
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
ورود به دنیای آتش
طاهره با این که جوان است، قبل از مصاحبه قول میگیرد سنش را ننویسیم. او دو خواهر و چهار برادر دارد و تا مقطع کارشناسی علوم اجتماعی درس خوانده است. او در کنکور کارشناسی ارشد شرکت کرد و قبول هم شد، اما بنا به دلایل شخصی ادامه تحصیل نداد. او تا قبل از ورود به حرفه آتشنشانی، شغل دیگری داشت و اصلا فکرش را هم نمیکرد روزی پایش به این کار پرمخاطره باز شود اما یک اتفاق او را با این حرفه خطرناک از نزدیک آشنا کرد. ماجرا به سال 91 و زمانی برمیگردد که طاهره در شهرداری کرمان مشغول به کار شد.
مدتی بعد به دلیل تصادفی که رخ داده بود، نیروهای آتشنشانی شهربابک به محل حادثه اعزام شدند. آن طور که طاهره تعریف میکند، خانمی در ماشین تصادفی حضور داشت و به دلیل وقوع حادثه از حجاب مناسبی برخوردار نبود و همین مساله امدادرسانی آتشنشانان شهربابک را با مشکل مواجه کرده بود. موضوع این حادثه دهان به دهان چرخید و به گوش طاهره هم رسید و این ایده که حضور یک آتشنشان خانم در چنین مواقعی بسیار میتواند مفید باشد، دلیل محکمی شد تا این خانم جوان برگه درخواست خدمت در آتشنشانی شهربابک را تنظیم و به مسئول این مرکز ارائه کند.
«انگیزهام برای ورود به این حرفه هم کمک و نجات جان همشهریانم بود و هم این که به خانمهایی که در حوادث مختلف به کمک یک خانم نیاز دارند و مردان آتشنشانان نمیتوانند کاری انجام بدهد، امدادرسانی کنم. درخواستم به عنوان تنها خانم آتشنشان پذیرفته شد و وارد آتش نشانی شهربابک شدم.» اینها را طاهره میگوید. شاید به این موضوع فکر کنید که خانواده طاهره چطور با این موضوع کنار آمدند.
با او مخالفتی نشد: «نه خانوادهام اصلا مخالفتی نکردند و گفتند مهم علاقه توست.» مسئول آتشنشانی شهربابک درخواست طاهره را بررسی کرد و با در نظر گرفتن این مساله که حضور یک خانم در برخی حوادث که زنان نیاز به امدادرسانی دارند، چقدر میتواند مفید باشد، با درخواست او برای عضوشدن در آتشنشانی موافقت کرد.
طاهره پس از پذیرش در آتشنشانی شهربابک، آموزشهای مختلفی از قبیل کمکهای اولیه و نجات و اطفای حریق دید. این که چند نوع آتش وجود دارد، آتش در نتیجه برقگرفتگی است یا گاز یا آتشهای دیگر. با انواع و اقسام کپسولهای اطفای حریق و کاربرد آنها آشنا شد. برخی زنان از دیدن آتش وحشتزده میشوند و دست و پایشان را در چنین لحظات بحرانی گم میکنند، اما طاهره ترسی از آتش ندارد.
او میگوید: «اولین بار که با آتش روبهرو شدم در دوره آموزشمان بود. مسئولان آنشنشانی، درون یک منبع آب، بنزین ریخته و آن را آتش زده بودند. حجم آتش نسبتا زیاد بود، اما اصلا نترسیدم و خاموشش کردم. ترس معنی ندارد. یک آتشنشان باید جسور، پرجرات و باهوش باشد.»
شرکت در دوره آموزشهای پیشرفته همچون مهار آتشسوزیهای بسیار وسیع که احتمال وجود مواد منفجره در آنها میرود از برنامههای آینده طاهره است و سازمان آتشنشانی دوره آموزشی را برگزار خواهد کرد. او میگوید: «تا به حال برای امدادرسانی سر صحنه حوادث بسیار خطرناک جادهای اعزام نشدهام و همیشه مردان آتشنشان به این ماموریتها میروند، اما اگر خانمی در صحنه باشد، من هم میروم. شیفت کاری من از ساعت 7 تا 14 و 30 دقیقه است. با این حال هر زمان که به کمکم نیاز باشد، حتی اگر ساعت کاریام هم تمام شده باشد، برای امدادرسانی به ماموریت میروم.»
ماموریت کاملا زنانه
دیماه 91، حادثهای رخ داد که برای امدادرسانی به حضور یک خانم آتشنشان نیاز بود و این طاهره بود که به کمکرسانی شتافت. در آن حادثه خانمی درون چاه آب و فاضلاب سقوط کرده بود و عملا کمکی از دست مردان آتشنشان برنمیآمد. بانوی آتشنشان به محض اطلاع از این حادثه با دو خانم دیگر که در شهرداری همکارش بودند به محل حادثه رفت و بعد از انجام اقدامات ایمنی لازم، او را به سلامت از چاه بیرون کشید.
طاهره درباره یکی دیگر از حوادثی که باعث شد حضور یک زن آتشنشان ثمربخش باشد، توضیح میدهد: «مجلس عروسی بود و یکی از خانمها که مادر داماد بود، به دلیل استرس زیادی که به او وارد شده بود، یکدفعه وسط جشن غش کرد. من هم چون آموزش کمکهای اولیه را دیده بودم، دور خانم را خلوت کردم و بعد از انجام اقدامات درمانی، او را به هوش آوردم.»
اولویت؛ نجات جان مردم
برخی مردان به دلیل توان جسمانی، زنان را در شغلها و فعالیتهایی که با خطر عجین شده است، چندان جدی نمیگیرند، اما آن گونه که خود طاهره برای تپش تعریف میکند، او طی مدتی که در آتشنشانی شهربابک فعالیت میکند، آنقدر عملکردش قابل قبول بوده که مردان آتشنشان حضور او را به عنوان یک بانوی آتشنشان پذیرفتهاند و وی را نیرویی مفید میدانند. طاهره میگوید: «حتی دید برخی اقوامم هم به من عوض شده است. یکی از آنها به من گفت تو توانستی گلیم خودت را به تنهایی از آب بیرون بکشی.»
موفقیت طاهره در شغلش باعث شد دو زن دیگر از همشهریانش که به حرفه آتشنشانی علاقهمند بودند از او در مورد نحوه ورود به آتشنشانی و شرایط آن بپرسند، اما بنا به دلایلی از ادامه این راه بازماندند.
طاهره میگوید: «حرفه آتشنشانی با استرس و خطر گره خورده است، اما شیرینیهای خاص خودش را دارد. با این که حقوق ماهانه من 850 هزار تومان است، با این حال مبلغش برایم مهم نیست و نجات جان همنوعانم بیش از هر چیز دیگری برایم اهمیت دارد.»
طاهره هنوز ازدواج نکرده و مجرد است و برای ازدواج کردن شرط دارد. شرط او این است که همسرش حتما شغل او را بپذیرد، در غیر این صورت ترجیح میدهد مجرد بماند یا این که با مردی که او هم آتشنشان است، ازدواج کند./ ضمیمه تپش
لیلا حسینزاده
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
علاءالدین بروجردی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با جام جم آنلاین:
ابوالفضل ظهره وند نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی روزنامه «جامجم» با سجاد سالاروند، نخستین کوهنورد ایرانی دارای معلولیت در مسیر صعود به هفت قله بلند دنیا