به گزارش جام جم آنلاین، گفته می شود قدیمیترین تاتوها متعلق به مصر و هنگامی که اهرام ثلاثه ساخته شد، است. در واقع با گسترش امپراتوری مصر، فرهنگ خالکوبی هم توسعه یافت.
با گذشت زمان و تغییر و تحولات جهانی هدف و انگیزه استفاده از خالکوبی نیز تغییر کرد. تقریبا از سال 1990 میلادی بود که خالکوبی در میان خانم ها رواج یافت وبیشتر به صورت تاتو ی خط چشم و خط لب مورد استفاده قرار گرفت. اکنون استفاده از خالکوبی آنقدر رواج دارد که هرساله جشنوارههایی به نام تاتوبا حضور تاتو کارهای سرشناس در دنیا برگزار میشود.
در همین حال خیلیها بر این عقیدهاند که مهد خالکوبی در دنیا کشور تایلند است. زیرا این کشور تاتوکارهای متخصص و توانایی دارد و حتی کالجهای مخصوصی وجود دارد که که فرد با گذراندن دورههای خاص در صورت اخذ مدرک فارغ التحصیلی میتواند به یک تاتوکار ماهر تبدیل شود. در آمریکا نیز خالکوبی بسیار رواج دارد و حتی در این کشور به عنوان یک شغل پر درآمد محسوب میشود. فقط افراد زیر 18 سال حق خالکوبی ندارند. در نزدیکی لس آنجلس شهری وجود دارد که مرکز خالکوبی محسوب میشود.
خالکوبی اعضای باند مواد مخدر
اگر چه امروزه از نگاه علم پزشکی خالکوبی امری مردود و غیر بهداشتی است ولی برای خود طرفداران بسیاری دارد و حتی برای بسیاری از باندهای مافیایی از کارکرد اقتصادی نیز برخوردار است. در واقع در برخی گروهها نشانه عضویت افراد در آن گروه است. به عنوان مثال اغلب باندهای مافیایی و مواد مخدر برای اینکه اعضایشان از باند خارج نشوند برروی بدن آنها خالکوبیهای با طرحهای خاص انجام می دهند تا اینها نتوانند در جای دیگری کار پیدا کنند. در واقع دلیلی عجیب و اقتصادی برای وجود این خالکوبی ها وجود دارد. زیرا براساس بررسیهای صورت گرفته این کار کنترل و حفظ اعضا را برای گروه آسانتر میکند.
اگر از یکی از گروههای مواد مخدر در السالوادور عکس بگیرید میبینید که بسیاری از اعضای باند سرتا پای خود را خالکوبی کردهاند این کار باعث میشود که اعضا به سختی بتوانند شغل دیگری را برای خود پیدا کنند.
حال تجارت وشغل دیگری را تصور کنید فرض کنید که برای یک شرکت کار می کنید و می خواهید برای کار به جای دیگری بروید .شما آزادانه می توانید این کار را انجام دهید اما اگر خالکوبی آن کمپانی برروی صورتتان نقش بسته باشد مسلما پیدا کردن شغل دیگری برای شما مشکل خواهد بود.اعضای باند مواد مخدر نیز تنها با خالکوبی کردن اجازه عضویت در این باند را دارند. در واقع آنها کارمندان خود را علامت گذاری می کنند و این اعضا به کارمندانی ارزان قیمت تبدیل میشوند وباند میتواند به هر شکلی که بخواهد با آنها رفتار کند.
مظهر خالکوبی در ایران
در ایران نیز خالکوبی به نمادی برای زینت و زیبایی تبدیل شده است و حتی بدنشان را در شبکههای اجتماعی به نمایش میگذارند. غافل از اینکه این پدیده میتواند راه را برای انتقال و شیوع انواع بیماریها هموار کند. ولی ظاهرا اشتیاق جوانان به آن بر عوارض و مضراتش برتری دارد. از این روست که این شغل یکی از پردرآمدترین شغل هاست، به طوری که بسیاری از افراد، حتی آرایشگرها با خرید تجهیزات تاتو، وارد این کار شدهاند و با تبلیغات در شبکههای اجتماعی و اینترنت، بازاریابی خوبی به راه انداختهاند. مارمولک، اژدهای دو سر، یک حیوان عجیب الخلقه، اسکلت و انواع و اقسام شکلهایی که هر حسی را به بیننده منتقل میکند به جز حس زیبایی.
براساس آمار به دست آمده، هر تاتوکار خانم یا آقای حدود ۱۰- ۱۰۰ میلیون تومان درآمد دارد و این رقم با نزدیک شدن به عید، بیشتر هم خواهد شد! زیرا که بازار کار تاتوکارها نیز مانند بسیاری از بازارها در شب عید داغ میشود و رونق میگیرد.
قیمت خالکوبیها برای مشتریان، بسته به اینکه محل کار در کجا قرار دارد متفاوت است. به طور مثال ممکن است تاتوی طرحی که در جنوب تهران ۲۰۰ هزار تومان تعیین شود، همان طرح در شمال تهران به دو برابر قیمت، یعنی ۴۰۰ هزار تومان برسد همچنین با توجه به موادی که در تاتو کردن به کار میرود قیمتها کمی بیشتر از این میشود. البته در این میان هستند طرحهای بسیار کوچک که احتیاج به ریزه کاری ندارد، این طرحها معمولا ۱۰۰ هزار تومان آب میخورد.
در این میان اما طرحهای بزرگ که در سطح وسیعی از بدن زده میشود از سه میلیون تومان تا 15 میلیون تومان تعیین میشود. طرحهایی که براساس اندازه، ریزه کاری، تعداد رنگهای به کار رفته در آن و حتی دو بعدی و سه بعدی بودن آن قیمت گذاری میشود.
حتی به گفته یکی از تاتو کاران که اولین بار نقش خالکوبی را در زندان تجربه کرده و اکنون در یکی از آرایشگاههای منطقه قیطریه کار میکند، قیمت خالکوبی براساس طرح و اندازه آن تغییر میکند. قیمتها از 50هزار تومان شروع میشود و خالکوبی کامل پشت بدن 20 میلیون تومان آب میخورد.
هادی معتمدی روانپزشک در مورد دلایل تمایل به خالکوبی روی بدن میگوید: از نظر روانپزشکی خالکوبی یک اختلال شخصیتی محسوب میشود و پدیدهای ضد اجتماعی است که افراد برای آزار جسمی از آن استفاده میکنند.
وی در عین حال نیز میافزاید: برخی روانشناسان امروزه براین باورند که خالکوبی این روزها به مد تبدیل شده و الزاماً بیماری روانی نیست.
بیماریهای خالکوبی
کارشناسان حوزه سلامت و بهداشت معتقدند که هر کس که می خواهد تاتو بزند باید پیش از آن با مضرات تاتو آشنا شود. یکی از این آسیبها ابزار آلوده است. ابزاری که به هپاتیت B، هپاتیت C و ایدز آلوده هستند و ممکن است شخص در اثر تاتو مبتلا به این دسته از بیماریها شود.
از سوی دیگر، حتی اگر ابزار تاتو بهداشتی باشد و تاتوکار از سوزن یک بار مصرف استفاده کند، بلافاصله بعد از انجام تاتو یک واکنش التهابی در پوست انجام میشود. این واکنش، واکنش اولیه است که سلول ها بروز می دهند، پس از آن با توجه به سیستم دفاعی بدن هر شخص واکنش ها متفاوت است. اگر بدن شخص نتواند به این التهاب پاسخ دهد، التهاب دیگری ایجاد می شود و از یک هفته تا ۲۰- سال بعد، آثاری چون تورم، قرمزی، سفت شدن و برجستگی ناحیه تاتو، برای فرد ایجاد می شود.
به گفته کارشناسان بهداشتی، براساس مطالعاتی که انجام شده، بسیاری از واکنش های التهابی با عوارض سیستمیک همراه می شود، یعنی ممکن است علائم ریوی، درگیری مفصلی، درگیری پوست با ضایعات پوستی و دیگر موارد این چنینی بروز کند. اینها عوارضی است که به دنبال ضربه زدن سوزن به پوست وارد می شود که در این شیوه امکان انتقال بسیاری از بیماریهای عفونی و ویروسی وجود دارد.
جامعه شناسان دلایل مختلفی را برای گرایش جوانان به این پدیده عنوان میکنند که مهمترین آن نبود جایگزین مناسب است درواقع جامعه نتوانسته جایگزین مناسبی برای آن انتخاب کند و در اختیار جوانان قرار دهد، فقدان شرایط مناسب برای دیدهشدن، جوانان را به سمت تاتو برای خودنمایی و دیدهشدن سوق داده است.
سها روحانی/جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد