ریشه و ساقه زیرزمینی این گیاه دارای خواص دارویی فراوانی است. مهمترین و شناختهشدهترین استفاده شیرینبیان در پزشکی کمک به درمان بیماریهای دستگاه گوارش است.
این گیاه به دلیل داشتن ماده موثرهای به نام «اسید گلیسیرینیک» در درمان زخمهای گوارشی، بویژه زخم معده، اثنی عشر و نیز التهاب معده (گاستریت) موثر است.
مطالعات نشان داده است شیرینبیان دارای خواص ضدهلیکوباکترپیلوری است که این یافته نیز موید مفید بودن این گیاه برای کمک به درمان ناراحتیهای گوارشی است.
مصرف حدود نصف قاشق غذاخوری شیرینبیان قبل از غذا به رفع سوءهاضمه، نفخ، ترشکردن و یبوست کمک میکند.
شیرینبیان دارای خاصیت خلطآوری است و نوشیدن دمکرده پودر ریشه شیرینبیان به درمان سرفههای مزمن، کاهش خلط، کاهش علائم سینوزیت و برونشیت کمک میکند.
ریشه این گیاه دارای خاصیت ضدمیکربی و ضدالتهابی است و باعث میشود شیرینبیان بتواند به کاهش التهاب لثه کمک کرده و در جلوگیری از پوسیدگی دندانها نیز مفید باشد.
امروزه خمیردندانها و محلولهای شستوشوی دهانی زیادی با استفاده از این گیاه تولید میشود حتی غرغره دمکرده ریشه شیرینبیان برای درمان زخم و آفتهای دهانی نیز توصیه میشود. استفاده از قرص مکیدنی آن نیز برای کاهش التهاب گلو و دهان مفید است.
به دلیل خاصیت ضدویروسی این گیاه استفاده از آن در درمان تبخال و زونا نیز میتواند کمککننده باشد.
شیرینبیان به دلیل داشتن فلاونوئیدها خاصیت ضدالتهاب و ترمیمکنندگی زخم دارد بنابراین استفاده از محلول آن بهصورت موضعی میتواند به کاهش التهابات پوستی و درمان زخمها کمک کند.
مصرف شیرینبیان میتواند در بیمارانی که از بیماریهای روماتیسمی از جمله آرتریت روماتوئید یا التهاب مفصل رنج میبرند نیز مفید باشد. نوشیدن دمکرده ریشه آن به دلیل خاصیت مدر در رفع سنگهای ادراری نیز موثر است.
شیرینبیان در کاهش گرفتگی و اسپاسمهای عضلانی نیز کاربرد دارد. البته مصرف طولانیمدت و مقدار زیاد شیرینبیان توصیه نمیشود.
بهتر است از مصرف مداوم و طولانیتر از شش هفته شیرینبیان خودداری کرد، زیرا ممکن است باعث تحریک غدد فوقکلیه و ترشح آلدسترون و افزایش فشار خون شود.
در بیمارانی که دچار فشار خون بالا، نارسایی قلبی، آریتمی قلبی، بیماریهای کلیوی، هپاتیت و سیروز کبدی هستند نیز باید شیرینبیان را با احتیاط و تحتنظر پزشک استفاده کرد.
بهتر است در دوران بارداری از مصرف شیرینبیان خودداری کرد. همچنین شیرینبیان با داروهای زیادکننده ادرار تداخل دارد.
دکتر امیرهومن کاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت