این سند که دارای ۴۷ ماده و یک مقدمه است، حوزههای همکاری را در ابعاد اقتصادی، امنیتی، دفاعی وفرهنگی مشخص کرده است. در حوزه اقتصادی، مباحثی مانندهمکاری دربخشهای انرژی، گردشگری، تجارت،حملونقل، کشاورزی و صنعت مورد توجه قرارگرفته است. در بخش دفاعی و امنیتی،بحث معاملات تسلیحاتی وچگونگی همکاریهای دفاعی-امنیتی، مقابله با تروریسم، مقابله با جرایم سازمانیافته و همچنین مقابله با قاچاق موادمخدر در این موافقتنامه دیده شده است. در بخش فرهنگی نیز، مسأله گردشگری و تقویت ارتباطات مردمی موردتوجه قرار گرفته است.
این موافقتنامه بعد از امضا، به صورت لایحه از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد تا پس از تصویب، مفاد آن در مجلس مورد بررسی قرار گیرد و سپس به شورای نگهبان ارسال شود و پس از تصویب شورای نگهبان، مورد اجرا قرار گیرد. وزرای مشخصی تعیین شدهاند تا در حوزههای مختلف، پیگیری امور مربوط به سند همکاری۲۰ساله را برعهده بگیرند. درواقع، بعد ازامضای این موافقتنامه، اسناد دیگری توسط وزارتخانههاوسازمانهای مربوطه دوکشور،برای همکاریهای جزئیتر در حوزههای مختلفی که ذکر شد، امضا خواهد شد. این موافقتنامه موجب خواهد شد که هم سرعت همکاری بین دو کشور افزایش یابد و هم موارد قابل پیگیری مشخص شود که از سوی کدام وزارتخانهها و سازمانها باید دنبال شود. رؤسای جمهور دو کشور، نظارت عالیه بر اجرای این موافقتنامه خواهند داشت.
به طورکلی، امضای موافقتنامههای راهبردی، به معنای سطح بالای اعتماد بین دو کشور است و وقتی که بهخصوص طرفین در حوزههای دفاعی و امنیتی به توافق میرسند، به آن معناست که اعتماد حداکثری بین دو کشور ایجاد شده و آینده روابط دو کشور روشن است. نکته لازم به ذکر، اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای مختلف، به طور مستقل دنبال میشود.
بحثهای مطرحشده در مورد تقویت روابط ایران با روسیه یا چین، به این معنا نیست که ما همکاریهای خود با سایر کشورها، از جمله کشورهای اروپایی را دنبال نخواهیم کرد. این موضوع صحت ندارد. روابط با کشورهای اروپایی، روسیه و چین، به طور مستقل در مورد برنامهریزی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. ما اکنون بااعتماد متقابلی که بین ایران،روسیه و همسایگان و برخی کشورهای دورتر در آمریکای لاتین و آفریقا ایجاد شده است، به طورطبیعی تعاملات خود را ادامه میدهیم. به همین ترتیب، اگر اروپا هم رویکرد مثبتی نسبت به روابط با ایران داشته باشد، در چارچوب احترام متقابل و بدون تهدید و ارعاب، مسیر تعامل با اروپا را نیز دنبال خواهیم کرد و روابط با روسیه، مانعی برای همکاریهای ما با اروپا نخواهد شد. درمجموع به نظر میرسد که سفر آقای پزشکیان، غیر از مباحث دوجانبه همکاریهای دو کشور، در ائتلافهای منطقهای، بهخصوص شانگهای و بریکس را هم تقویت خواهد کرد و با پیگیری و اجرای توافقات، انشاءا... مسیر مثبتی جهت تقویت روابط دو کشور طی خواهد شد.