در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
چرا میگویید شرایط یوزها نسبت به قبل بحرانیتر شده است؟
با توجه به پایشهای انجام شده در زیستگاه یوزپلنگها تعداد یوزهای ماده بسیار کاهش پیدا کرده است و در خیلی از زیستگاهها نتوانستیم حضور هیچ ماده یوزپلنگی را ثبت کنیم و این مسالهای نگرانکننده است، این خطروجود دارد که زیستگاههای دیگر یوز نیز به سرنوشت پارک ملی کویر دچار شود.
شرایط پارک ملی کویر چگونه است؟
براساس مطالعاتی که سال 88 دراین پارک انجام شد، فقط حضور یک یوز نر ثبت شد و بعد از گذشت این چند سال به نظر میرسد همان یوز نر نیز دیگر در این منطقه وجود ندارد ویوز به شکل منطقهای در پارک ملی کویر منقرض شده باشد.
در سایر زیستگاهها چطور؟
در خیلی از مناطق بویژه استان یزد از تعدادی یوز نر ثابت عکسبرداری شده است. در واقع تعدادی یوز نر در مناطق مختلف جابهجا میشوند و در کل کشور، دو یوز ماده شناسایی شده وجود دارد و این گواهی است بر بحران بیسابقه شرایط یوز.
بجز گزارش مرگ یوز مادهای که در جاده مشهد کشته شد تلفات دیگری از این گونه امسال منتشر نشده، پس بقیه یوزها چه شدهاند؟
سوال همین است. نمیدانیم. در فاز اول پایش در استان یزد سه یوز ماده شناسایی کرده بودیم (بین سال 90 تا 92) اما در فاز دوم پایش در سالهای 93 و 94 و بخشی از بررسیهای امسال هیچ یوز مادهای را در یزد نتوانستیم شناسایی کنیم و درواقع از سرنوشت یوزهای ماده اطلاعی نداریم.
به نظرتان یوزهای ماده چه شدهاند؟
نمیدانیم یوزهای مادهای که قبلا شناسایی شدهاند، کجا رفتند. آیا کشته شدهاند؟ جابهجا شدهاند؟ براساس مطالعه تابستان امسال که به لحاظ تعداد دوربینهای تلهای و تلاشهای صورت گرفته یکی از مفصلترین مطالعات بود اگر یوز دیگری وجود میداشت باید تصویرش ثبت میشد، به همین خاطر این نشانه نگرانکننده دیگری است.
بنابراین باید منتظر شنیدن خبرهای ناگواری بود؟
وقتی جمعیت یک گونه به جمعیتهای کوچکتر تبدیل میشود، ارتباطات آنها بامشکل روبهرو میشود. در نتیجه گونه دچار انقراض تصادفی میشود.
چرا برخلاف تلاشهای صورت گرفته آن طور که باید نتیجه نگرفتهایم؟
اطلاعات ما درباره یوز ایرانی هر روز افزایش پیدا میکند و یکی از نکاتی که بتازگی متوجه آن شده ایم، مهاجرتهای بسیار طولانی این گونه است. در گذشته وقتی یوزها مشاهده میشدند تصور میشد آنها جمعیتهای جداگانهای هستند، اما وقتی دوربین گذاریها انجام و تصویرها بررسی شد و برای یوزها شناسنامه تهیه کردیم، دریافتیم آنها تعداد محدودی هستند که در میان زیستگاهها جابهجا میشوند.
پس برآوردها از تعداد آنها اشتباه بود؟
بله، این بررسی نشان داد جمعیت یوزها به آن اندازه که تصور میکردیم نیست و این که مهاجرت یک نکته مثبت و خطری بزرگ است؛ مثبت به این دلیل که آنها ارتباط ژنتیک با هم دارند، اما منفی به خاطر این که آنها در مهاجرت آسیبپذیرتر هستند.
میتوانید بگویید چه تعداد یوز باقی مانده است؟
با توجه به پایشهای انجام شده میتوان گفت تعداد یوزها کاهش پیدا کرده، اما برای ارائه آمار دقیق باید منتظر نتایج فاز سوم مطالعات بود که تا پایان سال زمان میبرد.
بنابراین سازمان حفاظت محیط زیست باید نحوه مدیریت خود را تغییر دهد؟
مساله این است که برنامهها دیگر جوابگو نیست و باید کارهای جدیدی را بسرعت دنبال کرد چراکه شرایط اورژانسی است و اگر دست روی دست بگذاریم، یوزپلنگ تا پنج سال آینده منقرض میشود، یعنی از یوزپلنگها فقط تعدادی یوز نر باقی خواهد ماند که آنها نیز به مرور زمان جانشان را از دست میدهند.
به نظرتان چه باید کرد؟
شرایط باید تغییر کند؛ یعنی حفاظت از زیستگاهها قویتر و تعداد محیط بانان در زیستگاه یوز بیشتر شود. با احداث معدن و جاده در زیستگاه یوزها نباید موافقت شود چراکه هر سال پیشنهادهایی در این خصوص مطرح میشود. علاوه بر این باید مستثنیاتی که در زیستگاه یوز وجود دارد خریداری و زیستگاه یوز یکپارچه شود. مساله دیگر ایمنسازی نقاط حادثهخیز مانند جادهای است که از شمال پارک ملی توران عبور میکند. برنامههای آموزشی برای ساکنان روستاهای همجوار یوز نیز باید جدی گرفته شود چراکه درگیر کردن مردم در بحث حفاظت مهم است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم
خانم ابتكار با همین فرمون برو جلو تا نسل ایرانی رو هم منقرض كنی!
به نظر من، امروزه كه علاقمندانی برای هر جك و جانوری پیدا شده، چنانچه نگهداری و تربیت و زاد و ولد هر حیوان را به افراد علاقمند و عاشق حیوانات واگذار كنند بیشتر جواب میده تا بودجههای دولتی...
بخاطر گسترش و وسعت صنعت و همچنین كوچكتر شدن زمین بخاطر ازدیاد نسل آدمها و فراوانی علاقمندیهای بشر، مراقبت از گونههای جانوری را بایستی به اهل فن و علاقمندانش سپرد.