طبق گزارش رسانههای عربی، حجم قرارداد فروش تسلیحات آمریکایی به رژیم عربستان به یکصد میلیارد دلار بالغ خواهد شد و این بزرگترین قرارداد تسلیحاتی در تاریخ ایالات متحده آمریکا تلقی میشود. این میزان فروش سلاح پیشرفته به عربستان صرفا در چارچوب سیاست آمریکا برای تغییر موازنه قدرت منطقهای به نفع رژیمهای صهیونیستی و عربستان قابل تجزیه و تحلیل است.
دونالد ترامپ در این سفر که حدود 68 میلیون دلار برای عربستان هزینه دارد با ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه، محمد بن نایف ولیعهد،محمد بن سلمان وزیر دفاع و سایر مقامات نظامی، امنیتی و سیاسی عربستان دیدار خواهد کرد.
ناظران سیاسی بر این عقیدهاند که دونالد ترامپ بهدلیل پشتیبانی مدیران کارخانههای اسلحهسازی آمریکا در دوران فعالیتهای انتخاباتیاش خود را وامدار این طیف از صاحبان قدرت در ایالات متحده میداند. همچنین پادشاه عربستان از 17 نفر از سران کشورهای اسلامی و عربی برای دیدار با دونالد ترامپ و تشکیل یک جبهه مشترک علیه محور مقاومت وکسب حمایتهای عربی و اسلامی از حملات عربستان علیه مردم یمن دعوت بهعمل آورده است.
هرچند قرارداد فروش یکصد میلیارد دلاری تسلیحات آمریکایی به عربستان، سازمانهای مدافع حقوق بشر و مقامات حزب دموکرات آمریکا را نگران کرده است، اما گفته میشود رژیم آل سعود به لابی صهیونیستی تعهد داده که هیچگاه این سلاحها علیه رژیم اسرائیل به کار گرفته نخواهد شد. این قرار داد در صورت امضا میان دونالد ترامپ و ملک سلمان نیاز به تصویب کنگره آمریکا دارد، اما حمایت لابی صهیونیستی موجب خواهد شد کنگره بدون هیچگونه مخالفتی آن را تصویب کند.
هدف دیگر سفر دونالد ترامپ به عربستان موافقت با طرح ریاض برای تقسیم یمن به دو بخش شمالی و جنوبی است که این امر به تضعیف بخش شمالی یمن و تقویت بخش جنوبی این کشور در جهت تسلط کامل بر تنگه باب المندب منجر خواهد شد.
همچنین دونالد ترامپ تلاش خواهد کرد کشورهای عربی بویژه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را به برقراری رابطه آشکار با رژیم صهیونیستی تشویق کند. در صورت گشایش سفارتخانههای رژیم صهیونیستی در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، این منطقه در آینده شاهد بحرانهای جدیدی خواهد بود، اما قطعا بازنده این بحرانهای احتمالی کشورهای عربی خواهند بود.
از اینرو دیدار ترامپ از عربستان در ابعاد سیاسی، نظامی، امنیتی و اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است و به تغییرات ژئوپلتیکی در منطقه منجر خواهد شد. سناریوی خاورمیانه جدید که مورد نظر رهبران رژیم صهیونیستی است در جریان سفر رئیس جمهور آمریکا به منطقه عملیاتی خواهد شد و در پرتو آن تعامل جدیدی میان اعراب و رژیم صهیونیستی بر قرار میشود.
در چنین فضایی موضوع فلسطین برای همیشه به حاشیه رانده خواهد شد، مناقشات 70 ساله اعراب واسرائیل به پایان خواهد رسید و فصل جدیدی از روابط سیاسی و اقتصادی میان برخی کشورهای عربی گشوده خواهد شد.
حسن هانیزاده
کارشناس مسائل غرب آسیا
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت