به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از کافه گردش، «لریک»شهری که مردمش بیش از صدسال عمر میکنند، در جمهوری آذربایجان، بزرگترین کشور منطقهی قفقاز در گذرگاه اروپا و آسیای شمال غربی و همسایه باختری دریای خزر قرار دارد و میتواند یکی از به یادماندنیترین سفرهای عمرتان باشد!
کشور آذربایجان به خاطر تنوع آبوهوایی و آثار تاریخی گوناگون، چندی است که به مقصدی جذاب برای بسیاری از مسافران و جهانگردان تبدیل شده است. مسافرانی که دوست دارند چند روزی را به دور از هیاهوی شهرنشینی و مشکلات آن سپری کنند.
در این نوشته قصد داریم یکی از شهرهای عجیب این کشور را به شما معرفی کنیم. شهر لریک در جنوب جمهوری آذربایجان؛ شهری که به خاطر طول عمر مردمانش در جهان شهرت دارد. گفته میشود طول عمر اهالی این منطقه بیارتباط با آبوهوای منطقهای که در آن زندگی میکنند نیست.
برای رفتن به لریک می توانید زمینی به این شهر زیبا سفر کنید. در صفحهی تور آذربایجان کافه گردش هر از گاهی تور زمینی لریک را هم می توان پیدا کرد اما اگر دوست دارید تنهایی و با هواپیما به این شهر سفر کنید می توانید بلیط هواپیما را به صورت آنلاین خریداری کنید.
لریک کجاست؟
قبل از هر چیز باید بگویم لریک کوهستان باشکوهی است با منظرههای تازه و چشماندازهای هیجانانگیز. کوههایی که رودخانهها و آبشارهای سریع از کمرکش آن به زیر میریزند و صدای چهچههی پرندگان لای شرشر این آبشارها گم میشود.
اگر دوست دارید تالش شمالی را ببینید باید به لریک بروید. لریک شهری کوچک در جنوب جمهوری آذربایجان واقع در شمال گردنهی حیران خودمان است. این شهرستان با بیش از ۱۰۰۰ کیلومترمربع مساحت از شمال کوههای تالش پا گرفته و از شرق به زمینهای پست و جلگهای لنکران ختم میشود. همسایهی شمالی آستارا بر بام تالش نشسته و طبیعت بکر و دستنخوردهاش آن را به مقصدی جذاب و دیدنی برای گردشگران تبدیل کرده است.
آبوهوای لریک
میگویند در لریک میتوانید آسمان را با دست لمس کنید. قرار گرفتن در ارتفاعات تالش و هوای تمیز لریک در این تعریف و تمجیدها بیتأثیر نبوده است. آبوهوای معتدل کوهستانی و طبیعت سرسبز و زیبای لریک زبانزد خاص و عام است. آبوهوایی که بیشباهت به آبوهوای ارتفاعات گیلان نیست؛ اما فاصلهی بیشتر لریک از دریا به نسبت شهرهای گیلان هوای آن را خواستنیتر کرده است. این شهر زیبای جمهوری آذربایجان در تابستان هوایی خنک دارد و میزبان مسافران و گردشگرانی از ایران و دیگر نقاط جهان است.
جاذبههای لریک
در کنار طبیعت زیبا و دستنخوردهی لریک همچون کوهستانهای سرسبز، جنگلها و آبشارها و... چشمههای آب گرم لریک از دیگر جاذبههای این شهر هستند. بیش از ۳۰ خاصیت درمانی برای آب این چشمهها ذکر شده است.
در جنگلهای لریک و در امتداد رودخانهی زیبای این منطقه حیواناتی چون گراز وحشی، خرگوش، روباه، اردک و سیاه خروس زندگی میکنند. عمق جنگل که منطقهای حفاظتشده است نیز زیستگاه گربهسانان نادری همچون پلنگ و گربهی وحشی است.
از آثار تاریخی لریک میتوان به غار عصر حجر «گیز یوردو» اشاره کرد که در نزدیک روستای میستان در ارتفاع 2430 متری از سطح دریا قرار دارد. کتیبههای سنگی نیز از دیگر یافتههای باستان شناسان در منطقهی کوهستانی اورند است.
علاوه بر اینها میتوان به آثار تاریخی لریک نیز اشاره کرد. مجسمهی قوچ، مجسمهای که مردمان این منطقه بهخوبی آن را میشناسند. مجسمههایی نظیر این در نقاط دیگر آذربایجان همچون نخجوان و بخشهایی از آذربایجان ایران نیز به چشم میخورد. مجسمهی قوچ مجسمهای بوده که مادران با نذر مشتی گندم از او میخواستند فرزندشان را از چنگ هیولای سرخه و دیگر بیماریها برهاند. هنوز میتوان صدای ضجهی مادران کودک مرده را پای این مجسمههای سنگی شنید.
علت شهرت لریک چیست؟
لریک بیش از هر چیز دیگری به خاطر عمر طولانی مردمش در دنیا مشهور شده است. شاید اینجا تنها موزهی مردمان صدساله در جهان باشد. رکورد طولانیترین عمر انسان در دو قرن اخیر مربوط به همین منطقه است. گفته میشود شیرعلی مسلم اف در زمان مرگ ۱۶۸ سال عمر داشت. این یعنی چوپان لریکی -مسلم اف- ۴۶ سال مسنتر از پیرترین انسان روی زمین بوده است. در آن زمان یعنی در سال ۱۹۷۳ که شیرعلی مُرد، ۱۲۲ سالگی زن فرانسوی، ژان کالمان، تائید شده بود و وی را بهعنوان پیرترین فرد روی کرهی زمین میشناختند. شیرعلی مسلم اف طبق ادعای محلیها تا ۱۶۷ سالگی بهسختی کار میکرد. سیگار نمیکشید و الکل نمینوشید. غذای وی متشکل از میوه، سبزی، نان کامل و ماست و پنیر کمچرب بوده است. مسلم اف در طول زندگیاش چند زن داشته. او سرانجام در ۱۶۷ سالگی دچار بیماری ذاتالریه میشود و یک سال بعد در سن ۱۶۸ سالگی میمیرد.
هنوز هم قدیمیترین ساکنان آذربایجان در این منطقه زندگی میکنند. دهها تن از ساکنان این منطقه در حال حاضر بیش از یک قرن عمر دارند و هنوز هم سخت کار میکنند. پیرترین آنها با بیش از ۱۱۵ سال سن ۸ فرزند، ۸۰ نوه، ۶۰ نتیجه و ۸ ندیده دارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: