در تودیع و معارفه روسای کتابخانه ملی چه گذشت؟

در مراسم تودیع و معارفه روسای سازمان اسناد و کتابخانه ملی بر نقش این سازمان در عبرت‌آموزی از افراطی‌گری‌ها و انتخاب‌های آگاهانه تاکید شد.
کد خبر: ۱۰۱۷۹۹۱
در تودیع و معارفه روسای کتابخانه ملی چه گذشت؟

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا مراسم تودیع و معارفه سیدرضا صالحی امیری و اشرف بروجردی روسای سابق و جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی دوشنبه ۲۱ فروردین‌ماه در این سازمان برگزار شد. در ابتدای این مراسم غلامرضا امیرخانی معاون کتابخانه ملی به بیش از سه سال خدمت صالحی امیری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی اشاره کرد و گفت: در این مدت که خدمت دکتر صالحی بودیم نکات مثبت و البته ضعف‌هایی هم وجود داشت، اما چیزی که مبرم است این است که در این سه سال کتابخانه ملی جایگاهی پیدا کرد که بی‌نظیر بود.

او افزود: در این مدت کمتر صاحب فکر و اندیشه‌ای پیدا می‌شود که به کتابخانه نیامده و در برنامه‌های فرهنگی این سازمان شرکت نکرده باشد.آقای صالحی کارهای مهمی را در سازمان اسناد بنا نهاد که ازجمله آن‌ها تشکیل شورای راهبردی است. شهادت می‌دهم که هیچ موضوعی در مورد سازمان نبود که به ایشان بگوییم و مورد استقبال قرار نگیرد.

در ادامه مراسم حسام‌الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس‌جمهور به نقش و اهمیت کتابخانه ملی پرداخت و گفت: کتابخانه ملی یکی از مهم‌ترین نهادهای تمدنی جدید در کشور ماست. کتابخانه در این کشور تاریخی کهن دارد اما کتابخانه ملی تاریخی بیش‌تر از سال ۱۳۱۶ ندارد.

او با بیان این‌که تاریخچه کتابخانه ملی تاریخچه ملت ماست اظهار کرد: در این مدت بزرگان بسیاری برای کتابخانه ملی تلاش کرده‌اند. من از تلاش‌های قبل از انقلاب چیزی نمی‌گویم اما تلاش‌های پس از انقلاب ارجمند بوده‌ است. شناخته‌شده‌ترین این بزرگانی که به کتابخانه ملی آمد، کسی است که از وزارت ارشاد به کتابخانه ملی آمد، اما متاسفانه در این جلسه حضور ندارد؛ اما همه ما قدر زحمات شایسته این مرد را می‌دانیم.

اشاره حسام‌الدین آشنا به حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی بود که با تشویق حاضران مواجه شد.

او در ادامه سخنانش گفت: شخصیت دیگری که به کتابخانه ملی آمد کاظم موسوی بجنوردی است، شخصیتی فرهنگی و چریکی اندیشمند که در ادامه مسئولیت کتابخانه ملی را به عهده گرفت و کتابخانه را برای ما به یادگار گذاشت. نام بجنوردی در تاریخ فرهنگ این کشور خواهد ماند.

آشنا افزود: نام‌های دیگری هم برای کتابخانه ملی زحمت کشیدند. روزی وزیر فرهنگی رییس کتابخانه ملی شد و روز دیگر رییس کتابخانه ملی وزیر فرهنگ شد.

او همچنین گفت: کتابخانه ملی ما در دوران صالحی امیری دو امر را تجربه کرد؛ یکی تبدیل شدن به موسسه فرهنگی علمی و محلی برای گفت‌وگوهای علمی و جایی برای قدرشناسی از زحمت‌کشان این کشور که دیگران قدر آن‌ها را نمی‌شناختند. ما هرگز فراموش نمی‌کنیم که کتابخانه ملی از این شخصیت‌ها دعوت کرد و از کنج عزلت بیرون‌شان آورد و هزینه آن را پرداخت. دومین کار اسناد ملی در دوران صالحی امیری مربوط به دسترسی آزاد به اطلاعات بود.

مشاور رئیس‌جمهور گفت: امروز نیز با دکتر بروجردی به عنوان رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی مواجه هستیم. ایشان از خانواده روحانی و اصیل و تربیت‌شده بنت‌الهدی صدر است. او یک فعال سیاسی و اجتماعی شناخته‌شده و کاملا مطرح در جامعه ماست. همسر شهید است و مادر فرزندان برومندی که به جامعه ما تقدیم کرده است. او پژوهشگری جدی در حوزه زنان، اسلام‌پژوه و یک مدیر جدی است. او را مادر سمن‌های ایرانی می‌دانم؛ کسی که در دوره‌ خودش بسیار تلاش کرد تا بنیادهای مردم‌نهاد شکل بگیرد تا ما امروز ثمره آن را ببینیم.

در ادامه مراسم احمد مسجدجامعی عضور شورای شهر تهران در سخنانی به اهمیت کتاب در ایران در طول تاریخ اشاره کرد و آن را نشانه تعقل در فرهنگ ایران و اسلام دانست.

او گفت: ما در دوره‌های مختلف کتابخانه‌های بزرگی داشتیم و حتی در گنجینه‌های سلطنیتی کتابخانه‌های سلطنتی داشتیم که بخشی از سرمایه‌های ما را شکل می‌دادند.

مسجدجامعی به نقش و اهمیت کتابخانه‌ها در شهرها و در مساجد اشاره کرد و افزود: قبلا مساجد کتابخانه داشتند، اما الان آشپزخانه دارند.

او در ادامه درباره‌ اشرف بروجردی نیز گفت: بروجردی از خانواده و تباری است که همه‌ وجه‌های فرهنگی و علمی در خانواده‌ آن‌ها متجلی است.

مسجدجامعی همچنین درباره علت حضور پیدا نکردنش در سازمان اسناد و کتابخانه ملی به عنوان رییس این سازمان اظهار کرد: من این توفیق را نداشتم که به سازمان اسناد و کتابخانه ملی بیایم. با این‌که همه شرایط آمدنم به این‌جا فراهم بود و در آن ایام من روز دوشنبه استعفا کردم و طبق قانون باید روز سه‌شنبه پذیرفته می‌شد، اما این مسئله به تاخیر افتاد. روز پنجشنبه واقعه پلاسکو اتفاق افتاد که مهمترین اتفاق شهری بود که در این سال‌ها رخ داده است. پس از این اتفاق ماندن را در شورای شهر وظیفه و ضرورت اخلاقی می‌دانستم و این به معنای این نیست که کتابخانه ملی را دوست نداشتم، بلکه شرایط تغییر کرده بود.

در ادامه مراسم سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و اذرشاد اسلامی و رییس پیشین سازمان اسناد و کتابخانه ملی با قدردانی از شخصیت‌ها و حاضران در این مراسم گفت:‌ اگر امروز ما این‌جا و در امنیت به سر می‌بریم همه مرهون خون شهیدان هستیم.

او سپس درباره سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: این سازمان سازمان بسیار خوبی است وبزرگ‌ترین سرمایه آن نیروهای انسانی است. درباره کارهایی که در این سه سال و نیم انجام شده من هیچ سخنی ندارم جز این‌که آن‌چه انجام شده معامله‌ای با خدا بوده ‌است. ما در دولت تدبیر و امید در کنار آقای روحانی بر این باور هستیم که این ملت لیاقت بیشتر از این دارد و اگر نظام از یک مدیریت عقلانی برخوردار باشد سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ذیل این مدیریت سیاسی می‌تواند ادامه حیات داشته باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد:‌ در این سه سال گذشته هر چه انجام شده وظیفه بوده است. منتی به کسی نداریم و از همه منت می‌کشیم. کارهایی که انجام شده محصول زحمات کارکنان و دولت است که باید قدردان رییس‌جمهور و دولت باشیم.

او گفت:‌ خدا را شکر می‌کنیم که امروز فضایی ایجاد شده که فکر و قلم امنیت دارد. هنرمندان و اصحاب فرهنگ و اندیشه با نظام آشتی کرده‌اند و این سرمایه بزرگی است.

سپس محمد نهاوندیان رئیس دفتر رییس‌جمهور به نقش آگاهی‌بخش حکومت‌ها در رشد و شکوفایی فرهنگ اشاره کرد و گفت: برای جامعه شرط شکوفایی امنیت است و برقراری امنیت وظیفه حکومت است و وظیفه حکومت در فرهنگ جانشینی در فرهنگ نیست.

او گفت:‌ این‌که در طول سه سال اخیر اهالی فرهنگ برای فعالیت‌شان احساس امنیت دارند باعث می شود خستگی از تن دولت کم شود.

نهاوندیان همچنین گفت: کتابخانه ملی می‌تواند نقش خطیری در کشور ما داشته باشد. خوشحالیم که در سه سال گذشته این سازمان در این مسیر گام برداشته است.

او همچنین اظهار کرد:‌ کتابخانه ملی باید مرکز کنار هم نشستن و با هم اندیشیدن پژوهشگران در سطح ملی باشد. کتابخانه ملی این امکان را فراهم می کند تا حافظه ‌ملی در اختیار حرکت رو به رشد جامعه قرار بگیرد و فقط محلی برای نگه‌داری و طبقه‌بندی کتاب‌ها نباشد تا گوشه‌ای خاک بخورند. ما بسیار نیاز داریم که از تاریخ معاصرمان درس بیاموزیم. وظیفه‌ کتابخانه ملی این است که برخی از اسناد تاریخ معاصر را به آگاهی برساند تا دوباره آفت افراطی‌گری‌ها و آسیب‌های آن در جامعه تکرار نشود. ما آفت‌ها و آسیب‌های افراطی‌گری را قبل و بعد از انقلاب دیده‌ایم.

نهاوندیان گفت: اگر در یک جامعه این تجارب تبدیل به عبرت شود و به شکل جدید نشان داده شود نتیجه‌ی افراطی‌گری و حرف‌های نسنجیده مشخص می‌شود و آرمان‌های عالی به مصداق‌های جاهلانه تبدیل نمی‌شود. سیاست فرهنگی دولت اعتدالی این خواهد بود که زمینه رشد و شکوفایی فرهنگ را فراهم کند.

او با اشاره به اهمیت انتخاب درست در یک جامعه اظهار کرد: حتی دین جایگزین انتخاب مردم نیست و کمک‌کننده به انتخاب مردم است. در این جامعه وظیفه حاکم عادل این است که زمینه انتخاب مناسب را فراهم کند نه این‌که تحمیل‌کننده باشد و مردم وقتی بدانند زمینه انتخاب آگاهانه دارند، آگاهانه انتخاب می‌کنند.

نهاوندیان با اشاره به اهمیت افزایش آگاهی به واسطه انتشار اسناد و عبرت‌آموزی از وقایع گذشته جامعه گفت: باید انتخاب‌ها و نتایج‌ انتخاب‌های گذشته را برای مردم روشن کنیم. سازمان اسناد و کتابخانه ملی یکی از حوزه‌هایی است که می‌تواند نقش‌آفرین باشد. چنان که من در گزارش کار سه سال‌و نیم این سازمان حرکت فعال دیپلماسی فرهنگی را مشاهده کردم.

او افزود: باید بتوانیم واقعیت فرهنگ علم و اعتدال جمهوری اسلامی را در دوره‌ای که دیگران سعی می ‌کنند برای ایران و اسلام ما تصویر غلط بسازند ارائه کنیم. در این زمینه گفت‌وگو بین ادیان و مذاهب اسلامی جایگاه مهمی دارد و کتابخانه ملی می‌تواند نقش‌آفرین باشد.

رئیس دفتر رییس‌جمهور همچنین درباره‌ رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: خانم بروجردی چهره‌ شناخته‌ای برای جامعه فرهنگی و از فعالان اجتماعی ما هستند. امیدوارم با مدیریت ایشان کتابخانه ملی امکان جهش مجدد داشته باشد.

در ادامه مراسم با حضور محمد نهاوندیان، حسام‌الدین آشنا،‌ علاءالدین بروجردی، نجفقلی حبیبی و شهیندخت مولاوردی، مراسم تودیع و معارفه روسای سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار و هدایایی از سوی مدیران مراکز و معاونت‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی و رییس تازه این سازمان به صالحی‌ امیری اهدا شد.

سپس اشرف بروجردی در سخنانی گفت: از مقام محترم ریاست جمهوری به واسط اعتمادی که به بنده داشته‌اند، سپاسگزاری می‌کنم. همچنین از آقای صالحی امیری که سنگ بنای رفتارهای فراموش‌شده در این سازمان را گذاشتند قدردانی می‌کنم.

او در ادامه گفت: از سند چشم‌انداز توسعه که توسط مقام رهبری به جامعه ابلاغ شده دو اصل مد نظر است؛ یکی توسعه‌یافتگی و دیگری هویت انقلاب اسلامی که باید کاری کرد که این هویت انقلاب اسلامی به دست نسل بعدی برسد تا با نگاه به این هویت راه طی‌شده را بهتر طی کند. اگر این زمینه فراهم شود برای تمامی کسانی که اصحاب علم و اندیشه و فرهنگ هستند می‌تواند راه‌گشای خوبی باشد. ما تلاش می‌کنیم با رفع نواقص جایگاه بهتری در جامعه اسلامی رقم بزنیم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها