نگاهی به معضلات زیست‌محیطی منطقه امامزاده داوود

همه عمر دیر رسیدیم

فضای معنوی و ملکوتی امامزاده داوود با آب و هوای مطبوع و مطلوب درهم‌آمیخته بود تا زمینه‌ جذب تشنگان بیابان طریقت و جویندگان گوهر حقیقت را فراهم سازد و دلباختگان وادی معرفت را به عالم والای معنویت و انسانیت سوق ‌دهد؛ اما شرایط کنونی فضای اطراف بقعه‌ امامزاده داوود به سبب رعایت نکردن بهداشت به ‌جای جذب گردشگران زیارتی، شرایط دفع گردشگران را به ‌وجود آورده است.
کد خبر: ۲۱۶۴۱۰
بدون تردید بعدی از ابعاد روان آدمی، گرایش مذهبی و فطرت حقیقت‌جوی اوست و گردشگران زیارتی بسیاری در کشور اسلامی ما به امامزاده‌های کشور می‌روند تا به تسکین آلام خود بپردازند و با منابع روحانی و الهی ارتباط برقرار کنند. از این رو حفاظت از محیط‌زیست، حفظ بهداشت و ایجاد امکانات برای زائران در اولویت است.

زائران آستان امامزاده داوود به قشر خاص و گروه معینی محدود نیستند؛ بلکه از تمام اقشار و طبقات جامعه به زیارت بارگاه شریف حضرت می‌شتابند و بیشتر از درگاه حق، طلب حاجت می‌کنند و در حرم به دعا و نیایش می‌پردازند و خالصانه نذورات خود را درون ضریح می‌ریزند. اما با شرایط به‌وجود آمده در محیط اطراف امامزاده داوود و جمع شدن زباله‌های فراوان در آن، در حالی ‌که به ‌نظر می‌رسد مدت‌هاست سامان‌دهی نشده و توجه مسوولان مربوط را به خود جلب نکرده، سبب کاهش زائران آن شده است و این کم‌کاری مسوولان سبب شده خانواده‌ها پس از بازدید از امامزاده داوود و دیدن شرایط نابسامان آن، شوق زیارت خود را از این امامزاده‌ روحانی که در فضایی بسیار زیبا واقع شده است، از دست بدهند و دیگر به این مکان سفر نکنند و این منطقه کم‌کم زائران خود را از دست می‌دهد.

فاجعه‌ای در راه است

معضل زیست‌محیطی مشهود در منطقه، زباله‌هایی است که بدون هیچ گونه نظارتی، بخش عظیمی از منطقه را پوشانده و باعث از بین رفتن بهداشت و زیبایی منطقه شده است. محل دپوی موقت زباله در حاشیه جاده، وضعیت بسیار نامطلوبی دارد و در بیشتر زمان‌ها در حال سوختن است که بر آلودگی هوای منطقه تاثیر بسزایی می‌گذارد.

از سوی دیگر به دلیل بی‌توجهی مسافران، زائران و همچنین رسیدگی نکردن مدیریت منطقه امامزاده داوود، روزبه‌روز بر شدت آلودگی افزوده می‌شود.

در نقاط مختلف کوهستانی امامزاده داوود، انبوهی از زباله به چشم می‌خورد تا جایی که به نظر می‌رسد اینجا هرگز رنگ و بوی همکاری سازمان خدمات شهری را به خود ندیده است.

در رابطه با زباله‌های دپو شده در کناره‌های جاده منتهی به منطقه امامزاده داوود به نظر می‌رسد فقدان تجهیزات لازم برای انتقال زباله‌ها به منطقه‌ای مناسب برای بازیافت و  همچنین استفاده از کامیون‌های عموما از رده خارج و ازکارافتاده باعث مشکلات بهداشتی و زیست‌محیطی عدیده‌ای شده است. علاوه بر آن، دولت هیچ‌گونه پشتیبانی خاصی از منطقه امامزاده داوود ندارد و بجز در موارد خاص، اصولا بودجه‌ای به این منطقه اختصاص نمی‌یابد.

البته در سال‌های اخیر سطل‌هایی در امتداد جاده برای جمع‌آوری زباله‌ها در نظر گرفته شده است که آن هم به علت تخلیه نشدن در زمان‌های مناسب، اوضاع چندان جالبی ندارد تا جایی که گاه، فضای بیرونی سطل‌ها مورد استفاده بیشتری قرار می‌گیرد.

فاضلاب

بتازگی مدیریت آستانه امامزاده داوود اقدام به ساماندهی سرویس‌های بهداشتی کرده است؛ اما متاسفانه فاضلاب خام این بخش بدون در نظر گرفتن هیچ‌گونه عملیات تصفیه وارد رودخانه شده و به حجم فاضلاب‌های تصفیه نشده می‌افزاید. یکی از خدمتکاران حرم ضمن بیان مطلب بالا چنین ادامه می‌دهد: فاضلاب سرویس‌های بهداشتی حرم به وسیله لوله‌ای، مستقیم به رودخانه هدایت می‌شود که  در بعضی مواقع، بوی آزاردهنده ناشی از فاضلاب موجب تجمع حشرات، آلودگی شدید هوا و بالاخره تاذی خاطر زائران می‌شود.

به هر شکل، یکی از مهم‌ترین مشکلات زیست‌محیطی منطقه، فاضلاب و سرازیر شدن آن به رودخانه است. تمام فاضلاب سرویس‌های بهداشتی این منطقه، داخل رودخانه می‌ریزد و رودخانه را آلوده می‌کند. زائران و مسافران هم نسبت به آلوده بودن رودخانه‌ها بی‌اطلاع هستند و هنگام استراحت در امتداد جاده، از این آب استفاده می‌کنند.

در این خصوص لازم است  مسوولان امر با نصب تابلو، خطرات استفاده از آب رودخانه را متذکر شوند. باغ‌ های اطراف روستای امامزاده داوود با آب رودخانه آبیاری می‌شوند و میوه‌های به عمل آمده از این باغ‌ها، عوارض و پیامدهایی را برای مصرف‌کنندگان به همراه دارد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها