در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش «جامجم» ، طی روزهای اخیر و پس از انتشار خبر انگشتنگاری از زائران ایرانی ، شمار زیادی از هموطنانمان با تماسهای مکرر خواستار واکنش فوری مسوولان کشورمان به این رفتار ماموران سعودی شدند.
ماجرا از آنجا آغاز شد که عربستان سعودی 2هفته پیش، از انجام دادن انگشتنگاری الکترونیکی برای تمامی افرادی که به حج عمره اعزام میشوند، خبر داد و نکته اینجاست که قرار شد این انگشتنگاری از سوی ماموران مرد سعودی از زنان ایرانی زائر نیز انجام شود.
مردم چه میگویند؟
در پی انتشار این خبر، شمار زیادی از هموطنان ایرانی با یادآوری کارشکنیهای اخیر عربستان در حج ایرانیان، خواستار تعلیق حج عمره به عنوان واکنشی تنبیهی نسبت به این رفتارهای اعراب شدند.
در این خصوص یکی از شهروندان تهرانی در تماس با دفتر روزنامه میگوید: خفت و خواری و انجام اعمال غیرشرعی در یک فریضه واجب نیز موضوعیت ندارد، چه رسد به فریضهای مستحبی.
طالبی ، یکی دیگر از هموطنان با مرور خاطرات مربوط به کشتار بیرحمانه 400 نفر از حجاج ایرانی ، لبنانی ، فلسطینی ، پاکستانی، عراقی و دیگر کشورها و مجروح شدن حدود 5000 نفر زائر دیگر که 2دهه پیش اتفاق افتاد ، تاکید میکند: برخوردهای ناشایست دولت عربستان به این خاطره تلخ ختم نمیشود و آنان هر سال خاطراتی ناخوشایند را برای زائران ایرانی رقم میزنند که از نمونههای آن میتوان به زندانی کردن زوجهای جوان ایرانی در فریضه حج، حمله به زائرانی که دوربین به همراه دارند و ضرب و شتم ایرانیان هنگام عبادت اشاره کرد.
وی میافزاید: دولت عربستان اعلام میکند این برخوردها تنها از سوی گروهی از متعصبهای دینی صورت میگیرد و جهتگیری دولت این کشور نیست، اما برای ایرانیان این سوال مطرح است آیا واقعا دولت این کشور، از کنترل معدودی تندرو دینی، ناتوان است؟
یکی از زنان ایرانی که از در اقدام اخیر دولت عربستان در خصوص ممانعت از سفر زنان کمتر از 40 سال ایرانی به سفر عمره، از سفر به همراه خانوادهاش به عربستان بازمانده بود، نیز با ابراز تاسف از کارشکنیهای اعراب میپرسد: آیا بهتر نیست ایران هم مهماننوازی را کنار بگذارد و رفتاری مشابه را با عربهایی که به کشورمان میآیند، داشته باشد یا دستکم سفر عمره را تحریم کند؟
این زائر معتقد است: رسانهها باید هر چه بیشتر به پوشش چنین اخباری بپردازند تا شاید با پوشش رسانهای، حساسیت این موضوع را بیشتر به گوش مردم و مقامات بلندپایه کشور برسانند.
مسوولان، صدای مردم را شنیدند؟
از سوی دیگر و در پی افزایش اعتراضهای مردمی، معاون سازمان حج و زیارت کشور اعلام کرده است: تصمیمگیری درباره توقف موقت عمره در اختیار شورای عالی حج است که رئیس آن، رئیسجمهور است.
مهدی امینیان در پاسخ به این پرسش که سازمان حج و زیارت چه اقداماتی درباره رفتارهای توهینآمیز مأموران سعودی با زائران ایرانی انجام داده است، به فارس میگوید: مشکلات را به صورت شفاهی و کتبی به مسوولان عربستان منعکس کردهایم. وی با اشاره به اینکه کنسولگری ایران در جده موضوع را به سعودیها منعکس کرده است، میگوید: مأموران سعودی اعتقاد دارند باید اصل انگشتنگاری انجام شود.
امینیان میافزاید: ما نیز با اصل موضوع مشکل نداریم، ولی نسبت به نحوه اجرای این کار اعتراضهایی داریم.
معاون سازمان حج و زیارت کشور یادآور میشود: مأموران سعودی در گیتهای بازرسی کم هستند و این موضوع باعث بروز مشکلاتی برای زائران ایرانی شده است.
امینیان با تأکید بر این موضوع که مشکل انگشتنگاری از زنان ایرانی در عربستان در حال حاضر برطرف شده است، میگوید: این مورد که مأمور مرد سعودی، دست زنی را در انگشتنگاری بگیرد، برطرف شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا سازمان حج و زیارت قصد ندارد با توجه به توهینهای اخیر مأموران سعودی به زائران ایرانی، مدتی سفر عمره را متوقف کند، میگوید: باید شورای عالی حج در این مورد تصمیمگیری کند.
معاون سازمان حج و زیارت کشور با اشاره به اینکه رئیس این شورا رئیسجمهور است، معتقد است: باید شورای عالی حج در این مورد تصمیم بگیرد و تاکنون نیز تصمیمی مبنی بر توقف موقت عمره گرفته نشده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا درباره مشکلاتی که بتازگی برای زائران ایرانی در عربستان ایجاد شده، این شورا تشکیل جلسه داده، میافزاید: مدتهاست که این شورا تشکیل جلسه نداده است.
کرامت مسلمانان، مهمتر از سفر عمره
از سوی دیگر، نائب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درباره انگشتنگاری از زائران زن ایرانی اعلام میکند: کرامت مسلمانان از انجام سفر عمره مهمتر است.
حجتالاسلام سیدهاشم حسینی بوشهری در گفتگو با این خبرگزاری درباره انگشتنگاری از زائران زن ایرانی میگوید: طبق گزارش وزیر امور خارجه، پیگیریهایی در این زمینه صورت گرفته است و مشکل اتفاق افتاده در حال بررسی است.
نائب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار میکند: بررسی این موضوع فقط از سوی یک سازمان یا مسوولان نیست و در این خصوص باید با دقت و مصلحت تصمیم گرفته شود.
وی با بیان اینکه قضاوت در این زمینه، بسیار حساس است، میگوید: سازمان حج و زیارت و وزارت امورخارجه درباره توقف عمره به تنهایی نمیتوانند تصمیم بگیرند.
بوشهری در ادامه تأکید میکند: درست است که برخی مراجع در خصوص توقف عمره نظر موافق دادهاند، ولی برای توقف عمره نگاه رهبر معظم انقلاب باید لحاظ شود.
وی اضافه میکند: برای اخذ تصمیم در خصوص توقف عمره، باید تمام جوانب کشوری سنجیده شود و این امر با حضور مسوولان عالی کشوری بویژه رهبری صورت گیرد.
نائب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم میگوید: عمره دارای منزلت بالایی است، ولی شأن و کرامت مسلمانان از عمره هم مهمتر است و مسوولان باید این امر را در نظر داشته باشند.
عربستان را ترک کنید
در همین باره، عضو کمیته حقوق بشر مجلس درباره انگشتنگاری از زائران زن ایرانی تاکید میکند: زنان زائر ایرانی در صورت مشاهده انگشتنگاری عربستان را ترک کنند.
کریم عابدی در این خصوص میگوید: تشخیص هویت در هر کشوری، امری بدیهی است و حق هر کشوری است که از طرق مختلف این کار را انجام دهد.
وی اضافه میکند: تشخیص هویت به وسیله انگشتنگاری تقریبا در بیشتر کشورها منسوخ شده است و در حال حاضر به وسیله مردمک چشم یا مطابقت با گذرنامه، این کار را انجام میدهند.
عابدی ابراز میکند: ایران با کشور عربستان، تاکنون روابط خوبی داشته و این ضعف عربستان است که با اینگونه رفتارها در این زمینه بیاحتیاطی کند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تصریح میکند: زنان ما در ایران در آزادی توا‡م با احترام زندگی میکنند و اینگونه رفتارها را از کشورهای دیگر نمیتوانند بپذیرند.
وی در ادامه میافزاید: هفته گذشته، وزیر امورخارجه به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس آمد و در این خصوص هم مذاکراتی صورت گرفت.
عابدی اظهار میکند: تعداد زیاد زوار ایرانی، تأثیر بسیار زیادی در رونق اقتصاد عربستان دارد و این کار عربستان بسیار زشت است که با ایرانیها اینگونه رفتار کند.
وی با اشاره به این که این رفتارها، زیبنده قدرت اسلامی عربستان نیست، میگوید: سازمان حج و زیارت و وزارت امورخارجه باید بسیار قاطعانه و با جدیت تمام در این زمینه، موضع خود را مشخص کنند. عضو کمیته حقوق بشر میافزاید: زنان زائر ایرانی نباید بگذارند که به شأن و منزلت آنها بیحرمتی شود و در صورت مشاهده انگشتنگاری، عربستان را ترک کنند و به کشور عربستان قدم نگذارند.
عابدی خاطرنشان میکند: ایران باید در این زمینه قوی برخورد کند و با جدیت این موضوع را پیگیری کند و اگر لازم باشد سفر عمره را متوقف سازد.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اکبرپور: آزادی استقلال را به جمع ۸ تیم نهایی نخبگان میبرد
در گفتوگوی اختصاصی «جام جم» با رئیس کانون سردفتران و دفتریاران قوه قضاییه عنوان شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه