در نخستین روزهای فصل تابستان که هوای گرم شهر کویری بیرجند باعث اذیت مردم شده است و هرفردی به دنبال کارهای روزمره خود است در این بین چهره ضعیف و زرد روی کودکی دل هر رهگذری را به درد می آورد.
این تصویر زن میانسالی است که با درآغوش گرفتن فرزندش در یکی از میدان های سطح شهر بیرجند روی سنگ فرش خیابان نشته و با ذکر دعای خیر دستان خود را به معنای طلب کمک به سوی رهگذران دراز کرده است.
مردی که با پوشیدن عبا، میکروفن در دست گرفته و در آرامستان و چهارشنبه بازار این شهر نوحه می خواند و با دستمالی که پهن کرده است که سکه ها و اسکناس ها روی آن ریخته شود گدایی می کند.
در گوشه و کنار شهر بیرجند صحنه هایی از این قبیل را مشاهده می کنیم که البته تعدادشان کم هم نیست که کم توجهی مسئولان شهر باعث شده روز به روز بر تعداد این افراد افزوده شود.
جمعآوری متکدیان از سطح شهربیرجند هر ازچند گاهی در کارگروه های مختلف عنوان می شود اما باید قبول کرد که این گونه اقدامات مقطعی است و لازم است برای حل این نابهنجاری اجتماعی برنامه ریزی جدی صورت گیرد.
هم اکنون یکی از مهمترین مشکلات پیش روی ستاد متکدیان شهر بیرجند مسئله اعتیاد است که این موضوع سبب میشود جمع آوری های چندباره این ستاد نه تنها دردی را درمان نکند بلکه متکدیان را نیز نسبت به برنامههای اجرایی بی اعتماد و بی علاقه کند.
به نظرمیرسد اقدامات کافی و لازمی از سوی مسئولان امر در این زمینه انجام نشده زیرا اگر کوچکترین کاری برای مقابله با این آسیب اجتماعی انجام می گرفت امروز شاهد کاهش پدیده تکدی گری بودیم نه اینکه روز به روز بر دامنه این مشکل افزوده شود.
مسئولان شهر و سازمان هایی چون استانداری، بهزیستی، شهرداری، نیروی انتظامی که هر کدام به طریقی در حل این معضل تاثیرگذارند و باید به این مسئله توجه ویژه ای مبذول دارند، به سادگی از مقابل اش نگذرند.
تبعات ناشی از ترویج تکدی گری می تواند هزینه های بسیار سنگین تر از گرفتن مبلغی از جیب افراد توسط متکدیان باشد.
متکدیان شهر بیرجند حرفه ای و خانوادگی هستند
معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری بیرجند با بیان اینکه شهر بیرجند به عنوان یک شهر فرهنگی در کشور مطرح است، گفت: حضور گسترده متکدیان در سطح شهر برچسب زشتی را به چهره شهر زده است.
علی جزندری افزود: اکثر متکدیانی که در سطح شهر بیرجند حضور دارند اتباع خارجی یا کسانی هستند که از شهرهای اطراف با توجه به سودآوری این شغل به بیرجند مهاجرت کرده اند.
وی با اشاره به اینکه ما به دنبال کاهش این معظل اجتماعی در سطح شهر هستیم، گفت: تا کنون تلاش های زیادی برای جمع آوری این متکدیان در سطح شهر بیرجند انجام شده است که تاثیر چندانی نداشته است.
جزندری با بیان اینکه اکثر متکدیان سطح شهر بیرجند حرفه ای هستند، افزود: جمع آوری متکدیان از سطح شهر بیرجند باید فرهنگی سازی شود که امامان جماعت مساجد دراین زمینه نقش موثری را دارند که در این رابطه می توانند مردم را نسبت به فعالیت متکدیان حرفه ای آگاه سازی کنند.
معاون سیاسی،اجتماعی فرمانداری بیرجند گفت: عادت متکدیان تن پروری است که رسانه ها نقش موثری در اطلاع رسانی در خصوص این معظل اجتماعی دارند.بهترین کمک مردم به مسئولین اجرایی متولی عدم کمک به متکدیان است.
گسترش و حرفه ای عمل کردن متکدیان کار جمع آوری را سنگین تر کرده است
وی با بیان اینکه گسترش و حرفه ای عمل کردن برخی از متکدیان کار جمع آوری را سنگین تر کرده است، افزود: علاوه براین حضور متکدیان در سطح شهر بیرجند باعث تخریب چهره شهر شده است.
جزندری افزود: حضور گسترده این افراد باعث شده است که مردم نسبت به فعالیت های دستگاه های اجرایی بدبین شوند و اذعان کنند که از طرف این دستگاه ها هیچ اقدامی در خصوص جمع آوری متکدیان نمی شود.
وی به پایین بودن جریمه و مدت حبس تکدی گران اشاره کرد و افزود: کاهش جریمه باعث شده است که این افراد با توجه به سود آوری که این شغل دارد مجدد به این اقدام دست زنند که باید در این رابطه دستگاه قضایی جریمه و مدت حبس بیشتری را برای این افراد تعیین کند.
معاون سیاسی فرمانداری بیرجند تنها راهکارمقابله با تکدی گری را فرهنگ سازی دانست و گفت: باید در این رابطه به مردم آگاه سازی شود که افراد نیازمند واقعی هیچ گاه به این اقدام زشت دست نمی زنند و مشکلات خود را از طریق دستگاه های متولی رفع می کنند.
مجازات های تکدی گری پایین است
مسئول مرکز جمع آوری متکدیان شهرستان بیرجند نیز با بیان اینکه از ابتدای سال جاری 55 متکدی از سطح شهر بیرجند جمع آوری شده اند، گفت: از این تعداد 29 نفر مرد و 26 نفر زن بوده اند.
وی افزود: از ابتدای سال جاری 17 متکدی حرفه ای در سطح شهر بیرجند شناسایی و به دستگاه قضایی معرفی شده اند.
منصوره امیرآبادی با بیان اینکه متکدیان که به دستگاه قضایی معرفی می شوند به دلیل مبلغ پایین جریمه نقدی به صورت مجدد دست به تکدی گری می زند، افزود: باید در این رابطه قانون سختگیرتری را برای متکدیان در نظر گرفت.
معاون سیاسی فرمانداری بیرجند گفت: در سال جاری نیز هفت کودک متکدی افغانی نیز درسطح شهر بیرجند جمع آوری شده اند همچنین دراین مدت 35 نفر از متکدیان زیر پوشش کمیته امداد بوده اند که به صورت حرفه ای تکدی گری را ادامه داده اند.
وی با بیان اینکه 36 نفر از متکدیان جمع آوری شده در سطح شهر بیرجند معتاد بوده اند، بیان کرد: از این تعداد12 نفر مرد و مابقی زن بوده اند.
امیرآبادی مسائل خانوادگی، طلاق، مهاجرت از روستا ، تن پروری و وضعیت ضعیف فرهنگی حاکم بر خانواده را از جمله علل تکدی گری در سطح شهر بیرجند عنوان کرد.
مسئول مرکز متکدیان شهر بیرجند گفت: دفتر امورمتکدیان بیرجند هفته ای چهار بار برای جمع آوری متکدیان اقدام می کند که در سال جاری حضور متکدیان در مزار شهداء پررنگ شده بود که در این مکان تیم های بیشتری برای جمع آوری در نظر گرفته شده است.
وی به حضورپررنگ متکدیان در پلیس راه بیرجند اشاره کرد و افزود: در ابتدای سال در این مکان 35 متکدی فعالیت داشتند که با اقدامات انجام شده درحال حاضر فقط شش نفردر این مکان فعالیت دارند.
متکدی گران روزانه، بیشتر از مبلغ ماهانه کمک موردی بهزیستی را جمع آوری می کنند
مدیر بهزیستی بیرجند نیز روز یکشنبه در جلسه ساماندهی متکدیان این شهرستان گفت: با توجه به اینکه متکدیان روزانه مبلغ مستمری ماهانه بهزیستی را جمع آوری می کنند که این باعث شده است که در صورت تهدید به قطع مستمری توجه ای به آن نداشته باشند.
حسن شرفی با بیان اینکه اگه مردم به متکدیان کمک نکنند این باعث کمک بزرگی به مسئولین می شود، افزود: درحال حاضر مرکز علی اکبر برای ساماندهی متکدیان در اختیار شهرداری قرار گرفته است.
وی به متکدیان معتاد زیر 18 سال اشاره کرد و گفت: بهزیستی مسئول جمع آوری کودکان خیابانی زیر 18 غیرمعتاد است و در خصوص متکدیان معتاد زیر 18 سال اقدامی نمی تواند انجام دهد.
مدیر بهزیستی بیرجند افزود: در حال حاضر محیط جمع آوری متکدیان با توجه به جمعیت زیاد متکدیان کوچک است.
ابتلا متکدی گران به بیماری های واگیر دار تهدیدی برای شهروندان
مسئول مرکز بهداشت بیرجند نیز در جلسه ساماندهی متدکدیان شهرستان بیرجند گفت: به دلیل اینکه بسیاری از متکدیان به بیماری های واگیر دار مبتلا هستند این باعث می شود که مردم نیز گرفتار این نوع بیماری ها شوند.
جمشید مشایخی فرد با اشاره به اینکه از ابتدای سال جاری سه نوبت مرکز متکدیان شهر بیرجند سم پاشی شده است، افزود: در حال حاضر با توجه به فصل تابستان که بیماری های واگیر دار بیشتر در سطح شهر شیوع پیدا می کند باید مسئولین اقدامات فرهنگی بیشتری انجام دهند.
وی به حضور گسترده زنان متکی اشاره کرد وافزود: این نشان از عدم کار فرهنگی در جامعه است.
مسئول مرکز بهداشت بیرجند در پایان یادآور شد: مشکلات متکدی گران در سطح شهر بیرجند با گرفتن مکان و معرفی به دستگاه ها حل نمی شود بلکه باید در این زمینه فرهنگ سازی صورت گیرد.
امسال تکدی گری اتباع خارجی به حداقل ممکن می رسد
رییس دفتر اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه در فصل تابستان به دلیل تعطیلی مدارس کودکان بیشتر به تکدی گری روی می آوردند، گفت: کودکان تکدی گر افغانی بیشتر در محله های قدیمی شهر بیرجند، مانند: حکیم نزاری، مطهری، سه راه اسدی،جمهوری اسلامی و 17 شهریور وجود دارند.
موسوی نژاد با اشاره به اینکه طی سال های گذشته تکدی گری توسط کودکان افغانی افزایش داشته است، افزود: درحال حاضر خوشبختانه تکدی گری اتباع بیگانه در شهر بیرجند به حداقل ممکن رسیده است.
وی با بیان اینکه انجام بازرسی نیروی انتظامی با همکاری شهرداری در زمینه جمع آوری متکدیان فعال است، گفت: به دلیل برخورد شدید با اتباع بیگانه و تهدید اخراج از کشور ماهانه دو الی سه کودک تکدی گری جمع آوری و به مرکز ساماندهی متکدیان بهزیستی منتقل می شوند.
موسوی نژاد گفت: دفتر اتباع و مهاجرین خارجی به هیچ وجه با کودکان تکدی گر برخورد نمی کند بلکه دراین زمینه بیشتر با والدین این کودکان در مرحله اول تذکر و در دفعات بعدی در صورت تکرار از کشور اخراج می کند.
رییس دفتر اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه بیشتر اتباع بیگانه که به تکدی گری می پردازند کودکان زیر 10سال هستند، افزود: برخی مواقع کیف قاپی و سرقت نیز توسط اتباع بیگانه در بیرجند انجام می شود که نیروی انتظامی در این رابطه با این افراد برخورد شدید می کند.
لزوم همکاری شهروندان در جمع آوری متکدیان
وی با بیان اینکه تکدی یک معضل اجتماعی است، گفت: شهروندان نیز دراین رابطه در صورت شنایایی کودک افغانی متکدی با دفتر اتباع و مهاجرین خارجی همکاری داشته باشند که این دفتر با همکاری نیروی انتظامی نسبت به جمع آوری آنها اقدام کند.
رییس دفتر اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی افزود: طی سالهای گذشته کودکان اتباع بیگانه در مزار شهداء برای تکدی گری بیشترین حضور را داشتند که با همکاری نیروی انتظامی و بهزیستی این افراد به حداقل ممکن رسیده اند.
موسوی نژاد با اشاره به اینکه با جمع آوری متکدیان بسیاری از معضلات در جامعه حل خواهد شد، افزود: درحال حاضر به دلیل نبود شغل در شهر بیرجند اتباع بیگانه در زمینه تامین معاش خود با مشکل مواجه هستند.
وی گفت: طی سه سال گذشته به دلیل ساخت ساز مسکن مهر در استان اتباع بیگانه درآمد خوبی را کسب می کردند و این عامل در کاهش معضلات به وجود آمده توسط این افراد تاثیرگذار بوده است که هم اکنون به دلیل کاهش ساخت و ساز این افراد برای تامین معاش خود به دفتر امام جمعه،کمیته امداد و بهزیستی مراجعه می کنند.
رییس دفتر اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه در گذشته بیشترین آمار متکدیان مربوط به اتباع خارجی بوده است، افزود: با تمهیدات لازم امروز شاهد حضور اندک اتباع خارجی به عنوان متکدی در سطح شهر هستیم که در صورت مشاهده اتباع بیگانه در سطح شهر به شدت برخورد و حتی مدارک اقامت آنها ابطال میشود.
متکدیان مشتریان دائمی شورای حل اختلاف بیرجند هستند
مسئول حوزه 13 شورای حل اختلاف بیرجند نیز در شورای جمع آوری متکدیان شهرستان بیرجند گفت: اکثر متکدیان در سطح شهر بیرجند فعالیت می کنند حرفه ای هستند و به صورت مکرر توسط نیروی انتظامی جمع آوری می شوند و در شورای حل اختلاف شهرستان برای این افراد پرونده تشکیل می شود.
علیرضا لطفی افزود: قانون این است که برای هر متکدی یک میلیون و 300 هزار تومان مبلغ جریمه نقدی یا 44 روز حبس در نظر گرفته شود.
وی گفت: به دلیل اینکه برخی از متکدیان ثروتمند هستند به زودی جریمه نقدی را پرداخت می کنند و به فعالیت تکدی گری خود در سطح شهر بیرجند ادامه می دهند.
مسئول حوزه 13 شورای حل اختلاف بیرجند به تکدی گری افراد مسن اشاره کرد و افزود: طی سال گذشته برخی از افراد متکدی مسن که توانایی پرداخت جریمه نداشته اند به 44 روز حبس محکوم شده اند که در زندان فوت شده اند که در قبال فوت این افراد چه کسی پاسخگو است.
لطفی گفت: شورای حل اختلاف با برخی از متکدیان به شدت برخورد کرده است که این اقدام نیز مانع از تکدی گری آنها نشده است.
وی با بیان اینکه برخی از متکدی گران اقدامات نامناسبی در کنار تکدی گری انجام می دهند، بیان کرد: مردم باید نسبت عدم کمک به متکدیان آگاه سازی شوند.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد