بیمارستان شما به عنوان «بیمارستان سبز» در کشور برگزیده شده؛ چه عواملی در این انتخاب مؤثر بود؟
اولویت بیمارستانها ارائه هر چه بهتر خدمات درمانی است. ولی تعهد و پایبندی مسئولان و کارکنان این بیمارستان به حفظ محیطزیست، مورد تائید سازمان حفاظت محیطزیست قرار گرفت و به عنوان تنها واحد درمانی سبز در استان و درمیان دیگر مراکز درمانی نیز رتبه نخست در سطح کشور را کسب کرده است.
دقیقا چه عواملی سبب شد که این بیمارستان را سبز بخوانند؟
موفقیت در چند محور از جمله کاهش مصرف انرژی و پسماندها و افزایش بهرهوری از جمله این عوامل بود. در کنترل مصرف انرژی اقدامات مناسبی صورت گرفت به صورتی که در هر سه مقوله برق، آب و گاز کاهش مصرف داشتیم. این امر با پایش مصرف انرژی به صورت روزانه و آنلاین محقق شد. با دوجداره کردن تمام پنجرهها و انتخاب دمای مناسب محیط، از اتلاف انرژی جلوگیری کردیم. بازیابی انرژی از جمله بازیابی آب خروجی در بخش دیالیز و خروجی آب مقطر و برگرداندن آن به چرخه طبیعت که با پایش آلایندههای آنها تحت نظارت سازمان حفاظت محیطزیست و شرکت آبفای استان صوت گرفت، از دیگر اقدامات ما در این زمینه بود. بهینهسازی سیستم روشنایی، کاهش مصرف گاز با کنترل هوشمند آن در روزهای تعطیل و غیرتعطیل، تجمیع تجیهزات اداری از دیگر اقدامات ما در این زمینه بود.
چگونه تجمیع تجهیزات اداری برای دستیابی به این هدف به شما کمک کرد؟
برای مثال، چاپگرهای متعدد را در هر واحد جمعآوری کردیم و با اشتراک گذاشتن یک چاپگر با استفاده از شبکه برای هر واحد از اتلاف انرژی جلوگیری کردیم؛ چراکه این تجهیزات در حالت غیرفعال نیز انرژی مصرف میکنند. با صرفهجویی میزان استفاده از کاغذ را تا 70 درصد کاهش دادیم. طراحی فرمهای موردنیاز در اندازههای مناسب و استفاده از کاغذهای کاهی در اغلب موارد که قابلیت بازگشت به طبیعت را دارند، از اقدامات در این عرصه بود. با نصب کنترهای برق و آب در واحدهای پرمصرف و انعکاس آن به واحدهای مورد نظر و استفاده از سیاستهای تشویقی، بهصورت مؤثری در بهینهسازی و کاهش مصرف انرژی این واحدها اقدام کردیم. در بخش زباله نیز توانستیم 170 کیلو زباله عفونی بیمارستانی را به روزانه 95 تا صد کیلوگرم کاهش دهیم که از استاندارد جهانی هم کمتر است.
به نظر نمیرسد تنها با بخشنامه بتوان کارکنان یک مجموعه را به کاهش مصرف انرژی واداشت. چگونه کارکنان بیمارستان را ترغیب به رعایت آن کردید؟
یکی از برنامههای ما در این زمینه فرهنگسازی بود. برای نمونه در تمام دورههای آموزشی که بیشتر تخصصی هستند، استادان موظف شدهاند همراه پخش نماآهنگ یک دقیقه درباره صرفهجویی انرژی صحبت کنند و به این طریق اطلاعاتی به حاضران ارائه شود تا علاوه بر نهادینه شدن این موضوع، همکاران ما به صورت ناخودآگاه پس از خروج از اتاق کارشان چراغها را خاموش کنند.
اجرای این اقدامات به صورت بخشنامه توسط وزارت بهداشت یا دستگاه دیگری به مراکز درمانی ابلاغ شده یا بیمارستان داوطلبانه این برنامهها را اجرا کرده است؟
سیاست کاهش و بهینهسازی مصرف انرژی، ملی است و ما نمیتوانیم ادعا کنیم توسط ما ابداع شده؛ ولی قطعا با این جزئیات چیزی به ما ابلاغ نشده است. بیشتر این اقدامات جزئی، نو و بدیع است و در دستورالعملها وجود ندارد.
کمیل انتظاری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت