در شرایطی که دولت برای بازسازی مناطق زلزلهزده اعتباراتی در نظر گرفته، به نظر میرسد در شرایط فعلی، بهترین راه برای ساخت خانههای مقاوم و ضدزلزله برای مردم زلزلهزده کرمانشاه، اجرای طرح مسکن اجتماعی از سوی دولت باشد؛ بخصوص آن که وزارت راهوشهرسازی چند سال روی این طرح، کار مطالعاتی کرده و آییننامه این طرح مدتهاست در هیات دولت تصویب شده و صرفا نیازمند تخصیص اعتبار است.
به گزارش جامجم، طرح مسکن اجتماعی که از پنج سال پیش در وزارت راه و شهرسازی و با آمدن عباس آخوندی به این وزارتخانه مطرح شد، هنوز به مرحله اجرا نرسیده و اکنون بهترین زمان است که این طرح از مناطق زلزلهزده کرمانشاه آغاز شود تا هم مردم این منطقه صاحب خانههای نوساز و مقاوم شوند و هم دولت وعده پنجساله خود را اجرا کرده باشد.در این وضعیت، هم دولت طرح خود را محک میزند و میتواند در مناطق دیگر این کار را ادامه دهد و هم مردم آسیب دیده دارای یک خانه ضد زلزله میشوند.
آنطور که مقامات وزارت راهوشهرسازی خبر دادند حدود 2400میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح مسکن اجتماعی در نظر گرفته شده که به گفته مسئولان بنیاد مسکن هنوز این اعتبار اختصاص نیافته است.
اکنون برخی از مسئولان صنفی، نمایندگان و کارشناسان حوزه مسکن معتقدند بهتر است دولت با تخصیص 2400 میلیارد تومان بودجه طرح مسکن اجتماعی، اجرای آن را از مناطق محروم و زلزلهزده کرمانشاه آغاز کند.
5 سال گذشت و خبری از مسکن اجتماعی نشد
مصطفی قلیخسروی، رئیس اتحادیه املاک تهران با بیان اینکه انتظار میرفت دولت یازدهم در سالهای ابتدایی فعالیت خود، مسکن مهر را به پایان برساند به جامجم گفت: زمانی که آقای آخوندی به عنوان وزیر راهوشهرسازی دولت یازدهم به مجلس معرفی شد، پروژه مسکن اجتماعی را مطرح کرد و طبق برنامهریزی قرار بود با اتمام مسکن مهر، مسکن اجتماعی کلید بخورد، اما اکنون در دولت دوازدهم هستیم و همچنان خبری از مسکن اجتماعی نیست.
خسروی با تاکید بر اینکه برای مسکن اجتماعی نباید کلانشهرها را در نظر گرفت، گفت: کلانشهرهایی مانند تهران دیگر ظرفیت جمعیت ندارد، به همین دلیل مسکن اجتماعی باید در شهرهای کوچک و روستاهای بزرگ ساخته شود. به عنوان مثال شهر کرمانشاه که اکنون از زلزله آسیب دیده است، میتواند میزبان مسکن اجتماعی باشد و دولت در این زمینه وارد عمل شود.
رئیس اتحادیه املاک تهران با اشاره به اینکه شهرستانهای ایران بافت فرسوده زیادی دارند، تصریح کرد: بافت فرسوده در شهرستانها میتواند پایلوت اجرای مسکن اجتماعی باشد، اما به نظر میرسد تا زمانی که مسکن مهر به پایان نرسد دولت خیلی توانایی و رغبت اجرای طرح دیگر را نداشته باشد.
وی تاکید کرد: طبق قانون اساسی، دولت موظف به تهیه مسکن برای نیازمندان است و مسکن مهر در دولت قبل در راستای اجرای همین سیاست بود و دولت تدبیر و امید نیز باید در این بخش گامهایی بردارد که تاکنون کوتاهیهای زیادی صورت گرفته است.
هنوز دولت اعتبار نداده است
جواد حقشناس، معاون امور مسکن شهری بنیاد مسکن درباره زمان اجرای طرح مسکن اجتماعی به جامجم گفت: هنوز دولت اعتباری در این باره اختصاص نداده است.
وی با بیان اینکه نمیتوانیم طرح مسکن اجتماعی را از کرمانشاه کلید بزنیم تصریح کرد: طرح مسکن اجتماعی با بازسازی مناطق زلزلهزده کرمانشاه بسیار متفاوت است و ارتباطی به هم ندارند.
معاون امور مسکن شهری بنیاد مسکن پیشتر در اوایل تیرماه سال جاری درباره جزئیات طرح مسکن حمایتی و اجتماعی گفته بود که مسکن اجتماعی برای چهار دهک برنامهریزی شده است که شامل دو فصل کلی مسکن حمایتی و مسکن اجتماعی و شامل هفت برنامه است.
حقشناس به جزئیات مسکن حمایتی پرداخت و ادامه داد: در قالب طرح مسکن حمایتی دولت برای آن دسته از افرادی که قادر به تأمین زمین برای ساخت مسکن هستند، تسهیلاتی برای تأمین مسکن به صورت ملکی در نظر میگیرد.
معاون امور مسکن شهری بنیاد مسکن تاکید کرد: سه برنامه در مسکن حمایتی پیشبینی شده و کسانی که تمایل به ساخت مسکن دارند، میتوانند از تسهیلات (بر حسب جمعیت شهرها) 30، 40 و 50 میلیون تومان استفاده کنند.
کرمانشاه، آغاز طرح مسکن اجتماعی
فرجالله رجبی، عضو کمیسیون عمران مجلس با تاکید بر اینکه باید طرح مسکن اجتماعی از کرمانشاه زلزلهزده کلید بخورد به خبرنگار ما گفت: اگر دولت قصد دارد این طرح را عملیاتی کند بهتر است از مناطق محروم کشور، بخصوص شهرهای زلزلهزده کرمانشاه و روستاهای اطراف آغاز کند تا هم آنها دوباره صاحبخانه شوند و هم اینکه طرح به مرحله اجرا برسد.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشور با بیان ایرادات مسکن اجتماعی اظهار کرد: مسکن اجتماعی بعد از پنج سال هنوز ایده است و به طرح تبدیل نشده که همین امر نشان میدهد دولت برنامه خاصی در حوزه تولید مسکن ندارد.
وی تاکید کرد: در این باره بنده نامهای به آقای لاریجانی رئیس مجلس نوشتم که وزارتخانههای راهوشهرسازی، اقتصاد، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بانک مرکزی باید برنامههای خود را در زمینه تولید مسکن جدید ارائه دهند و رئیس مجلس هم به کمیسیون عمران و برنامه، بودجه و محاسبات مجلس ارجاع دادند و در حال پیگیری است.
ساخت مسکن اجتماعی از بافت فرسوده
سیدهادی بهادری، نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس در این باره به خبرنگار ما گفت: آقای آخوندی برای توضیح مسکن اجتماعی یک بار به کمیسیون عمران مجلس آمدند و طرحی که عنوان کردند بر این مبنا بود که از بافتهای فرسوده شهرهای بزرگ، ساخت مسکن اجتماعی آغاز شود.
وی با بیان اینکه نگرش دولت در این طرح ارائه تسهیلات است، تصریح کرد: دولت میتواند اکنون که کشور در شرایط ویژهای قرار دارد طرح بازسازی و ساخت مسکن جدید در کرمانشاه را با عنوان مسکن اجتماعی در این شهر آغاز کند اما پیش از آن باید زیر و بم این طرح مشخص شود تا مردم در کوتاهمدت در خانههای خودشان سکونت داشته باشند.
وی که دکترای زلزله است، درباره سازههای مقاوم در زلزله 7.3 ریشتری کرمانشاه گفت: خوشبختانه ساختمانهای مهندسی ساز مانند مسکن مهر تخریب زیادی نداشتند اما با این حال نیاز به ترمیم دارند. در این شرایط باید صنعتیسازی با قوت بیشتری به کار خود ادامه دهد.
اجرا تا پایان سال
صدیف بدری، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس به خبرنگار ما گفت: زمانی که آقای آخوندی به عنوان وزیر راهوشهرسازی دولت دوازدهم معرفی شدند این موضوع را در کمیسیون عمران با وی مطرح کردیم و قرار شد تا پایان سال این طرح وارد فاز عملیاتی شود.
وی افزود: مسکن اجتماعی که مسکن حمایتی نیز نام دارد برای اقشار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی و مسکن روستایی که متولی آن بنیاد مسکن است در نظر گرفته شده اما تاکنون خروجی مناسبی نداشته است.
بدری با تاکید بر اینکه مسئولان وزارت راه و شهرسازی اعلام کردند تا پایان امسال به صورت عملیاتی مسکن اجتماعی کلید میخورد، تصریح کرد: بهتر است سازوکار مسکن اجتماعی مشخص و ساخت آن در مناطق زلزلهزده آغاز شود.
وی با اشاره به اینکه مسکن اجتماعی را خود دولت نمیسازد و دولت تنها نقش حمایتی در این زمینه دارد، اظهار کرد: مسکن اجتماعی مانند مسکن مهر نیست که توسط دولت ساخته شود و دولت در بخش ارائه تسهیلات از این طرح حمایت میکند.
نحوه خانهدار شدن مردم با مسکن اجتماعی
طرح مسکن اجتماعی در ابتدای دولت یازدهم به جای طرح مسکن مهر مطرح شد و مسئولان وزارت راه و شهرسازی میگفتند این طرح، مشکلات و ایرادهای مسکن مهر را نخواهد داشت.
مسئولان وزارت راه گفتهاند در طرح مسکن اجتماعی، متوسط واحد مسکونی 50 متر است و برای خانوارهایی که فرزند دارند به 70 متر میرسد. در مسکن مهر بهجز وام بقیه هزینهها را متقاضیان میدهند، اما در مسکن اجتماعی این طور نیست، بلکه واحدها متناسب با وسع درآمد خانوار قیمتگذاری میشود و حداکثر با 40 درصد از سهم درآمد آنها امکان سکونت پیدا میکنند.
آییننامه اجرای طرح مسکن اجتماعی در جلسه 27 بهمن سال گذشته به تصویب هیات وزیران رسید.
در این راستا بانک مرکزی موظف شد در بخش کمک به ساخت و خرید مسکن ملکی و کمک بلاعوض، بانک عامل را جهت تامین تسهیلات در سقف مبلغ اعلامی معرفی کند که هنوز این امر محقق نشده است.
در مسکن اجتماعی، کمک به ساخت مسکن استیجاری، پرداخت کمک هزینه اجاره و وام قرضالحسنه ودیعه مسکن مورد توجه قرار گرفته و شامل اشخاص حقیقی و حقوقی خواهد شد که دارای زمین بوده و تمایل به احداث واحدهای مسکونی استیجاری با نرخ اجاره ترجیحی و در قالب توافق با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی داشتهاند و بهازای هر واحد استیجاری تا دو برابر سقف تسهیلات اعلامی اعطا میشود.
همچنین وزارت راه و شهرسازی موظف شد نسبت به تامین زمین در محدوده شهرها (دارای تاسیسات زیربنایی آب و برق و گاز) یا شهرهای جدید برای ساخت واحد استیجاری از طریق واگذاری به سازندگانی که تمایل به ساخت مسکن استیجاری ـ ملکی با رعایت حداقل 40 درصد اجارهای دارند، اقدام کند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد