
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش خبرنگار جامجم از تبریز، امروزه خودروها و تردد تعداد قابل توجهی خودروی فرسوده و از رده خارج شده، سهم غیرقابل انکاری در آلودگی هوای این شهر دارند؛ طوری که گفته میشود حدود 70درصد آلودگی هوای تبریز ناشی از همین عامل است و عوامل دیگر چون صنایع بزرگ و کوچک و... در مراحل بعدی آن هم اغلب در فصول سرد سال باعث آلودگی میشوند.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی تبریز قسمت اعظم این 70 درصد آلودگی را متاثر از تردد خودروهای شخصی میداند و میگوید: البته از حدود 11 هزار و 440دستگاه تاکسی فعال در خیابانهای تبریز، حدود 5500دستگاه (یعنی نزدیک به نیمی از تاکسیها) فرسوده بوده و بالای ده سال عمر دارند، اما با توجه به گازسوز بودن اغلب آنها تاثیر چندانی در آلوده کردن هوای تبریز ندارند. فرخ جلالی میافزاید: با این حال و به منظور نوسازی ناوگان تاکسیرانی تبریز و کاهش آلودگی هوا، طرح تعویض تاکسیهای فرسوده با پرداخت وام 25میلیون تومانی با بهره 15 درصدی در دستور کار قرار گرفته و در مدت هشت ماه گذشته از حدود 4443 دستگاه ثبتنام شده جهت تعویض، بیش از 3400 دستگاه نوسازی و به چرخه حمل و نقل عمومی هدایت شده است.
عدم استقبال از طرح تعویض خودروهای فرسوده
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی با بیان اینکه طرح تعویض خودروهای فرسوده درعین حال همچنان ادامه دارد، میگوید: متاسفانه بالا بودن نرخ تسهیلات و ناتوانی رانندگان تاکسی به بازپرداخت وامهای دریافتی، عدم اجرای تعهدات بهینهسازی، کیفیت پایین خودروهای تحویلی، عدم برخورد با مسافرکشهای شخصی و... باعث شده اغلب رانندگان از اجرای این طرح چندان راضی نباشند، با این حال تلاش میکنیم از فرصتی که پس از عقد قرارداد نوسازی 90 هزار دستگاه تاکسی کشور پیش آمده، استفاده کرده و تا سال 2018 که شاهد ورود گردشگران خارجی به کلانشهر تبریز خواهیم بود، تاکسیهای فرسوده تبریز را نوسازی کنیم.
به گفته این مسئول، در مجموع اگر دولت به ازای هر اتوبوس (که هماکنون حدود 400دستگاه در تبریز وجود دارد)، مبلغ 12 میلیون تومان مساعدت کند، مشکل آلودگی و دودزا بودن در سالهای 96 و 97 مرتفع خواهد شد.
کارخانهها هم بیتاثیر نیستند
محمدحسین اسحاقی، سرپرست شهرداری تبریز نیز نوسازی ناوگان تاکسیرانی و اتوبوسرانی این کلانشهر را یکی از راهکارهای کاهش آلودگی هوا دانسته و میگوید: مدتی است دولت و شهرداری توجه ویژهای به بحث نوسازی سیستم حمل و نقل عمومی بخصوص کلانشهرها داشته و با اجرای روشهای مختلف سعی در تبدیل به احسن کردن ناوگان تاکسیرانی و اتوبوسرانی داشته و در این راه گامهای خوبی برداشتهاند.
اسحاقی میافزاید: هماکنون هفت مرکز معاینه فنی در سطح کلانشهر تبریز فعالیت میکند و هرسال خودروهای بالای پنج سال را بررسی کرده و برای آنها گواهی صادر میکند.
سرپرست شهرداری تبریز برخی کارخانهها و کارگاههای فعال در داخل و اطراف تبریز را یکی دیگر از موارد آلایندگی هوای شهر دانسته و میافزاید: به منظور جلوگیری از آلایندگی سعی میکنیم بتدریج آنها را به سوخت سالم و فیلتر تهویه هوا مجهز کرده و کارگاههای موجود در داخل شهر را به خارج از شهر منتقل کنیم.
تبریز 2018 با نوسازی ناوگان فرسوده
محمدصادق پورمهدی، معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی نیز با اشاره به نقش نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی در کاهش آلودگی هوا و مصرف انرژی، این مهم را از رویکردهای اصلی دولت عنوان کرده و میگوید: شهرداری تبریز در زمینه بهبود کیفیت ناوگان حمل و نقل عمومی شهر گامهای بزرگی برداشته است و استانداری آذربایجان شرقی نیز همواره حامی این فعالیتها بوده و برای توسعه حمل و نقل درون و برونشهری از هیچ کمکی کوتاهی نخواهد کرد. پورمهدی استفاده از ناوگان نوسازی شده حمل و نقل عمومی را گامی در راستای بهبود سیمای شهر دانسته و میافزاید: با از رده خارج شدن خودروها و تاکسیهای فرسوده، منظر عمومی شهر برای تبریز 2018 آماده میشود.
ضرورت توسعه فضای سبز
در همین حال محمد اشرفنیا، رئیس کمیسیون حمل و نقل و عمران شورای اسلامی تبریز، توجه ویژه به توسعه حمل و نقل عمومی شهر توسط دولت، شهرداری و مردم را یکی از راهکارهای اساسی برای کاهش آلودگی هوا عنوان کرده و میگوید: در صورتی که بتوانیم حدود 70 درصد نیاز شهر را با وسایل نقلیه عمومی چون مترو، اتوبوسها و تاکسیهای با سوخت استاندارد پاسخ دهیم، بسیاری از مشکلات ناشی از عامل محرک تاثیرگذار در آلودگی هوا کنترل خواهد شد.
اشرفنیا با بیان اینکه خدماتدهی به مردم توسط سازمانهایی چون شهرداری، آب و برق، گاز و... از طریق اینترنت پرسرعت یکی دیگر از راههای کاهش آلودگی هواست، میافزاید: البته این امر تاحدودی عملیاتی شده، اما وظیفه شوراست با پیگیریهای خود آن را به صورت جدیتر توسعه دهد.
عضو شورای اسلامی کلانشهر تبریز خاطرنشان میکند: توسعه فضای سبز و جنگلکاری داخل و اطراف تبریز یکی دیگر از موارد مهم در بحث کاهش آلودگی هواست که شورا بجد این بحث را دنبال خواهد کرد.
نقش موتورسیکلتها در افزایش آلودگی
درحالی که کارشناسان محیطزیست بخش مهمی از منبع آلودگی هوای تبریز را در تردد اتوبوسهای شرکت واحد میدانند، اما مدیرعامل سازمان تاکسیرانی و اتوبوسرانی این کلانشهر نظر دیگری دارد و معتقد است این خودروها تنها 3 درصد آلودگی هوا را به خود اختصاص میدهند که در مقایسه با میزان آلایندگی موتورسیکلتها رقم بسیار پایینی است.
فرخ جلالی میافزاید: با این حال در یکی دو سال اخیر با خرید یا تعمیر تعداد قابل توجهی از اتوبوسها، اقدامات زیادی در کاهش میزان آلایندگی این نوع از سیستم حمل و نقل عمومی انجام شده است. به عنوان مثال، خرید و وارد کردن حدود 50 دستگاه اتوبوس جدید به چرخه حمل و نقل عمومی تا پایان سال جاری و نیز انعقاد قرارداد 150 دستگاه اتوبوس جدید با یکی از شرکتهای خودروساز و تحویل آنها تا پایان امسال به شرط پرداخت 220 میلیون تومان توسط شرکت بهینهسازی سوخت و 470 میلیون تومان توسط شرکت اتوبوسرانی از اقدامات این شرکت برای تسهیل و تسریع در جابهجایی مسافر و نیز کاهش آلودگی هوای کلانشهر تبریز است.
سعیده دلال علیپور
جامجم تبریز
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد