تاثیر شیرمادر و مسواک زدن در جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

عواملی همانند مصرف نوشیدنی شیرین موقع خواب ، دفعات مصرف نوشیدنی شیرین و سن کودک در اولین معاینه توسط دندانپزشک ، از فاکتورهای موثر در پوسیدگی دندان به شمار می رود. دکتر شیوا مرتضوی ، استادیار گروه آموزش دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
کد خبر: ۱۵۴۲۷
و دکتر فرهاد زمانی دندانپزشک ، در پژوهشی به بررسی ریسک فاکتورهای موثر در پوسیدگی دندان و مقایسه آن در 2گروه active caries free caries در مهدکودک های شهر اصفهان پرداختند. این پژوهش بیان می کند: پیش بینی پوسیدگی در حقیقت تعیین میزان احتمال ایجاد پوسیدگی بعدی در یک فرد، با توجه به ریسک فاکتورهای موجود در او و اهمیت هر ریسک فاکتور از نظر نقش آن در ایجاد پوسیدگی است . مطالعات گسترده نشان می دهد که ریسک فاکتورهای اصلی در پوسیدگی دندان عبارتند از: سطح بهداشت دهان ، رژیم غذایی ، مصرف فلوراید، استفاده از شیشه شیر، مصرف خوراکی میان وعده های اصلی غذا و مصرف کوتاه مدت و درازمدت خمیر دندان های حاوی فلوراید. این ریسک فاکتورها تقریبا در همه جوامع به عنوان متغیر اصلی مطرح هستند. این پژوهش می افزاید: در این تحقیق ، تعداد 374کودک 3تا 5ساله بررسی شدند که 196نفر در گروه پوسیدگی کم و 187نفر در گروه با پوسیدگی زیاد هستند، شاخص dmft، شاخص دبری و اطلاعاتی درباره ریسک فاکتورهای موثر در پوسیدگی از بیماران کسب نشد. نتایج این تحقیق نشان داد: در زمینه رعایت بهداشت دهان و مسواک زدن ، تنها 15درصد کل افراد نمونه مسواک نمی زدند، حال آن که بقیه مسواک می زدند، این امر مرتبط با سطح فرهنگی بالای والدین است که کودکان خود را به مهد کودک می سپارند. در گروه اول ، با پوسیدگی کم 100درصد افراد مسواک می زدند که از این تعداد 6/56درصد حداقل یک بار در روز مبادرت به انجام این کار می کردند، در گروه دوم با پوسیدگی زیاد 5/68 درصد افراد مسواک می زدند که از این تعداد 6/69درصد فقط در بعضی از روزها مسواک می زدند، از لحاظ آماری ، مسواک زدن و دفعات آن با کاهش بروز پوسیدگی ، رابطه معنی داری دارد. همچنین سن شروع مسواک زدن در 2/59 درصد کودکان گروه اول ، بین سنین 2تا 4سالگی است ، در صورتی که در گروه دوم با پوسیدگی زیاد، 5/52درصد افراد مسواک زدن را بعد از سن 4سالگی آغاز کرده اند، با توجه به این که در هر گروه اکثر افراد مسواک زدن را دیر شروع کرده اند، لزوم آموزش والدین برای رعایت بهداشت دهان فرزندان همزمان با رویش اولین دندان در کودک مشخص تر است . از سوی دیگر، در گروه اول (با پوسیدگی کم ) سن قطع شیر مادر در 51درصد افراد بعد از 2سالگی بوده است ؛ حال آن که در 7/19درصد از افراد گروه دوم بعد از 2سالگی شیرمادر قطع شده است . در حقیقت کسانی که شیر مادر را طولانی مصرف کرده اند، پوسیدگی کمتری دارند. نتایج این تحقیق می افزاید: مصرف مایعات شیرین هنگام خواب ، مصرف نوشیدنی شیرین ، دفعات مصرف مواد حاوی نشاسته و دفعات مصرف مواد شیرین چسبنده (نظیر ژله ، کام ، انجیر، کشمش و غیره ) رابطه معنی داری با پوسیدگی دندان دارند. این تحقیق در پایان می افزاید: در هر 2آنالیز، شاخص دبری به عنوان اصلی ترین ریسک فاکتور مطرح است ، بنابراین نقش والدین از نظر مسواک زدن دندانهای کودکان (به خصوص به طریق صحیح )، اهمیت زیادی در پیشگیری از پوسیدگی دارد.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها