سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین از باشگاه خبرنگاران جوان، داده کاوی تازهترین آمارهای بازار کار نشان میدهد که در سال ۹۷، تحصیلات نیروی کار هر چه از مقطع لیسانس فاصله گرفته، نرخ بیکاری کمتری را برای کارجو به ارمغان آورده است. در این سال رشتههای معماری، هنر و علوم زیستی، بدترین فضای کار را پیش رو داشته و رشتههای خدمات امنیتی، دام پزشکی و علوم تربیتی بهشت کارجویان بوده اند.
تازهترین دادههای مرکز آمار ایران از بازار کار نشان میدهد که در سال ۹۷ در بین مقاطع تحصیلی زیر دیپلم، دیپلم، کاردانی، کارشناسی، فوق لیسانس و دکترای حرفهای (پزشکی و ...) و نیز دکترای تخصصی و فوق دکترا، با بالارفتن درجه تحصیلی (و متعاقباً سن)، نرخ مشارکت نیروی کار نیز بالا رفته است. به طوری که از ۳۵ درصد برای مقطع زیر دیپلم آغاز شده و به بیش از ۷۷ درصد برای فوق دکترا رسیده است.
با این حال، در خصوص نرخ بیکاری مقاطع تحصیلی قضیه مقداری متفاوت است. در میان مقاطع تحصیلی یادشده، بیشترین نرخ بیکاری با رقم ۲۰.۳ درصد به لیسانسهها تعلق دارد و هر چه از این مقطع به دو سوی طیف مقاطع تحصیلی میرویم، نرخ بیکاری کم میشود.
به طوری که مقطع تحصیلی زیر دیپلم با نرخ بیکاری ۸.۷ و مقطع تحصیلی دکترای تخصصی و فوق دکترا، با نرخ بیکاری ۵.۵ درصد روبه رو بوده اند. اما بد نیست نگاهی هم به نمودار بیکاری رشتههای مختلف دانشگاهی داشته باشیم. این نمودار نشان میدهد که نرخ بیکاری در رشتههایی نظیر خدمات امنیتی، دام پزشکی و علوم تربیتی کمترین میزان و در رشتههای معماری و ساختمان، هنر، علوم زیستی و رشتههای مرتبط، بالاترین رقم بوده است.
بیکاری بیشتر در رشتههای انحصاری!
روزنامه خراسان در ضمیمه دخل و خرج ۲۵ خرداد ۹۸، قابلیت اشتغال زایی ۴ رسته خدمات حرفهای شامل خدمات پزشکی، دندان پزشکی، وکالت و خدمات دفاتر ثبت اسناد را بررسی کرده بود. ویژگی این رستههای شغلی، وجود نوعی انحصار پیدا یا پنهان در آن هاست. به این معنا که ورود افراد به این حرفهها به نحوی محدود و منوط به مجوز یک کانون یا مرجع صنفی بالادستی شده است. نمودار نشان میدهدکه حقوق و بهداشت و خدمات سلامت شغلی از جمله رشتههایی هستند که نرخ بیکاری در آنها نسبتا بالاست و این آمار نیز به نوعی بیانگر بیکاری زایی ساختار معیوب جذب دانش آموختگان این دو رشته مرتبط در بازار کار است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد