سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در این حال، مدیر دفتر موسیقی این وزارتخانه بصراحت اعلام کرده دفتر موسیقی مجوز اجرای رپ در تئاترها را نداده است.
به گزارش جامجم، این روزها نمایش «هملت، تهران2017» به کارگردانی کیومرث مرادی در پردیس تازه تاسیس تئاتر شهرزاد روی صحنه میرود. در این نمایش که از یکشنبه 28 خرداد تا سهشنبه 20 تیر روی صحنه است، سینا ساعی، خواننده گروه موسیقی تیکتاک روی صحنه میرود. این درحالی است که این خواننده فاقد مجوز برای اجراست.
تیک تاک در عرصه موسیقی آثار متعددی تولید و روانه بازار کرده است. سینا ساعی در تازهترین اثر کیومرث مرادی به عنوان بازیگر همکاری میکند. او که مدتی است در کارگاه های بازیگری مرادی حضور دارد، اکنون یکی از شش هملت نمایش را اجرا میکند.
خواننده معترض روی صحنه
از سوی دیگر در خبرها آمده حمید صفت، خواننده حوزه موسیقی رپ که مجوزی برای فعالیت در عرصه موسیقی ندارد، نخستین اجرای رسمی خود را در نمایش «لامبورگینی» به صحنه تئاتر میبرد. حمید صفت که چند سالی است قطعات و موزیک ویدئوهایش در فضای مجازی منتشر شده است، در آثارش عمدتا مضامین اجتماعی را مورد توجه قرار میدهد.
لامبورگینی، جدیدترین نمایش سیامک صفری و اشکان خطیبی است و این نمایش از 22 تیر ماه در پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه خواهد رفت و حمید صفت با همان شمایل همیشگی و در قالب یک خواننده رپ در این نمایش به اجرای اثری جدید خواهد پرداخت.
این خواننده پیش از این آثاری چون چمران، هیهات، فیک، بخشش و... را اجرا کرده بود. البته آن طور که در خبرها آمده، مجوز فعالیتهای رسمی حمید صفت در حوزه موسیقی در آخرین مراحل اداری خود قرار دارد و پس از اجرا در نمایش لامبورگینی، دور جدید فعالیتهای این خواننده در فضای رسمی آغاز خواهد شد. با این حال میتوان گفت هنوز این خواننده فاقد مجوز رسمی است و اجرای او در نمایش لامبورگینی، در واقع اجرای یک خواننده زیرزمینی تلقی میشود.
مخالفت دفتر موسیقی
در چنین شرایطی حضور این دو خواننده رپ در عرصه نمایش حاشیههایی ایجاد کرده است. فرزاد طالبی، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد در گفتوگو با فارس در پاسخ به اینکه آیا مجوزی برای اجرای این دو خواننده سبک رپ صادر شده یا خیر، گفت: اداره کل هنرهای نمایشی باید برای تئاترهایی که از اجرای موسیقی بهره میبرند، مجوزهای لازم را از دفتر موسیقی اخذ کند.
این مقام مسئول در خصوص دو نمایشی که از خوانندگان رپ استفاده کردهاند، گفت: از طرف دفتر موسیقی برای هیچ یک از این اجراها مجوزی صادر نشده است.
طالبی در پاسخ به این سوال که آیا مواضع دفتر موسیقی وزارت ارشاد درخصوص موسیقی رپ تغییری کرده یا خیر نیز گفت: نظر شورای دفتر موسیقی درخصوص مجوز دادن به موسیقی رپ هیچ تغییری نکرده است.
حال این سوال مطرح میشود که این یک بام و دو هوای وزارت ارشاد چه معنایی میتواند داشته باشد؟ چگونه دو دفتر در دل این وزارتخانه همدیگر را دور میزنند؟ چگونه میشود دفتر نمایش وزارت ارشاد نظارتی بر محتوای نمایشها ندارد و از آنسو دفتر موسیقی که معتقد است باید از این دفتر برای نمایشها مجوز اخذ شود، کاری انجام نمیدهد؟ در شرایطی این سوالات به ذهن خطور میکند که هر دو دفتر هنرهای نمایشی و موسیقی در دل معاونت هنری وزارت ارشاد فعالیت میکنند و حتی این طور هم نیست که موضوع به دو معاونت متفاوت وزارتخانه مربوط باشد.
به نظر میرسد تا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرانش سیاست و رویه یکسان و واحدی را در روند صدور مجوزها در پیش نگیرند، این رسم غلط شکل میگیرد که اگر به فرض دفتر موسیقی مجوز نداد، هنرمندان از محیط تئاتر برای عرضه کارشان استفاده کنند.
اینجاست که فارغ از بحث ارزشگذاری درباره آثار هنرمندانی که از آنها نام برده شد، بحث اتخاذ سیاستهای یکسان در وزارتخانه سردرگم فرهنگ و ارشاد اسلامی ضروری به نظر میرسد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد