عدهای از زنان ثابت کردهاند که میشود اینگونه بود، اینها زنان فرهیخته و پرتلاش این کشورند که شاخصهای توسعه انسانی را بالا بردهاند؛ اما در کنار این زنان هستند زنانی که شرایط سخت خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی بر آنها فشار آورده و آنها را از انسانهایی موثر به انسانهایی آسیبدیده تبدیل کرده است.
این هفته، همایش «زنان، نقشآفرینان عرصه اقتصاد و فرهنگ» در تهران برگزار شد تا در سالی که در آن انتظار توجه به اقتصاد و فرهنگ بیش از هر زمان دیگری میرود، راههای رسیدن زنان به جایگاه مطلوب بررسی شود.
کمبود وقت اما اجازه نداد معاون رییسجمهور در امور زنان سخنرانیاش را کامل کند برای همین متن کامل سخنان او دیروز منتشر شد که نکاتی قابل اعتنا در آن وجود داشت.
شهیندخت مولاوردی، منکر پیشرفتهای زنان در سالهای اخیر نیست، ولی به کمبودها توجه دارد؛ چون همین کمبودهاست که تاکنون اجازه نداده شکاف موجود میان زنان و مردان پر شود. طبق گفته او زنان در آمارهای مربوط به میزان سواد از مردان عقباند، یعنی تعداد زنان بیسواد و کمسواد از مردان بیشتر است.
همچنین زنان با اینکه در سالهای اخیر توانستهاند بیشتر صندلیهای دانشگاه را به خود اختصاص دهند، موفق نشدهاند بیشترین جایگاه در بازار کار را به دست بیاورند که این یعنی تعداد زنان بیکار از مردان بیکار بیشتر است.
اینکه فقط 12 درصد زنان کار میکنند و میزان بیکاری آنها 5.2 برابر از مردان بیشتر است، اتفاق خوبی نیست. حالا اگر این بیکاری مربوط به زنان سرپرست خانوار یا خودسرپرست باشد وضع ناخوشایندتر هم میشود، کما اینکه اکنون اینگونه است.
مولاوردی میگوید براساس سرشماری سال 90، 12.1 درصد خانوارها سرپرست زن دارند که 82 درصد این زنان با اینکه بار زندگی را باید به دوش بکشند، شغل ندارند.
این آمارها، یک جریان ناخوشایند را نشان میدهد چون به وجود زنانی اشاره دارد که از حداقلهای زندگی یعنی داشتن درآمدی مطمئن، آیندهای روشن و حتی سواد محرومند و طبیعی است راه رسیدن این زنان به مدارج عالی تا چه حد سنگلاخی است.
در واقع یک جامعه که نیمی از افراد آن زنان هستند و بخش قابلتوجهی از آنها کمتوان و مستاصل، شانس رشد و توسعه را از دست میدهد که این به نفع هیچکس نیست، مگر اینکه همه باور کنند بالندگی یک جامعه در گرو داشتن زنانی است که نه مغلوب سرنوشت بلکه سازنده سرنوشت خویش هستند.
مریم خباز - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت