خسرو ارتقایی با اشاره به اینکه سالانه ۱۵۰ میلیون مترمکعب کسری مخازن در دشت های استان تهران داریم، گفت: این ارقام فرونشست زمین است و میزان کاهش آب زیرزمینی بیشتر از این ارقام برآورد می شود. به دلیل برداشت بی رویه آب در سال های اخیر و پایین آمدن سطح آب، همه دشت های ۸ گانه تهران دشت ممنوعه است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو علت فرونشست زمین را پایین رفتن سفره های زیرزمینی آب به دلیل برداشت بیش از حد و کاهش بارش و جریان نفوذ آب به این سفره ها دانست و افزود: فرونشست سفره های زیرزمینی در برخی دشت ها ۲ متر و در برخی دیگر از دشت ها بیشتر از آن است.
وی اظهار کرد: در خلل و فرج ناشی از فرونشست زمین، هوا جایگزین می شود و در اثر وزن لایه بالایی زمین فرونشست ایجاد می شود. فرونشست در دشت ورامین موجب تَرَک های عمیقی شد که بر اثر آن میله های چاه های آب از زمین بیرون آمد و تأسیسات زیربنایی شهری و روستایی را تهدید می کند.
ارتقایی تاکید کرد: مرگ آبخوان ها همزمان با فرونشست ایجاد می شود و مخازن آب زیرزمینی را از دست می دهیم و حتی تعدادی از چاه های مجاز استان قادر به برداشت آب براساس پروانه خود را ندارد. امسال ۱۵۰ میلیون متر مکعب از برداشت های غیرمجاز را مهار می کنیم و با تغذیه مصنوعی در برنامه ۵ ساله می خواهیم روند کاهش سطح آب سفره های زیرزمینی را متوقف کنیم.
وی گفت: بیشترین افت سطح آب در دشت شهریار و ورامین است که بخشی از چاه های کشاورزی به شکل غیرمجاز آب را از سفره های زیرزمینی برداشت می کند. علاوه بر جلوگیری از برداشت غیرمجاز، از برداشت بیش از حد چاه های دارای پروانه نیز جلوگیری خواهد شد.
مدیرعامل آب منطقه ای تهران مشکلات ناشی از فرونشست زمین را متراکم شدن لایه های زمین و از بین رفتن تغذیه آب برشمرد و افزود: به این ترتیب در آینده نمی توانیم ذخایر زیرزمینی آب را به حالت اول برگردانیم.(مهر)
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد