حوریه ملکی - "جام جم" سازمان بسیج حقوقدانان با اقدامات جهادی، همه تلاشش را به کار گرفته تا فرهنگ صلح و سازش در جامعه نهادینه شود؛ یکبار با نشان دادن مسیر درست و بار دیگر با پا در میانی. سازمانی که مدیران و اعضای آن، هر بار با هر اقدامی که از دستشان برمیآمده در جهت حل مشکلات حقوقی مردم قدم برداشتند. گامها و اقداماتی که نتایج مثبتی هم داشته، اما هنوز مشکلات، ریشهکن نشدهاست. به همین دلیل است که راهشان را با قدرت بیشتری ادامه میدهند، راهی که لازم است در آن توانمندتر از همیشه ظاهر شوند. به همین دلیل روز گذشته، همایش توانمندسازی مسئولان بسیج حقوقدانان سراسر کشور برگزار شد تا موجب همافزایی پیرامون جهاد حقوقی در عرصههای مختلف شود.
حل مشکلات در هیئتهای اندیشهورز
سردار سرتیپ “حسین معروفی” معاون هماهنگکننده سازمان بسیج مستضعفین، در دوره توانمندسازی حقوقدانان بسیجی گفت: “امام خامنهای باب بزرگی برای بحث مرجعیت و تقلید زن از زن به خاطر بحث زنانگی باز کردند و یک باب جدید و حرکت جدید شد؛ اما دشمنان شعار “زن، زندگی، آزادی” را از ما دزدیدند؛ شهدای ما آن را تفسیر و تعبیر کردند و به زن ایرانی عزت دادند، ولی دشمنان، این دستاورد را از ما دزدیدند.”
سردار سرتیپ معروفی با بیان اینکه در هیئتهای اندیشهورز حتماً باید ۵۰ خواهر و ۵۰ برادر حضور داشته باشند، عنوان کرد: “ما در کشور دو کلان مسئله اقتصاد و مسائل فرهنگی و اجتماعی داریم و در هیئت اندیشهورز باید روی این مسائل بحث و کار شود.”
معاون هماهنگکننده سازمان بسیج مستضعفین با اشاره به جایگاه زن در ایران گفت: “۱۸۸ هزار شهید دادیم، اما اجازه ندادیم که پای نحس بیگانه به سرزمین مقدس و دست نحس او به ناموس پاک ایرانی برسد. مردان قبیله غیرت چه کسانی بودند؟ چه کسانی زنان ایرانی را عزیز کردند؟ چه کسانی باعث شدند دامن آنها پاک شود؟”
او با بیان اینکه دشمن در زمینه عدم فرزندآوری و مسائل اجتماعی هدفگذاری کردهاست، افزود: “اگر ما امروز بخواهیم برجام دشمن را تعریف کنیم، باید بگوییم برجام چهار ضلع دارد؛ یک ضلع هستهای، ضلع دیگر موشکی، ضلع سوم منطقهای و ضلع دیگر مسائل اجتماعی و فرهنگی است که روی آن برنامهریزی میکنند تا ما را مشغول کنند.”
سردار معروفی یادآور شد: “در حوادث سال ۱۴۰۱ اساتید و بزرگانی بودند که دشمن ذهن آنها را تصرف کرد؛ اینها مدعی بودند که انقلاب سقوط میکند و در قبال آن حوادث، سکوت پیشه کردند یا رفتند، ولی نهایتاً دیدند که انقلاب خیلی مستحکم است؛ اینها الان خجالت میکشند که برگردند، چه کسی رفت آنها را برگرداند؟ اگر شما نروید، دشمن به سراغشان میرود.”
معاون هماهنگکننده سازمان بسیج مستضعفین گفت: “باید از کسی که بیش از چهار دهه پای نظام و انقلاب ایستاده است، تجلیل کنیم و نگذاریم زمین بخورد و از کسانی که رشته اتصال آنها به نظام در حال گسستن است، باید تفقد کنیم. حاج قاسم میگفت اگر کسی به اندازه یک نخ به نظام وصل است، باید او را نگه دارید؛ این یک راهبرد است.”
عدالتگستری و مبارزه با فساد در گام دوم انقلاب اسلامی
رسول بهرامیپور، مسئول سازمان بسیج حقوقدانان کشور درباره الزامات حرکت جامعه در مسیر تحقق عدالت، فسادستیزی و صیانت از حقوق عامه میگوید: “امروز تفکر و روحیه جهادی و مطالبهگری، یکی از الزامات انکارناپذیری است که میتواند در جهت تحقق عدالت در جامعه، در شقوق مختلف عدالت؛ اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مؤثر باشد، ما راهی نداریم جز اینکه دیوان سالاری حاکم بر جامعه امروز ما، جای خودش را به مدیریت جهادی در عرصه کار و تلاش بدهد و باید با این روحیه در جهت تحقق عدالت در جامعه اسلامی گام برداریم.”
او ادامه میدهد: “هدف نهایی و خاستگاه انقلاب اسلامی ایران و قیامی که حضرت امام رضوان الله تعالی علیه شروعش کردند، تحقق عدالت بود. متأسفانه اما، همانطور که رهبر معظم انقلاب هم فرمودند، امروز تا سر منزل مقصود؛ یعنی رسیدن به عدالت، فاصله زیادی داریم و همین کافی است تا وظیفه دلسوزان و دغدغهمندان انقلاب اسلامی بیشتر شود و آنها نقشآفرینی بیشتری در این زمینه داشته باشند، به ویژه جامعه حقوقی و حقوقدانان مؤمن، متعهد، انقلابی و پای کار، که به عنوان سفیران عدالتخواهی در جامعه میتوانند نقشآفرینی مؤثری داشته باشند.”
بهرامیپور اظهار میدارد: “امروز عدالتگستری و مبارزه با فساد در گام دوم انقلاب اسلامی از اهمیت ویژهای برخوردار است، ما هم به عنوان جامعه حقوقی و تشکیلات مردمی انقلاب اسلامی، در حوزه حقوقی و قضایی، خواهان این هستیم و این مسیر را دنبال میکنیم.”
مسئول سازمان بسیج حقوقدانان کشور با بیان اینکه یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی اصل اعتماد عمومی مردم نسبت به نظام و انقلاب اسلامی است، میگوید: “هر مسئولی در هر جایگاهی که خواسته یا ناخواسته با فعل یا ترک فعل خود، تضییع حقوق مردم را رقم بزند، حقوقدانان انقلابی، بسیجی، مؤمن و متعهد ما وظیفه دارند با او مقابله و ایستادگی کنند، باید با سلاح بُرنده و بَرنده قانون در اختیار جامعه اسلامی و در کنار مردم باشند و از حقوق مردم صیانت و پاسداری کنند.”
بهرامیپور به نقش مردم در این زمینه نیز اشاره میکند و میگوید: “آنچه در این موضوع حائز اهمیت است، نظارت عمومی و همگانی مردم است. ما تا زمانی که نظارت همگانی را نداشته باشیم، نمیتوانیم آنطور که باید و شاید عدالت را رقم بزنیم. باید همه اقشار مختلف به ویژه جامعه نخبگانی با روحیه جهادی و مطالبهگری ورود پیدا کنند و نظارت داشته باشند. البته دستگاه قضایی هم با صلابت و مقتدرانه با این فعل یا ترک فعلهای مسئولان، برخورد کند.”
او با بیان اینکه دستاورد انقلاب اسلامی چیزی نیست که ما آن را دست کم بگیریم و نسبت به آن بیتوجه باشیم، میگوید: “هرجایی که اعتماد عمومی مردم نشانه میرود، مطمئن باشید خواسته یا ناخواسته، آگاهانه یا ناآگاهانه از برنامههای دشمن است که با استفاده از نفوذی که حضرت آقا نیز به آن اشاره کردند، مردم را از مسئولان ما جدا کنند و اگر مسئولی خواسته یا ناخواسته در این صف قرار بگیرد، باید عقبگرد کند، برگردد و در خدمت مردم و حافظ واقعی حقوق آنها باشد. البته این مانع تکلیف حقوقدانان بسیجی و انقلابی نیست.” بهرامیپور ادامه میدهد: “حقوقدانان بسیجی کشور باید با همان روحیه جهادی و انقلابی به مسائل ورود و مطالبهگری کنند. حداقل دین ما این است که با استفاده از سلاح برنده و برنده قانون و تبیین قوانین حقوق مردم، مطالبهگر باشیم و امیدوار هستیم دستگاه قضایی ما هم با صلابت با ناقضان حقوق مردم برخورد جدی داشته باشند.”
او در پایان تأکید میکند: “امیدوار هستیم که مجلس شورای اسلامی، دولت و دستگاه قضایی، هر چه سریعتر لایحه صیانت از حقوق عامه را به سرانجام برسانند که قضات ما در محاکمه سراسر کشور با استفاده از این ابزار قانونی، بیش از پیش با ناقضان حقوق مردم در دستگاههای مختلف برخوردهای لازم را داشته باشند. متأسفانه خلأ قانونی و حقوقی در حوزه صیانت از حقوق داریم، البته با ابزارهای موجود هم میشود اقدامات جهادی انجام داد، اما امیدواریم این قانون به زودی به سرانجام برسد.”
بهرهگیر از ظرفیت نخبههای بسیجی
مهدی نباتی، مسئول سازمان بسیج حقوقدانان استان گیلان درباره اینکه چه گامی در راستای گسترش هر چه بهتر عدالت میتوان برداشت، میگوید: “عدالت عرصههای مختلفی دارد، اما آن چیزی که امروزه بیشتر مورد توجه جامعه است، بحث عدالت در دستگاه قضایی و عملکرد آنهایی است که در مجموعه قوه قضائیه فعالیت میکنند.”
او ادامه میدهد: “سازمان بسیج حقوق از اقشار متخصص حقوقی تشکیل شده که در راستای کمک به اجرای هر چه بهتر عدالت در جامعه گام برمیدارد. در این سازمان، حقوقدانان بسیجی در راستای ارتقای دانش و سواد حقوقی، اقداماتی را انجام میدهند و گامهایی را برای اجرای درست عدالت برمیدارند، چراکه اگر شخصی با ابتداییترین حقوق و تکالیف خود در جامعه آشنا باشد، مطمئناً در راستای عمل به آنها، آگاهانه تصمیم میگیرد و این تصمیم آگاهانه سبب میشود که فرد با مشکلات کمتری مواجه شود. از طرفی او، بهتر میتواند به آن چیزی که مدنظر و حقش است، برسد. یعنی آن کسی که در دورترین نقطه هم قرار دارد و دستش به جایی نمیرسد، میتواند آگاهانه از حق و حقوق قانونی خود دفاع کند.”
گامهایی از سوی سازمان بسیج حقوقدانان برای آزادسازی زندانیان انجام شدهاست؛ موضوعی که آقای نباتی بدان اشاره میکند: “خدا را شکر از همان ابتدای کارمان برای آزادسازی زندانیان به زندان مرکز استان رفتیم و بدون اینکه حتی یک ریال هزینه کنیم، تنها با مشاوره و نوشتن درخواست آزادی از حبس، ۱۶ نفر را از زندان آزاد کردیم. افرادی که هیچکس به آنها توجهی نداشت.”
مسئول سازمان بسیج حقوقدانان استان گیلان به بوروکراسی اداری و شلوغی محاکم قضایی اشاره میکند و میگوید: “بسیاری از افراد نسبت به طولانی شدن روند پرونده یا نحوه برخورد قضات و مسئول دفترانشان گلایه دارند و معتقدند که با آنها عادلانه رفتار نمیشود. اما در بعد دیگری از ماجرا، انصافاً آنها حجم گسترده کاری روی دوششان است، اما با اهم و مهم کردن کارها میشود به شکل بهتری به این پروندهها رسیدگی کرد. در این رابطه ما تبدیل به واسطه شدیم، واسطه میان مجموعه دستگاه قضایی و این عزیزان که راه گریزی ندارند و میخواهند یک نفر دستشان را بگیرد و کمکشان کند. حداقلترین کار ممکن این است که یک نفر حرف آنها را به گوش مسئولان بالادست برساند. این امر خدا را شکر با استفاده از ظرفیت حقوقیاران انقلابی در سطوح پایگاه، حوزه و مرکز استان محقق شده است.”
او ادامه میدهد: “برنامه اساسی ما که خیلی هم مهم است، انجام کار تخصصی و جذب نخبههای علمی درجه یک، برای ایجاد و رسیدن به رویهها و روشهای مطلوب در مبارزه با فساد است. جشنواره بزرگ شهید بهشتی در راستای حمایت از دستاوردهای پژوهشی و فناورانه ناظر بر رفع مشکلات و چالشهای دستگاه قضایی با همین هدف شکل گرفته و میتواند نقش مهمی در پیشرفت کارها ایفا کند.” نباتی تصریح میکند: “مبارزه با شخص فاسد بسیار مهم است، اما مبارزه با روشهای متداول فسادآور در جامعه، از آن هم مهمتر است. این یک درد بزرگ برای جامعه امروز ماست، روشهای فسادآور سبب شده تا اگر یک مدیر درجه یک و توانمند که در رأس کار هم قرار دارد، نمیتواند کارآمد باشد، چون روشی که در آن قرار دارد به خودی خود منجر به ایجاد فساد میشود و چه بسا که آن مدیر هم به فساد کشیده میشود و همین ایجاد ناعدالتی میکند. حدود یک سال است که روی این موضوع کار میکنیم و فراخوان دادیم تا اساتید محترم دانشگاههای مختلف، نخبگان قضایی و حتی مدیران نیز به کمکمان بیایند.”
او میافزاید: “ما با بهرهگیر از ظرفیت نخبههای بسیجی که خالص و مخلص در اختیار جامعه و انقلاب هستند، در تلاشیم تا روشهایی را که در ادارات مختلف متداول شده و منجر به ایجاد فساد میشود، اولاً تبیین و احصا کنیم و بعد از طریق همین ظرفیت نخبگان، برایش راهکار ارائه دهیم. مثلاً بگوییم روشی که الان در یک اداره متداول شده و فسادآور است (به عنوان مثال در زمینه صدور انواع پروانهها) برچیده شود و به جای آن روشی را که به صورت جایگزین ارائه میکنیم، مورد مطالعه و بررسی قرار دهند.”
بیتردید میشود گامهای زیربنایی و اساسی در راستای عدالت برداشت و اقدامات مؤثری را انجام داد، تا عدالتی را که امروز بیش از همیشه جامعه بدان نیاز دارد، رقم زد. در این زمینه باید مسئولان و حتی خود مردم نیز، برای تحقق عدالت تلاش کنند و نسبت به این موضوع مهم، اهمیت بیشتری قائل شوند.
نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران در گفتگوی تفصیلی با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر رجبیدوانی بهمناسبت سالروز مبعث رسول گرامی اسلام(ص) تشریح شد
در گفتوگو با رئیس سازمان دامپزشکی کشور آسیبشناسی شد
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دبیرکل «باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانهای یونسکوی ایران» عنوان شد