به گزارش جامجم، سینمای مستند به عنوان بخش بزرگی از هنر ـ صنعت سینما ریشهای دیرینه و تاریخی به درازای خود سینما دارد. نخستین تصاویر تاریخ سینما که از سوی برادران لومیر فیلمبرداری شده و نام «ورود مسافران به ایستگاه قطار» را بر خود گرفته، درواقع نخستین فیلم مستند تاریخ سینما نیز هست.
سینما گرچه کارش را با اثری مستند و برگرفته از نمایش زندگی واقعی مردم جلوی دوربین آغاز کرد، اما بلافاصله روی خوش بیشتری به فیلم داستانی نشان داد تا تماشاگران را شیفته جادوی پرده نقرهای کند. اما بتدریج فیلم مستند هم اعتبار خود را بهدست آورد و با ساخت آثاری درخشان جایگاه این گونه سینمایی تثبیت شد.
سینمای ایران هم که از دیرباز مستندسازان بسیاری را به خود دیده همواره مترصد فرصتی برای دیده شدن و قضاوت درست مضمونی و ساختاری بود. شکلگیری جشنواره بینالمللی سینماحقیقت به عنوان معتبرترین محل دیده شدن و داوری فیلمهای مستند که از فردا هشتمین دوره آن آغاز به کار میکند، این موقعیت ارزشمند و مغتنم را برای این مهم فراهم کرده است. بجز این علاقهمندان سینمای مستند ایران و جهان که بجز تلویزیون و رسانه ملی هیچگاه فرصتی برای تماشای مهمترین فیلمهای مستند روی پرده سینما پیدا نمیکنند، خواهند توانست یک هفته خاطرهانگیز را در این زمینه پشتسر بگذارند و از دیدن آثار برتر و برگزیده داخلی و خارجی این عرصه سیراب شوند.
هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران (سینما حقیقت) به همت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی سازمان امور سینمایی و با شعار «حقیقت، بهترین راهنماست» که از فرمایشات حضرت علی (ع) است، از امروز بهطور رسمی آغاز به کار میکند و سینماهای فلسطین و سپیده به مدت یک هفته میزبان علاقهمندان به فیلمهای مستند خواهد بود.
تماشاگران در این دوره میتوانند حدود 300 فیلم برتر مستند ایرانی و خارجی را در بخشهای مسابقه ملی، مسابقه بینالملل، جایزه شهید آوینی، تصویر عاشورا و بخشهای جنبی ملی و بینالمللی ببینند.
در بخش مسابقه ملی این جشنواره، 118 فیلم به نمایش درمیآید که شامل 29 مستند بلند، 37 مستند نیمهبلند و 52 فیلم مستند کوتاه است. ضمن اینکه 12 فیلم مستند ایرانی هم در بخش غیررقابتی به نمایش درمیآید.
در بخش مسابقه بینالملل هم 23 کشور جهان با 30 فیلم حاضر خواهند بود که از این میان 13 فیلم در بخش فیلمهای مستند کوتاه، 9 فیلم در بخش فیلمهای مستند نیمهبلند و هشت فیلم هم در بخش مستندهای بلند روی پرده میرود.
«جایزه شهید آوینی» هم که از بخشهای ویژه این دوره جشنواره سینماحقیقت است، 23 فیلم مستند را برای علاقهمندان نمایش میدهد. از این تعداد 17 عنوان فیلم در بخش مسابقه ملی هم شرکت دارند.
جایزه شهید آوینی امسال در دو بخش مسابقه فیلم مستند و مسابقه تحقیق و تالیف برگزار میشود و برگزیدگان خود را معرفی میکند. مستندهای اجتماعی آسیبنگارانه همسو با تفکر شهید آوینی، با نشانههایی چون خان گزیدهها و بشاگرد در قالب مصادیق امروزی، مستندهای اشراقی با مضامین امروزی همسو با تفکر شهید آوینی، با نشانههایی چون شهری در آسمان و فراق یار، مستندهای مقاومت و پایداری همسو با تفکر شهید آوینی، با نشانههایی چون انقلاب سنگ و نسیم حیات در قالب مصادیق امروزی، مستندهای سیاسی همسو با تفکر شهید آوینی، با نشانههایی چون شش روز در ترکمن صحرا و خنجر و شقایق با مصادیق امروزی و آثار خاص مرتبط با شخصیت شهید آوینی یا ملهم از آثار مکتوب او از جمله موضوعاتی است که آثار بخش مسابقه این جایزه سراغ آن رفتهاند.
پژوهش ویژه بررسی نقش شهید آوینی بر روند مستندسازی ایران و پژوهش ویژه بررسی تاثیرگذاری شهید آوینی در سینمای ایران هم از جمله موضوعات بخش پژوهش جایزه شهید آوینی است.
برگزاری کارگاههای آموزشی فیلم مستند با حضور استادان برجسته ایرانی و خارجی این شاخه سینمایی از فردا به مدت یک هفته در سینماهای فلسطین و سپیده برگزار میشود. کارگاههای صبح از ساعت 9 تا 12 و کارگاههای عصر از 14 تا 17 است.
فیلمهای روزانه به نمایش درآمده در این جشنواره هم هر روز از ساعت 18 در سالن شماره 3 سینما فلسطین با حضور عوامل سازنده و منتقدان نقد و بررسی میشود.هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران (سینماحقیقت) یکشنبه هفته بعد با معرفی برگزیدگان بخشهای رقابتی مختلف به کار خود پایان میدهد. علاقهمندان میتوانند با مراجعه به پایگاه اینترنتی www.defc.ir برنامه زمانی کامل اکران مستندها را دریافت کنند.
علی رستگار / گروه فرهنگ و هنر
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛
ضرورت اصلاح سهمیههای کنکور در گفتوگوی «جامجم»با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت