داشتی بودن را داشته باشیم.
وی ادامه داد: اگر این احساس را داریم، ما عزت نفس بالایی داریم و اما اگر این احساس را نداشته باشیم و احساس کنیم قابل احترام و دوست داشتنی نیستیم، یعنی عزت نفس پایینی داریم و پایین آمدن عزت نفس، مساوی با افسردگی، اضطراب و پرخاشگری است.
این روانشناس درباره اینکه «علت پایین آمدن عزت نفس چیست؟»،خاطرنشان کرد: به خاطر اینکه اطرافیان ارزشمند بودن من را مشروط به رفتارهایم میدانند؛ مثلا اگر من نمره 20 بگیرم ارزشمند هستم و اگر نمره 17 بگیرم ارزشمند نیستم؛ این در حالی است که اصلا این طور نیست.
تبریزی متذکر شد: ارزشمندی ما به وجود انسانی ماست؛ ما تنها موجودی هستیم که خداوند به خاطر خلقت ما به خود تبریک گفته است؛ در نتیجه منهای رفتارهای ما که میتواند خوب یا بد باشد، وجود ما ارزشمند است؛ البته ممکن است ما رفتارهای غلطی داشته باشیم که باید آن را اصلاح کنیم؛ در نتیجه به اعتقاد و باور که من به عنوان یک انسان ارزشمند هستم، عزت نفس گویند.
وی درباره اینکه «آیا عزت نفس از دوران کودکی رشد پیدا میکند؟»، گفت: بله، عمدتا از زمان تولد تا سن 5 و 6 سالگی عزت نفس افزایش یا کاهش مییابد؛ البته در سنین بعد نیز این موضوع قابل تغییر است اما عمدتا در دوران کودکی ارتقا مییابد.
این روانشناس یادآور شد: برای نمونه فرزندی هنگام غذا خوردن آن را روی لباسش میریزد و مادر به وی میگوید «تو بچه بدی هستی که این کار را میکنی»؛ همین موضوع باعث میشود کودک احساس کند، فرد بدی است؛ درحالی که باید رفتار فرد را زیر سئوال ببریم نه هویت فرد را؛ در نتیجه عزت نفس در دوران کودکی افزایش یا کاهش مییابد.