وقتی قبح مصرف قلیان در جامعه ـ حتی جلوی والدین ـ هم شکسته شود و مصرف انواع و اقسام دخانیات به سطح پدیدهای رایج و معلولی در بین گروههای دوستی برسد، آن وقت دیگر خیلی عجیب نیست که در سالهای آینده رکورد مصرف دخانیات در جهان را بشکنیم.
حتی رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات هم پیشبینی کرده است که با رشد فزاینده استعمال دخانیات در بین نوجوانان، تا ۴۰ سال آینده جزو سه کشور اول مصرف دخانیات در جهان خواهیم شد.
خسرو صادقنیت به مهر گفته، با وجود تعهدی که به سازمان بهداشت جهانی دادهایم، باید مصرف دخانیات را 30 درصد کاهش دهیم، اما متاسفانه در میزان استعمال دخانیات سیر صعودی داشتهایم و نتوانستیم اقدامات جدی انجام دهیم.
این افزایش سیر صعودی مصرف دخانیات در نوجوانان که عامل اصلی این اتفاق ناخوشایند معرفی شده، زنگ هشدار جدی است که اگر خانوادهها و مسئولان آن را جدی نگیرند، آنوقت اصلا دور از انتظار نیست که این پیشبینی تلخ محقق شود.
فرض کنید وقتی نوجوانی چهارده ساله در خفا یا آشکارا سیگار بکشد و با دوستان و حتی اعضای خانوادهاش هم قلیان مصرف کند، احتمالش تقریبا نزدیک به صفر است که آن نوجوان در سنین بالاتر به جمع مصرفکنندگان ثابت دخانیات نپیوندد.
در واقع، وقتی پایههای اخلاقی، روانی و اجتماعی نوجوان در مواجهه با وسوسه مصرف دخانیات، لرزان و شکننده باشد، بسیار سخت است که بشود آن نوجوان را در سنین بزرگسالی قانع کرد که دخانیات مصرف نکند.
یعنی وقتی فرصت حساس و طلایی دوران نوجوانی برای فرهنگسازی و آموزش هدر برود و این نهال نوپا به حال خود رها بشود، آن وقت اصلاح یک درخت تنومند، دهها برابر انرژی مضاعف میطلبد.
امین جلالوند - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت