در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
از زبان جوانان، برای جوانان
چهارشنبه شب، زمان پخش آخرین قسمت از برنامه تلویزیونی بدون توقف روی آنتن شبکه سه سیما بود. با این حال به گفته رضا غلامحسیننژاد تهیهکننده این برنامه تلویزیونی، این پایان راه نیست و بدون توقف متوقف نخواهد شد. او ضمن اعلام خبر ساخت فصل جدید این برنامه در بهار سال آینده به جامجم میگوید: انشاءا... از بعد تعطیلات عید نوروز درگیر ساخت فصل جدیدی از بدون توقف خواهیم شد.
او هدف و رویکرد اصلی بدون توقف را ادامه راه کرسیهای آزاداندیشی در جامعه دانسته و تصریح میکند: ایده ساخت بدون توقف بر اساس همان کرسیهای آزاداندیشی بود که مقام معظم رهبری بارها بر آن تاکید داشتند. میخواستیم فضای تعامل در جامعه و بین جوانان رونق پیدا کند؛ چرا که این روزها اصلیترین قشر جامعه را جوانان تشکیل میدهند و میخواستیم با تشکیل یک تیم جوان، مسائل و مشکلاتشان را مطرح کنیم و به شبهات جوانان جامعه پاسخ بدهیم. این اتفاقی است که دقیقا رخ داد و میانگین سنی افرادی که در برنامه حضور داشتند، پایین بود.
غلامحسیننژاد با اشاره به این شبهات مورد بحث در برنامه توضیح میدهد: جوانان امروز با شبهات مختلفی در حوزههایی چون اندیشه، اقتصاد، اجتماع، سیاست و ... روبهرو هستند. برای مثال در یک قسمت به سراغ دکتر شهریار زرشناس، (اقتصاددان) رفتیم و در خصوص اقتصاد و سیستمهای اقتصادی حاکم بر جامعه امروز گفتوگو کردیم. در قسمتی دیگر به سراغ موضوع حجاب رفتیم که در جامعه هم بسیار دیده شد و بازخوردهای بسیار خوبی از آن قسمت داشتیم. در بحث سیاسی هم نهادهای حاکمیتی را دعوت کردیم تا باز به شبهات جوانان پاسخ بگویند.
در این بحث هم برای مثال با دکتر کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان به گفتوگو نشستیم؛ چرا که هنوز خیلی از جوانان به درستی نمیدانند عملکرد و وظایف شورای نگهبان چیست و قانون انتخابات و رد صلاحیتها به چه صورت است. آن برنامه خیلی بازخورد داشت و به شبهات زیادی پاسخ داد. در مجموع در دعوت از مهمانان سیاسی سعی کردیم به تمام نهادهای حاکمیتی بپردازیم.
در فصلهای مختلف
برنامه تلویزیونی بدون توقف با توجه به مهمانانی که در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، عقیدتی و ... به استودیوی ضبط خود دعوت کرده است، تقریبا میشود گفت به سراغ تمام موضوعات رفته و موضوع این برنامه را در حوزه خاصی نمیتوان تعریف کرد. با این حال تهیهکننده این برنامه تلویزیونی میگوید: بدون توقف فصلهای مختلفی داشت. فصل اول، فصل اندیشه و اقتصاد بود و به مسائلی چون حجاب و یا گفتوگو با دکتر زرشناس پرداختیم؛ در فصل دوم نهادهای حاکمیتی و دعوت از مسؤولان را مورد توجه قرار دادیم و در فصل بعدی که همسو با ویژهبرنامه 40 سالگی انقلاب هم بود، چهرههایی چون صادق خرازی، محمدباقر قالیباف و علی باقری را به برنامه دعوت کردیم.
این تهیهکننده رویکرد فصل بعدی برنامه را هم اینطور عنوان میکند: در فصل بعدی که در واقع فصل سوم برنامه هم هست، باز از زاویه دیدی دیگر به شبهات جوانان خواهیم پرداخت و قرار است موضوعات مختلفی را در آن بررسی کنیم. به هر حال برنامه حدود یک سال روی آنتن رفتن را تجربه کرده و بیش از هر چیز در فصل دوم میکوشیم که ضعفها را جبران کنیم.
دعوت از جوانان
برنامه تلویزیونی بدون توقف علاوه بر دعوت از مهمانان شاخص در هر قسمت از برنامه، میزبان چهرههای دیگری هم بود. جوانانی که به عنوان تماشاگر و البته مشارکتکننده در بحث در هر قسمت حضور داشتند و در پیشبرد بحثها سهمی ایفا میکردند. غلامحسیننژاد روال انتخاب و دعوت از این جوانان را اینطور عنوان میکند: ما یک سامانه پیامک برای برنامه تعریف کرده بودیم که هر کسی مایل به شرکت در برنامه بود، رزومهاش را برای آن سامانه ارسال میکرد و ما بعد از بررسی از آنها برای حضور در برنامه دعوت میکردیم. آمار درخواست برای حضور در برنامه در هر قسمت متغیر بود.
این تهیهکننده میافزاید: علاوه بر سیستم پیامکی، از خود دانشگاهها هم در چند قسمت برنامه دعوت به عمل آوردیم و از دانشجویانشان خواستیم که در برنامه حضور داشته باشند.
غلامحسیننژاد همچنین درباره خط قرمزهای این برنامه توضیح میدهد: هر مجموعهای بیشک خط قرمزهایی برای خود دارد و این که بگوییم هیچ خط قرمزی نداشتیم، غیرمنطقی است. با این حال یکی از ادعاهای ما در بدون توقف این بود که از بسیاری از خط قرمزهای شبکه در این برنامه فاصله گرفتیم. این حاصل نگاه جوانانه مدیر جدید شبکه سه بود و توانستیم با صراحت در برنامه پیش برویم.
برنامهای بدون خودسانسوری
علی مرادخانی، مجری جوان بدون توقف هم در گفتوگو با جامجم میگوید: بدون توقف یک اتفاق خاص رسانهای در صدا و سیمای ماست؛ چرا که بسیاری از خودسانسوریها و خط قرمزهای خودساختهای که پیش از این در برنامههای تلویزیونی دیده میشد را نداشت. میبینیم که بعد از گذشت بالای صد قسمت از پخش برنامه، هیچ اتفاق عجیبی رخ نداده و گفتن این موضوعات آسمان را به زمین نرسانده است! در نتیجه شکستن این خطوط قرمز اتفاق خوبی است که فضای تلویزیون را به مردم نزدیکتر کرده است.
این مجری جوان و مشاور رسانهای تصریح میکند: ابتدای انقلاب فضای تلویزیون ما در آزاداندیشانهترین فضای رسانهای ممکن قرار داشت و جدیترین و چالشیترین مسائل چه به لحاظ سیاسی، چه اقتصادی و چه اجتماعی در برنامهها مطرح میشدند. این موارد از تلویزیون پخش میشد و اتفاقی هم در جامعه رخ نمیداد. آن روزها تلویزیون به مردم نزدیکتر بود و مردم هم اعتماد بیشتری به آن میکردند. این روزها دوری تلویزیون، عرصه را برای فضاهای غیرمطمئنی چون فضای مجازی باز کرده است و این اتفاقی است که باید جلوی آن را گرفت.
مرادخانی میافزاید: همیشه وقتی قرار است اتفاق تازهای صورت بگیرد، در وهله اول مخالفتهایی با آن میشود. ابتکاراتی که اخیرا در شبکه سه سیما صورت گرفت (برای مثال در بحث حجاب) ابتدا برای خیلیهایمان باعث تعجب بود؛ اما الحق و الانصاف باید حمایتی که از سوی شبکه شد را جدی بگیریم و این باز کردن عرصهها اتفاق خوبی است که در شبکه سه و از سوی مدیران آن رخ داد.
این چهره در خصوص جایگاه مجریگری خود در بدون توقف هم اینطور میگوید: وظیفه من در این برنامه این است که فقط بحثها را راهبری کنم و مسائل را به سرانجام برسانم تا سوالی بیپاسخ نماند.
در واقع مراقب هستم که درهم تنیدگی سوالات باعث نشود که بحث از مسیر اصلی خود خارج بشود و در نتیجه کمرنگ بودن جایگاه مجری در این برنامه، یک تصمیم خودخواسته است. ما اعتقاد داریم که مجری خیلی ورودی به بحث نداشته باشد و فقط سوالات را بپرسد.
مهمانان غایب
بدون توقف گرچه توانست در دعوت از بسیاری چهرههای شناختهشده سیاسی موفق عمل کند، با این حال مهمانانی هم بودند که حاضر به حضور در این برنامه نشدند. تهیهکننده بدون توقف میگوید: ما بارها در برنامهمان به نامهای افراد مختلف اشاره کردیم و این فرصت را به افراد دادیم که خودشان هم در یک قسمت از برنامه حاضر شوند و روایت خودشان را از ماجراها بگویند. همچنین بارها به سراغ تفکرات مختلف رفتیم و عدهایشان به دعوتمان لبیک گفتند. برای مثال در برنامه دکتر کدخدایی به مجلس شورای اسلامی اشاره شد و دکتر پزشکیان به برنامه آمدند؛ یا مخاطبان درخواست زیادی برای حضور نمایندهای از قوه قضاییــــــه داشــــــــــــــــــــتند و حجـــــــــتالاسلام محسنیاژهای آمدند. با این حال از برخی چهرهها چون اعضای دولت بارها دعوت کردیم، اما جوابمان را ندادند و حاضر به حضور در برنامه نشدند.
زهرا غفاری
رسانه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
یک تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم الموسوی، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد