البته به گفته قاسم آخوندی، رئیس اداره منابع طبیعی سبزوار آنچه اکنون بیش از همه علل و موارد گفته شده این جنگلها را تهدید میکند، هجوم آفت ملخ کوهاندار است.
یک کارشناس محیط زیست نیز با بیان این که این جنگلها به عنوان یکی از مهمترین زیستگاههای استان در جنوب سبزوار قرار گرفته است، گفت: با وجود تمام مشکلاتی که حیات سبز این محدوده را تهدید میکند، تا چندی پیش درختان تنومند تاغ توانسته بودند در برابر عوامل نامساعد طبیعی همچنان پایدار باقی بمانند.
علی فتاحی در گفتوگو با مهر افزود: تاخت و تاز انسان در طبیعت یکی از عوامل مهم نابودی جنگلهای حارثآباد است و در کنار این علت، حفر سوراخ موشها در زیر درختان و هجوم ملخهای کوهاندار هم در نابودی درختان این جنگل نقش داشته است.
وی با بیان این که یکی از دلایلی که مانع احیای دوباره این جنگلها شده کمبود اعتبارات است، به قابلیتهای این جنگل و بادوام بودن درختان تاغ اشاره و تاکید کرد: درختان تاغ این توانایی را دارند که در شرایط نامساعد طبیعی، پایدار باقی بمانند و در برابر فرسایش و ضربات خردکننده شن، سرمای سخت زمستان و دخالتهای بیرویه بشر دوام بیاورند، اما اکنون این درختان نیز به دلیل توسعه جوامع روستایی و شهری و دستدرازی به این سرمایههای سبز در حال نابودی و تخریب است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی نیز با بیان این که این استان با داشتن بیش از ۳۵۰ هزار هکتار جنگل طبیعی و بیابانی با پوششهای گیاهی مختلف ازجمله تاغ، ظرفیت مناسبی برای رشد و توسعه کشاورزی دارد، یادآور شد: تاغها مهارکننده خشکترین کویرها بوده و به عنوان جنگلهای «دستکاشت» میتوانند نیازهای چوبی استان را تامین کنند. ضمن این که در فصل زمستان، شاخه و برگ تاغ یکی از منابع تأمین کننده غذای گوسفندان است؛ بنابراین درخت تاغ دارای کارکردهای مهم است.
حسن تقوایی با بیان این که اکنون تاغها به دلیل چرای مداوم و دخالتهای آدمی در طبیعت، در حال نابودی است و از سویی حفر سوراخ توسط موشها در زیر ریشه درختان، عامل از بین رفتن این درختان است، تصریح کرد: سبزوار دارای شرایط آب و هوای بیابانی است و به منظور حفظ طبیعت آن باید مانع قطع درختان، جلوگیری از چرای دام یا نفوذ موشها شد و بستر امنیت را برای جنگلهای منطقه فراهم کرد، زیرا در حقیقت پشت هر تخریب جنگل، سیلی در راه است.
وی با ابراز گلایهمندی از کمبود اعتبارات در بخش محافظت از منابع طبیعی یادآور شد: در گذشته اعتبارات مناسبی از سوی استانداری، به منظور احیا و نگهداری منابع طبیعی اختصاص مییافت، اما در نهایت تصمیمگیری در زمینه اعتبارات خشکسالی به جای تخصیص در هر استان در دولت انجام شد و بر این اساس به آبخیزداری که یکی از عوامل مهار خشکسالی است، بیتوجهی صورت گرفت.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد