در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
این ضایعات کهیری یا پلاکها مرتبا تغییر شکل میدهند و ممکن است در عرض چند دقیقه یا چند ساعت ناپدید شده و دوباره ظاهر شوند. تغییراتی به این سرعت مشخص کهیر است. در واقع کهیر بیماری شایعی است که 10 تا 20 درصد مردم در طول زندگی خود حداقل یک بار دچار حمله آن میشوند.
کهیر در اطراف چشم، لب و دستگاه تناسلی ورم شدید ایجاد میکند که در این حال، ظاهر ضایعات ناراحت کننده است ولی با درمان معمولا ظرف 24 ساعت برطرف میشود.
معمولا هر حمله کهیر در عرض چند روز تا چند هفته خود به خود فروکش میکند اما ممکن است این بیماری سالها طول بکشد.
انواع کهیر
کهیر حاد، کهیری است که کمتر از 6 هفته طول کشیده باشد. در اکثر موارد تعیین علت این نوع کهیر آسان بوده و با رفع این علت کهیر بهبود مییابد. از اصلیترین علتهای ایجاد کهیر میتوان به مواد غذایی مانند آجیل، شکلات، ماهی، گوجه فرنگی، تخم مرغ، توت فرنگی، شیر و افزودنیهای غذایی و میوههای تازه بخصوص مرکبات و داروها از قبیل: آنتی بیوتیکها مثل پنیسیلین، مسکنها مثل آسپیرین، کدئین، ایندومتاسین، خوابآورها، ویتامینها، ملینها و عفونتها شامل نیش حشرات؛ گاه بیماریهای داخلی مثل بیماری تیروئید، محرکهای فیزیکی مثل فشار، سرما و نور خورشید نیز از عوامل دیگر ایجاد کهیر هستند.
کهیر مزمن، کهیری است که بیش از 6 هفته طول بکشد. تشخیص علت این نوع کهیر بسیار مشکل است و فقط در تعداد خیلی کمی از بیماران میتوان به علت آن پی برد. هیچ آزمایش تشخیصی اختصاصی برای این نوع کهیر وجود ندارد.
اما در کهیر فیزیکی؛ حملات مکرر کهیر در افراد میتواند ناشی از تماس عوامل فیزیکی مثل نور آفتاب، سرما، گرما، آب، تعریق و فشار موضعی باشد. معمولا در این حالت بیماران خود متوجه عامل ایجادکننده میشوند.
استرس با کهیر
استرسهای روحی و افسردگی باعث تشدید بیماری کهیر مبتلایان میشود و موجب افزایش خارش و گسترش آن میشود.
دکتر نجمالسادات عاطفی متخصص پوست و زیبایی، میگوید: کهیر یکی از بیماریهای شایع است که به صورت حاد و مزمن بروز میکند که کهیر حاد آلرژیک بوده و از طریق عفونتها و حساسیت ژنتیکی در کودکان وجود دارد.
وی ادامه میدهد: گاهی اوقات نیز کهیر بر اثر غذا و یا دارو ایجاد میشود که در کمتر از 6 هفته بهبود مییابد.
به گفته این متخصص، کهیرهای مزمن در خانمهای مسن ایجاد میشود و از طریق آلرژی غذایی همانند لبنیات، گوجه فرنگی، فلفل، آسپیرین کدئیندار و یا با عفونتها، هپاتیت و رماتیسم به وجود میآید.
علل ایجاد بسیاری از کهیرها مشخص نمیباشد، گاهی اوقات آنتیبادیهایی که در بدن ساخته میشود موجب کهیر میشود، ولی خوشبختانه کهیر یک بیماری خود محدود شونده و قابل کنترل است.
وی با اشاره به انواع کهیر، درمان آن را متفاوت میداند و میگوید: مهمترین درمان کهیر استفاده از داروی آنتیهیستامین است که تنها اشکال آن ایجاد خواب آلودگی است، درغیر این صورت از اقدامات درمانی دیگری استفاده میشود.
دکتر عاطفی به مبتلایان کهیر مزمن توصیه میکند که از مصرف داروهای کورتندار خودداری نموده، زیرا استفاده طولانی باعث عوارض جانبی زیادی از قبیل پوکی استخوان، فشارخون، دیابت و چاقی میشود.
درمان
بهترین درمان کهیر شناسایی عامل مسوول و اجتناب از تماس مجدد با آن است. تغییر محل زندگی برای یک تا 2 هفته گاهی باعث بهبود کهیر میشود.
افرادی که مبتلا به کهیر هستند بایستی مواردی را رعایت کنند، مثلا حذف برخی از مواد غذایی مثل آجیل، موز، توت فرنگی، پیاز، گوجه فرنگی، بادمجان، تخم مرغ، مرکبات، شیر، ماهی، پنیر، ادویه، مواد رنگی (نوشابه ژله آدامس بستنی)، غذاهای حاوی مواد محافظ (کنسرو، سوسیس و کالباس، مربا، ترشی، مایونز) قطع مصرف داروهایی که لزومی به مصرف آن نیست مانند مسکنها، ویتامینها و ملینها نیز در درمان آن موثر است.خنک کردن پوست معمولا باعث تخفیف و گرما باعث بدتر شدن خارش میشود لذا از گرمای زیاد و حمام داغ پرهیز شود.داروهای موضعی مثل کرمها و لوسیونها تاثیری در درمان کهیر ندارند؛ معمولا برای کنترل کهیر داروهای آنتیهیستامین تجویز میشود که ممکن است خوابآور باشند لذا در موقع رانندگی و کارهای دقیق احتیاط شود.دارو باید به طور منظم تحتنظر پزشک متخصص مصرف شود تا از بروز ضایعات کهیری جدید جلوگیری شود.آنتی هیستامینها انواع مختلفی دارند که در هر بیمار معمولا یکی از آنها بهترین اثر را دارد. همچنین در صورت بروز مشکل تنفسی سریعا به پزشک مراجعه شود.
همایون برادراننصیری
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بررسی جامعهشناختی پویش ایران همدل در گفتوگو با عاصمه قاسمی، دکترای جامعهشناسی از دانشگاه ناتینگهام انگلستان
دکتر خجسته، استاد علوم ارتباطات در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد