گفته میشود هماکنون در استان ادلب فقط یک پادگان نظامی و دو روستا در کنترل نیروهای دولتی باقی مانده و این نیروها به سمت غرب درحال عقبنشینی هستند.
به گزارش اسکای نیوز، شهر اریحا در شمال غرب سوریه که کنترل آن همچنان در دست دولت سوریه بود، شامگاه پنجشنبه در یک عملیات سریع به دست ائتلاف تروریستی موسوم به جیشالفتح افتاد. ائتلافی که علاوه بر گروه تروریستی النصره(شاخه سوری القاعده) از چند گروه همفکر آن از جمله احرارالشام تشکیل شده و برای سامان دادن به عملیات گروههای مخالف دولت سوریه در شمال غرب و ساحل این کشور فعالیت میکند. با افزایش گمانهزنیها در باره احتمال حمله این گروهها به شهر حمص، مردم این شهر برای مقابله با هرگونه پیشروی و حمله احتمالی «داعش» اعلام آمادگی کرده و به پایگاههای ارتش سوریه مراجعه کردند.
پایگاه اینترنتی النشره در لبنان با اشاره به گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه درباره وحشیگری گروههای تروریستی نوشت گروه تروریستی داعش 464 نفر را از 28 آوریل تا 28 ماه می امسال در سوریه اعدام کرده است که 67 مورد در شهر پالمیرا (تدمر) بوده است. تحلیلگران غربی سقوط اریحا را به عنوان سقوط «دژ مستحکم دولت اسد» ارزیابی کردند.
علت پیشرویها
«محمد شریعتی دهاقان» رایزن فرهنگی اسبق ایران در سوریه و لبنان در گفتوگو با جامجم اوضاع کنونی سوریه را پیچیده خوانده و میگوید گروههای مسلح و معارض قدرت بیشتری را در برخی مناطق بهدست آوردهاند. به گفته او ارتش در مناطقی که حزبالله وارد معرکه شده یعنی در مرزهای لبنان به توفیقاتی دست یافته است، اما در مناطق مربوط به ادلب و نزدیک مرزهای ترکیه همچنان با مشکلاتی مواجه است. ارتش سوریه بجز مشکلات اقتصادی با افزایش فشارها مواجه بوده و تنها کمک دوستان سوریه تاکنون توانسته وضعیت سیاسی و اقتصادی را بهبود ببخشد. وی درعین حال تاکید میکند که با توجه به این گونه موارد نباید نتیجهگیری نظامی و سیاسی عجولانهای داشت. زیرا ارتش سوریه در اوایل پیدایش گروههای مسلح توانست بسیاری از مناطق را از دست گروههای مسلح بازپس گیرد. از این رو باید منتظر بود و دید آیا نظام سوریه ضعفهای خود را در برخی از مناطق جبران میکند یا خیر.
وی درباره دلایل پیشروی تروریستها میگوید دلایل مختلفی برای این موضوع ذکر میشود. مخالفین مسلح سوریه هم اکنون به وحدت نظری بیشتری رسیدهاند. طولانی شدن جنگ برای ارتش سوریه، مشکلات اقتصادی مربوط به نفت و گاز سبب شده تا تروریستها بتوانند در بسیاری از مناطق پیشروی کنند.
محمد شریعتی دهاقان در ادامه پیرامون نقش آمریکا، عربستان، ترکیه و قطر در مورد سوریه میگوید: سه کشورترکیه، عربستان و قطر به توافق رسیده اند که استراتژی واحد داشته باشند ولی در مورد آمریکا نمیتوان با قاطعیت گفت که در سوریه چه میخواهد انجام دهد. چون اگر روزگاری آمریکا موافق حذف اسد بود امروزه دراین باور تردیدهای زیادی آورده شده است.
جیش الفتح
گروههای تروریستی تکفیری از حدود سه ماه پیش در شمال غرب سوریه فعالتر شدند. تحلیلگران دلایل عمده این امر را مدیون تفاهم ترکیه، عربستان و قطر از یک سو و حمایت کشورهای غربی از سوی دیگر میدانند. همکاری سه کشور نخست موجب تشکیل گروه تازه تاسیسی به نام جیشالفتح در سوریه شد. این تشکل عملا در ماه مارس سال گذشته میلادی با مشارکت هفت گروه تکفیری به وجود آمد که جبهه النصره، شاخه سازمان القاعده در سوریه، نقش محوری را در آن دارد. ابومحمد جولانی، سرکرده گروه تروریستی تکفیری جبهه النصره دو سال پیش به طور علنی با القاعده بیعت کرد. وی روز چهارشنبه گذشته در گفتوگو با شبکه الجزیره به غربیها اطمینان داد که این گروه قصد ندارد به آمریکا و اروپا حمله یا از سوریه به عنوان پایگاهی برای ضربه زدن به این دو استفاده کند. رهبر القاعده سوریه ادامه داد: جبهه النصره با علویهای سوریه مشکلی ندارد و با آنها نمیجنگد، به شرط اینکه آنها نیز سلاحهایشان را زمین بگذارند و از دولت بشاراسد اعلام برائت کند. ما تنها با کسانی میجنگیم که سلاح در دست گرفتهاند و کسانی که سلاحهایشان را زمین بگذارند حتی اگر قبلا علیه النصره یا دیگر گروهها جنگیده باشند، بخشیده خواهند شد. در واکنش به مصاحبه الجولانی، بشار جعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل با محکوم کردن اقدام شبکه الجزیره، گفت: این اقدام الجزیره صرفا تلاشی برای ترویج تروریسم و توجیه چهره تروریستها در سوریه است و نقض آشکار قوانین بینالمللی محسوب میشود.
شبکه الجزیره قطر درحالی برای گروههای تروریستی فعال در سوریه تبلیغ میکند که پخش یک ویدئوی دیگر در فضای مجازی نشان میدهد سرهنگ «گل مراد حلیمف» فرمانده نیروی ویژه پلیس تاجیکستان که یک ماه قبل ناپدید شده بود، به صفوف داعش در سوریه پیوسته است. وی در یک پیام ویدئویی به زبان روسی سلیس و با لباس ویژه داعشیها، علت تصمیم خود را نارضایتی از وضع موجود در پلیس تاجیکستان ذکر کرد. این سرهنگ ۴۰ ساله سه سال قبل به فرماندهی نیروی ویژه پلیس تاجیکستان منصوب شد و کار وی بارها با اعطای نشانهای دولتی مورد تقدیر قرار گرفت.
همه این تحولات نشان میدهد این روزها سوریه آماج حملات گسترده تروریستها واقع شده و کشورهای غربی و عربی در کنار ترکیه در چارچوب توافقی پنهان تلاشهای خود را برای ضربه زدن به دولت سوریه یک پارچه کردهاند. لازمه مقابله با این توطئه آن است که نیروهای مردمی و ارتش سوریه نیز به صورت یکپارچه وارد عمل شده و از ادامه پیشروی گروههای تروریستی جلوگیری کنند.
ابراز نگرانی سازمان ملل از وضعیت سوریه
والری آموس معاون بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه در گزارش خود در نشست شورای امنیت با اشاره به آثار مخرب جنگ سوریه، گفت: بیش از دو میلیون سوری پناهنده به کشورهای مجاور و شهروندان داخل سوریه نیاز فوری به کمک و حمایت دارند زیرا تعداد آوارگان سوری تا پایان سال 2014 به حدود چهار میلیون نفر رسیده است. در چند هفته گذشته نیز جنایات وحشتناکی را شاهد بودیم که شمار زیادی از مردم بیگناه کشته شدند، برخی از آنها برای حملات نظامی به کار گرفته شدند و شماری از آنها آواره شدند و یا برای استفاده از مسائلی که انسان تحمل آن را ندارد به کارگرفته شدند. وی درباره لزوم حل تنشها به شیوهای دیپلماتیک و یافتن راه حلی برای برقراری ثبات در این کشور تاکید کرد و از رئیس شورای امنیت خواست اقدامات زیر را انجام دهد: تضمین حمایت از غیرنظامیان، مجبور کردن طرفهای منازعه به انجام وظایف قانونی و بینالمللی خود بر اساس قطعنامههای سازمان ملل متحد و به منظور تسهیل رساندن کمکهای بشردوستانه به همه نیازمندها در این کشور بدون هیچ تبعیضی. وی همچنین گفت درحال حاضر شاهد هستیم که شمار مردمی که از بحرانها و فجایع طبیعی آسیب میبینند رو به افزایش است و درحال حاضر شمار آنها به هفتاد میلیون نفر رسیده است که این مساله ضرورت فکر کردن به تلاشهای بازدارندگی در خصوص مسائل انسانی را مشخص میکند.
معصومه زارع / گروه بینالملل
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد