تلفات ششگانه مربیان تا هفته چهاردهم

نیمکت‌های داغ قربانی می‌گیرند

یکی از مشاغل فوتبالی که در هیچ جای دنیا امنیت شغلی ندارد، مربیگری است. چند نتیجه ضعیف و دور از انتظار مدیران که کمتر از بضاعت تیم باشد، کافی است تا نسخه سرمربی تیم را در هم بپیچد و سکان هدایت تیم را تحویل نفر بعدی بدهد، این مورد یکی از قوانین نانوشته فوتبال است که در همه جا اجرا می‌شود، ولی کیفیت بررسی عملکرد مربی و نوع نگاه مدیران و مسوولان به قضیه تغییر است که شیوه کار را متفاوت می‌کند.
کد خبر: ۲۱۶۴۰۸
iشتمین دوره لیگ برتر در حالی شروع شد که 15 مربی داخلی و 3 مربی خارجی زمام امور فنی 18 تیم حاضر در این رقابت‌ها را به عهده داشتند. هر چند یکی از آنها یعنی رضا احدی (استقلال اهواز)‌ به صورت موقت هدایت تیم را به عهده داشت و از همان ابتدا هم اعلام شده بود که سرمربی اصلی بزودی معرفی می‌شود، ولی در حال حاضر از مجموع 18 نفری که کار را شروع کردند، فقط 12 نفر توانسته‌‌اند مشاغل خود را تا پایان هفته چهاردهم حفظ کنند، آن هم در حالی که تعداد خارجی‌ها به یک نفر (وینگوبگوویچ)‌ تقلیل یافته و در عین حال نسبت به آینده چند نفر دیگر هم نمی‌توان چندان تضمینی داشت؛ چون با نتایجی که در هفته‌های گذشته گرفته‌اند، بخش عمده‌ای از کوپن‌های ناکامی مجاز خود را خرج کرده‌اند و هیچ بعید نیست که با یک یا چند نتیجه ضعیف دیگر غزل خداحافظی را با یک حکم اخراج یا جدیدا مرخصی اجباری از دست بدهند.

مربیان بر کنار شده

1 ــ رضا احدی (استقلال اهواز)‌: وقتی سرهنگ سالخورده فوتبال ایران یعنی محمود یاوری نتوانست پس از چند مرحله قهر و آشتی با مدیران نه چندان با ثبات استقلال اهواز به توافق نهایی برسد، در فاصله چند روز به شروع لیگ هشتم عطای کار را به لقایش بخشید تا رضا احدی به عنوان سرمربی موقت کار را شروع کند. یک باخت و یک مساوی در 2 هفته نخست باعث شد شفیعی‌زاده‌ها بسرعت دست به کار شوند و اکبر میثاقیان را به عنوان سرمربی جدید معرفی کنند. البته احدی تا هفته سیزدهم به عنوان دستیار میثاقیان در این تیم ماند، ولی وقتی با پیشنهاد ناصر حجازی برای حضور در کادر فنی ابومسلم مواجه شد، تازه یادش آمد که با اکبر اوتی تفاهم فنی نداشته است. البته باید به این نکته هم توجه داشت که خود میثاقیان هم وضعیت چندان جالبی ندارد و با 3 برد، 4 مساوی و 5 باخت می‌‌تواند یکی از گزینه‌های برکناری باشد، با این توضیح که اکبرآقا شانس‌ آورده که اهوازی‌‌ها در این فصل خیلی بلند پرواز نیستند و به دلیل مشکلات مالی هدفشان را فقط بقا در لیگ برتر قرار داده‌اند و همین مورد می‌‌تواند فعلا میثاقیان را در این تیم ابقا کند.

2 ــ پیرلیت بارسکی (سایپا)‌: حضور علی دایی همراه تیم ملی در اردوی اسپانیا باعث شد فوتبالی‌ترین عضو هیات مدیره سایپا نتواند در انتخاب سرمربی این تیم اعمال نظر کند و پیرلیت بارسکی که در جام جهانی  2006 شدیدترین منتقد خارجی علی دایی بود به عنوان سرمربی سایپا انتخاب شود. کارنامه نه‌چندان جالب او در زمینه مربیگری که پر از نمرات مردودی بود، در کنار سابقه خراب مربیان آلمانی در ایران باعث شد لیت بارسکی در فضایی نه چندان مثبت کار خود را با مجموعه پر مهره سایپا شروع کند. اما این مربی آلمانی در نوع خود اعجوبه‌ای بود. تغییر مداوم و عجیب و غریب پست بازیکنان، تمرینات سنگین بدنی و نتایج وحشتناکی مثل باخت 5 بر یک به کوروفچی ازبکستان در لیگ قهرمانان آسیا، شکست 6 بر 3 به ذوب‌آهن در اصفهان و باخت خانگی 3 بر یک به پاس همدان در لیگ برتر باعث شد طرفین برای قطع همکاری با یکدیگر لحظه‌شماری کنند و سرانجام لیت بارسکی رفت و دیگر برنگشت. هرچند مسوولان سایپا می‌خواستند سرمربی جدید انتخاب کنند، ولی زوج موقت رضا فروزانی و جواد منافی آنقدر خوب کار کردند و چند نتیجه مناسب گرفتند که فعلا سایپایی‌ها می‌خواهند با همین نفرات به کار ادامه دهند.

3 ــ داوود مهابادی (راه‌آهن)‌: اردوهای خوب اروپایی پیش از شروع فصل، یارگیری مناسب و آشنایی داوود مهابادی به فضای کار مربیگری در راه‌آهن باعث شد عده زیادی از اهالی فوتبال به موفقیت این مربی جوان امیدوار باشند. کسب 5 امتیاز از 3 مسابقه ابتدایی فصل این باور را تقویت کرد، ولی آسمان روابط مهابادی و راه‌آهن خیلی زود تیره شد. باخت‌های متوالی و ازجمله شکست 4 بر یک برابر پیکان در خانه باعث شد راه‌آهن در 6 بازی بعدی فقط یک امتیاز بگیرد و همین نتایج ادامه همکاری مهابادی با این باشگاه را غیرممکن کرد تا محمود یاوری از هفته دهم به عنوان سرمربی سکان هدایت راه‌آهن را به عهده بگیرد. جناب سرهنگ که همان شروع کار نسبت به بضاعت فنی راه‌آهن و بازیکنان این تیم و امکاناتش ابراز رضایت کرده بود، پس از 2 هفته نتیجه نگرفتن، موفق شد راه‌آهن را از جاده ناکامی خارج و تا حدودی موقعیت خود را در این باشگاه تثبیت کند.

4 ــ انگین فیرات (سپاهان)‌: به جرات می‌توان گفت عجیب‌ترین انتخاب بین تمام باشگاه‌های حاضر در لیگ هشتم را سپاهانی‌ها داشتند و انگین فیرات، دستیار علی دایی در تیم ملی را به عنوان سرمربی برگزیدند. از همان ابتدای قضیه خیلی‌ها در برابر توانایی‌های فیرات در جمع و جور کردن سپاهان ابراز تردید کردند و در عمل هم مشخص شد این آلمانی‌ ترکیه‌ای‌الاصل اصلا در حد و اندازه نایب‌قهرمان آسیا نبوده و نمی‌تواند سپاهان را با این همه ستاره و بازیکن مطرح به سرمنزل مقصود برساند. 3 برد، 5 مساوی و 3 باخت حاصل عملکرد فیرات در سپاهان بود که 2 باخت آخری یعنی 4 بر 2 خانگی مقابل پیکان و 3 بر 2 برابر پرسپولیس باعث شد اصفهانی‌ها عطای فیرات را به لقایش ببخشند. هرچند گزینه‌های متعددی چون رسول کربکندی، حمید استیلی و حتی لوکا بوناچیچ برای جانشینی فیرات مطرح شده بود، ولی در نهایت سپاهانی‌ها ترجیح دادند حسین چرخابی، مربی قدیمی اصفهانی و مربی فصل گذشته سپاهان نوین را به عنوان سرمربی منصوب کنند و چرخابی هم با 7 امتیاز در 3 مسابقه فعلا جایگاه خود را در این تیم تثبیت کند.

5 ــ بیژن ذوالفقارنسب (پگاه سابق و داماش فعلی)‌: وقتی پگاه فصل گذشته با هنرنمایی نادر دست‌نشان توانست خود را در لیگ حفظ کند و به فینال جام حذفی برسد، انتظار می‌رفت مدیران پگاه حداقل دست‌نشان را برای لیگ هشتم در تیم حفظ کنند، ولی اختلافات پنهان و آشکار طرفین باعث شد بیژن ذوالفقارنسب جایگزین دست‌نشان شود. خیلی‌ها به موفقیت دکتر در این تیم گیلانی امیدوار بودند، ولی پگاه که ضمن کمترین تغییرات چند بازیکن خوب هم جذب کرده بود، نتوانست در عمل با ذوالفقارنسب موفق باشد. تغییر اسپانسر و نام تیم از پگاه به داماش و حضور امیر عابدینی در راس تیم هم نتوانست بهبودی در اوضاع نماینده فیروزه‌ای‌پوش رشت در لیگ هشتم ایجاد کند و ذوالفقارنسب که یک بار استعفای به قول خودش مصلحت‌گرایانه‌اش از سوی مسوولان داماش رد شده بود، سرانجام در پی هفتمین باخت خود طی 13 مسابقه و کسب تنها 8 امتیاز در این مدت به صورت توافقی از داماش جدا شد.

گفته می‌شود حسین عبدی، هافبک میانی پرسپولیس در دهه 70 به عنوان سرمربی و استانکو پوکله‌پوویچ به عنوان مدیر فنی، مسوولیت فنی تیم داماش را به عهده خواهند گرفت.

6 ــ  هادی برگی‌زر (ابومسلم)‌: وقتی مدیران ابومسلم نتوانستند در شروع فصل با هیچ‌کس برای سرمربیگری تیم خود به توافق برسند، هادی برگی‌زر، مربی جوان و کم ادعای مشهدی که پیام را به لیگ برتر آورده بود، پس از توافق دو باشگاه مشهدی، در نهایت شجاعت در فاصله 4 روز به شروع لیگ هشتم هدایت ابومسلمی را به عهده گرفت که نه آماده‌سازی مناسبی داشت و نه یارگیری خوبی انجام داده بود و در عین حال تعدادی از ستاره‌های خود همچون آتسوی، حسینی، منصوری و پتروویچ را هم از دست داده بود. برگی‌زر نهایت تلاش خود را برای انسجام تیم به کار گرفت و درپاره‌ای مقاطع نتایج جالبی مثل برتری 4 بر صفر بر ذوب آهن و پیروزی 4 بر 3 ‌ مقابل پرسپولیس را گرفت، ولی در نهایت تعداد زیاد باخت‌های این تیم مشهدی و صحبت‌های برگی‌زر درباره مشکلات شدید مالی در پایان بازی با راه‌آهن در هفته سیزدهم باعث شد مدیران ابومسلم او را هم به مرخصی اجباری بفرستند.

فعلا قرار شده ناصر حجازی با کمک رضا احدی هدایت سیاه جامگان مشهدی را به عهده بگیرد، ولی آیا مشکلات مالی اجازه خواهد داد که ناصرخان در این تیم دوام بیاورد؟

مربیان روی لبه تیغ

شاید تا زمانی که این مطلب به چاپ برسد، با توجه به تعطیلی 14 روزه لیگ و فرصت مناسب برای انجام تغییرات به جمع 6 مربی برکنار شده بالا اضافه شده باشد، ولی اگر هم نشده باشد، شک نکنید که برخی مربیان لیگ هشتم بدجوری روی لبه تیغ قرار دارند و هیچ بعید نیست تا قبل از پایان نیم فصل غزل خداحافظی آنها هم سروده شود.

سردمدار این گروه افشین قطبی است که پرسپولیس، قهرمان لیگ هفتم را به رده چهارم جدول نزول داده است. 4 باخت و 21 گل خورده در 14 مسابقه باعث شده مدیران پرسپولیس بشدت به امپراتور اولتیماتوم بدهند که حداکثر تا نیم‌فصل به پای او می‌نشینند و اگر در 3 مسابقه آینده روند فنی و نتیجه‌گیری پرسپولیس با این همه بازیکن سرشناس بهبود نیابد، قطبی باید فکر جای دیگری غیر از شهر قرمزها برای خود باشد.خداداد عزیزی هم وضعیت بغرنجی دارد. مشکلات مالی پیام او را به ستوه آورده و شکست‌های متعدد هم حسابی اوضاع را به هم ریخته است. اگر پیامی‌ها پول داشتند، شاید نتایج خداداد هم این قدر بد نمی‌شد و اگر اوضاع به همین منوال پیش می‌رفت، عذر خداداد از سوی پیامی‌ها خواسته می‌شد، ولی حالا که پول نیست، همه در کوچه بن‌بست گیر کرده‌‌اند.

اوضاع وینگوبگوویچ هم اصلا رو‌به‌راه نیست. در پی تغییرات قابل توجه در سطح بازیکنان و رفتن چند مهره کلیدی فصل گذشته مثل تومیچ، حیدری، آبوچا، علوی و اکبری، این مربی کروات نتوانسته نفرات جایگزین را با تیم هماهنگ کند و اصلا خبری از تیم خوب و مقتدر فصل گذشته نیست. 4 برد، 5 مساوی و 5 باخت اصلا نمی‌‌‌تواند آمار جالبی برای تیم پنجم فصل گذشته باشد. اگر دیدید که تنها مربی خارجی باقیمانده لیگ هشتم هم به سرنوشت لیت بارسکی و فیرات دچار شد، تعجب نکنید.

آرش رستم‌نمدی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها