سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به نقل از متخصصین دیسک کمر کلینیک امید عمل دیسککتومی آندوسکوپی یک تکنیک جراحی موثر و با حداقل تهاجم است که برای درمان فتق دیسک ستون فقرات انجام میشود. در جراحی آندوسکوپی ستون فقرات نیازی نیست که جراح استخوانها و عضلات را برای جراحی فتق دیسک بردارد. جراح ستون فقرات را به وسیلهی دوربینی کوچکتر از دوربین گوشی هوشمند میبیند که از راه لولهی جراحی کوچکی وارد بدن شده است. به این ترتیب عمل آندوسکوپی دیسک نیازی به برشهای بزرگ ندارد. جراحی آندوسکوپی برخلاف عملهای جراحی قدیمی آسیبی به ستون فقرات نمیزند.
مزایای آندوسکوپی فتق دیسک کمر نسبت به روش جراحی باز |
درمان دیسک کمر به روش آندوسکوپی یک عمل جراحی کمتهاجم است که از مزایای زیر برخوردار است:
|
علت دیسک کمر
تصویر: شرح تصویر: فتق دیسک کمر. از چپ ساعتگرد: نخاع، دیسک (آنولوس، نوکلئوس)، عصب نخاعی، دیسک برجسته شده
فتق دیسک عموماً پیآمد ساییدگی تدریجی و ناشی از گذر عمر است و اصطلاحاً فرسایش یا دژنراسیون دیسک گفته میشود. بخشی از آب موجود در دیسکهای ستون فقرات به موازات بالا رفتن سن از بین میرود؛ در نتیجه انعطافپذیری دیسک کمتر میشود و دیسک در برابر پارگی آسیبپذیر میشود، به حدی که ممکن است در اثر یک چرخش یا کشش جزئی نیز پاره شود. علت دقیق فتق دیسک اکثر بیماران مشخص نیست. برای مثال اگر برای بلند کردن اشیاء سنگین و بزرگ به جای عضلات ران و پا از عضلات کمر استفاده کنید، یا هنگام بلند کردن اشیاء بچرخید، ممکن است دچار فتق دیسک شوید. حوادثی نظیر زمین خوردن یا وارد شدن ضربه به کمر نیز به ندرت منجر به فتق دیسک میشود.
عاملهای خطر
عاملهای زیر خطر فتق دیسک را افزایش میدهد:
به نقل از دکتر حیدریان فوق تخصص درد بیماران مبتلا به ناراحتیهای دیسک کمر، در بازهی سنی 50 ـ 20 سال عموماً از درد مزمن پایین کمر شکایت دارند. بیماران معمولاً سابقهی دچار شدن به آسیبها و سوانحی را ندارند که موجب شروع درد شده باشد.
تشخیص دیسک کمر
دیسک کمر از طریق معاینه فیزیکی، تصویر برداری و آزمایش عصب تشخیص داده می شود.
معاینه بالینی
پزشک کمر را برای یافتن نقاط دردناک و حساس به لمس معاینه میکند و برای یافتن علت درد از بیمار میخواهد تا به پشت دراز بکشد و پاها را در جهات مختلف حرکت دهد. همچنین پزشک معاینهی عصبی را برای بررسی موارد زیر انجام میدهد:
معاینه بالینی و بررسی پروندهی پزشکی بیمار عموماً برای تشخیص اکثر موارد فتق دیسک کفایت میکند.
تصویربرداری
آزمایشهای عصبی[h3]
نوار عصب و عضله (الکترومیوگرافی) و تست هدایت عصبی چگونگی حرکت کردن تکانههای الکتریکی را در امتداد بافت عصبی نشان میدهد. پزشکان با توجه به نتایج این آزمایشها میتوانند محل آسیب عصبی را تشخیص دهند.
درمان دیسک کمر به روش عمل بسته دیسک کمر
آندسکوپی دیسک کمر یک روش با حداقل تهاجم است که می تواند به درمان دیسک کمر کمک کند.
آندوسکوپی دیسک کمر برای چه بیمارانی مناسب نیست
آندوسکوپی دیسک کمر به بیماران زیر توصیه نمیشود:
آمادگی قبل از عمل آندوسکوپی
چند روز قبل از عمل آندوسکوپی باید آزمایشهایی مانند آزمایش خون، نوار قلب و عکسبرداری از قفسه سینه را انجام دهید. قبل از انجام عمل لازم است که رضایتنامه را امضاء کنید و فرمهای دیگری را کامل کنید تا جراح از سابقهی پزشکی، شامل آلرژی، داروها/ ویتامینهای مصرفی، سابقه خونریزی و جراحی و واکنش به بیحسی، اطلاع کامل پیدا کند. لازم است کلیهی داروهای مصرفی خود، اعم از تجویزی، بدون نسخه و مکملهای گیاهی را به پزشک معالجتان اطلاع دهید. مصرف بعضی از این داروها باید قبل از عمل قطع شود. مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی و داروهای رقیق کننده خون را طبق دستور پزشک از یک تا دو هفته قبل از عمل قطع کنید. همچنین لازم است که کشیدن سیگار و جویدن توتون را از یک هفته قبل از عمل تا دو هفته بعد از آن ترک کنید تا دچار مشکل خونریزی نشوید. از نیمه شب قبل از عمل جراحی آندوسکوپی باید ناشتا باشید.
صبح روز عمل آندوسکوپی
دو ساعت قبل از زمان جراحی به بیمارستان بروید تا برای انجام کارهای اداری و آمادگی قبل از عمل فرصت داشته باشید. متخصص بیهوشی مشاوره را انجام میدهد و اثر بیهوشی و عوارض و خطرهای احتمالی آن را توضیح میدهد. سپس سرم دریافت میکنید.
بیحسی موضعی اعمال میشود تا هیچ چیزی در طول جراحی حس نکنید. جراح بعد از بیحس شدن موضع درمان، برشی را نزدیک دیسک برجسته ایجاد میکند و برش را در بافت عضلانی کمر پیش میبرد. سپس برش را با دیلاتور باز نگه میدارد و لولهای فلزی به قطر تقریبی 0.6 سانتیمتر را وارد بدن میکند تا از راه آن به دیسک دسترسی داشته باشد. جراح در مرحلهی بعد دوربین/ آندوسکوپ را وارد لوله میکند تا بتواند دیسک برجسته را ببیند و لزوم برداشتن ساختارهای مختلف را ارزیابی کند. سپس جراح وسایل جراحی بسیار ظریفی را از راه آندوسکوپ وارد بدن میکند و دیسک برجسته را خارج میکند. پارگیهای داخل دیسک با لیزر تمیز و ترمیم میشود و عصبی که داخل پارگی لایهی حلقوی دور دیسک (آنولوس) رشد کرده، برداشته میشود. لیزر پارگی را بدون آسیب زدن به دیسک، کوچک میکند و میبندد. بعد از آن که پارگیها ترمیم شد و دیسک برجسته برداشته شد، جراح لولهی فلزی را بیرون میآورد و زخم را میبندد.
دوران بهبود بعد از عمل آندوسکوپی دیسک کمر به نوع و گستردگی عمل بستگی دارد. دوران بهبود و استراحت برای بیمارانی که کار اداری و پشتمیزنشینی دارند، معمولاً یک تا دو هفته است. اما بیماران فعالتر مانند ورزشکاران و افرادی که فعالیت بیشتری در طول روز دارند، باید چهار تا شش هفته استراحت کنند. بیماران در طول دوران بهبود باید از درمان طب فیزیکی بهره بگیرند. طب فیزیکی دوران بهبود را تسهیل میکند و کمک میکند تا بیماران سریعتر به روند معمول زندگی خود برگردند. برخی بیماران نیاز دارند که مسکن در طول دوران بهبود مصرف کنند.
جراحی آندوسکوپی دیسک کمر عملی با نرخ موفقیت بالا است. نتایج مطالعهای که در آن، شرایط بیماران بعد از عمل آندوسکوپی در یک بازهی زمانی ده ساله در نظر گرفته شد، نشان داد که بیش از 80 درصد بیماران از نتایج عمل رضایت دارند و هیچ یک از بیماران از نامناسب بودن نتایج شکایت نداشت.
عوارض جراحی آندوسکوپی دیسک کمر
لازم به ذکر است تضمینی وجود ندارد که جراحی بستهی دیسک کمر به روش آندوسکوپی تمام علائم یا مشکلات را برطرف کند. احتمال بروز خطرها و عوارض جانبی احتمالی بعد از تمام عملهای جراحی وجود دارد و هر عملی، از جمله جراحی گزینشی آندوسکوپی نیز با خطرات خاص خود همراه است. در هر حال عوارض عمل آندوسکوپی کمتر از جراحی باز کمر است. شایعترین عوارض عمل آندوسکوپی عبارت است از:
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛