ناثیر مشروطه بر دگرگونی‌های شعر معاصر عربی و فارسی

«دگرگونی‌های شعر معاصر عربی و فارسی در دوره نهضت و دوره مشروطه» تألیف زهرا خسروی در 168 صفحه از سوی انتشارات امیرکبیر در تهران منتشر شده است.
کد خبر: ۶۹۲۶۲۸
ناثیر مشروطه بر دگرگونی‌های شعر معاصر عربی و فارسی

این اثر با رویکرد تطبیقی در ادبیات معاصر عربی و فارسی نگاشته شده است و به بررسی عوامل همسان نوزایی ادبی شعر دوره نهضت در جهان عرب و شعر دوره مشروطه در کشور می‌پردازد.

در این کتاب پس از بررسی مضامین و رویکردهای نو در شعر هر دو ملت و بیان همسانی‌های آنها، دگرگونی شکل و ساختار شعر این دوره ها، همراه با تبیین زمینه های پیدایش این دگرگونی مورد بررسی قرار گرفته است.

دوره مشروطه از سال 1285 شمسی در ایران شروع می شود و دوره نهضت در ادب عربی از سال 1798 به بعد را در بر می‌گیرد،‌اما درباره دگرگونی شعر عربی در این دوره باید توجه داشته باشیم که در سده نوزدهم بر پایه تحولات سیاسی – اجتماعی ایجاد شده در کشور مصر و به دنبال آن در دیگر کشورهای عربی،‌ شاعران عرب ابتدا در پی خودیابی جایگاه ادبی خویش برآمده و با جدایی از شیوه ادبی حاکم بر عصر فترت با رویکرد به ادب عصر عباسی و الگو گرفتن از شعر عباسی دست به ایجاد تحول در شعر خویشتن زدند.

در این کتاب با نظر به وضعیت سیاسی – اجتماعی مصر پس از حمله ناپلئون و عواملی که منجر به نوآوری و تحول ادبی در جهان عرب گشت و همین‌طور با نظری به وضعیت سیاسی – اجتماعی کشورمان در دوره قاجار و ناکامی‌های برآمده از سوی شاهان قاجار و تحقق یافتن مشروطه و تأثیری که این تحول سیاسی مهم در ادبیات بر جاگذاشت به بیان عوامل همسان نوزایی در ایران و جهان به ویژه کشور مصر پرداخته شود، زیرا مصر آغازگر دگرگونی ادبی در جهان عرب بوده و این دگرگونی از کشور مصر به سرزمین شام، لبنان و عراق ... راه یافته است.

فهرست مطالب کتاب به این قرار است:

نگاهی به دگرگونی شعر معاصر عربی

دگرگونی شعر عربی دوره نهضت و شعر فارسی دوره مشروطیت

مضامین مشترک شعر فارسی دوره مشروطه و شعر عربی دوره نهضت

بررسی دگرگونی ساختار در شعر عربی دوره نهضت و شعر فارسی دوره مشروطه

نمونه‌های سروده‌های سیاسی، میهنی‌، اجتماعی، انتقادی، تعلیمی و ...

نمونه‌های شعرهای سیاسی، ملی، میهنی، و ... در شعر فارسی دوره مشروطه

نکوهش استبداد و استبدادپیشگان و فراخوانی مردم به ایستادگی در برابر آنان

وطن دوستی و حمایت از میهن و نکوهش دولت‌مردان و وطن‌فروشان خائن

وطن دوستی و استقلال میهن و مخالفت با حضور روس در ایران

فهرست منابع

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها