به گزارش جام جم آنلاین، تنها کسانی که از این بخشنامه زیان میدیدند، دانش آموزان بودند که با توقف اجرای طرحهای آموزشی به علت نبود امکان فنی استفاده از سوخت جایگزین، از فعالیت ورزشی محروم میشدند، اما فعالیت استخرهای تفریحی و پارکهای آبی به دلیل برخورداری از تجهیزات فنی و امکان مصرف گازوئیل به جای گاز، باقوت ادامه یافت.
این روند که تا نیمه دیماه ادامه داشت اگرچه با هوشیاری ستاد انرژی استانداری خراسان رضوی در صدور بخشنامهای بالادستی متوقف و اجازه بازگشایی این استخرها مشروط به مصرف ۲۵ درصد ظرفیت مصرف گاز متوقف شد، اما همچنان مظلومیت آموزش در این روند مشهود بود.
آنچه امروز با شعار مدیریت مصرف انرژی در حال رقم خوردن است به نظر میرسد که با هوشمندی حداقل در مورد تعطیلی استخرهای آموزشی همراه نبوده است چرا که ورزش و فعالیتهای بدنی در راستای تامین سلامت ذهن و بدن دانش آموزان در کنار فعالیتهای آموزشی و مذهبی با عنوان «تحصیل، تهذیب و ورزش» جزو سیاستهای محوری و راهبردی وزارت آموزش و پرورش و مورد تاکید مقام معظم رهبری است.
تعطیلی تقریبا یک ماهه استخرهای آموزشی در شرایطی رقم خورد که بیش از چهار هزار دانش آموز خراسان رضوی که در حال گذراندن دورههای آموزش مهارتی شنا قرار دارند، در برزخی از ندانمکاری مسوولان و متولیان مدیریت مصرف انرژی، از تمامی برنامههای آموزشی و تمرینی خود عقب ماندند و جبران این عقب ماندگی و خسارت وارد آمده را نه کسی به حساب میآورد و نه کسی خود را مسوول آن میداند.
وقفههای آموزشی خسارتبار در سایه پیگیریهای بینتیجه
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: از زمان صدور بخشنامه تعطیلی استخرهای آموزش و پرورش به انگیزه مدیریت مصرف انرژی، ۲ بار درخواست بازگشایی آنها را به شرکت گاز استان ارائه دادیم که متاسفانه هر بار با جواب منفی مواجه شدیم.
حسن محمدزاده بیان کرد: هزینه دوگانه کردن سوخت استخرها بسیار بالاست و انتظار میرفت برای این امر قبل از اینها تعیین تکلیف میشد تا در چنین روزهایی که متولیان انرژی مدیریت مصرف را در دستور کار قرار میدهند، ما هم بتوانیم با شرایط جدید وظایف آموزشی خود را انجام دهیم.
وی اضافه کرد: در شرایط کنونی امکان چرخاندن استخر با هزینه بالای گازوئیل آزاد امکانپذیر نیست.
معاون آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان اینکه اکنون ۲۰ استخر آموزشی در استان داریم و ۴۰ درصد شهرستانهای استان دارای استخر هستند، گفت: سالانه ۴۰ هزار دانش آموز استان زیر پوشش طرحهای آموزش شنا قرار میگیرند و اکنون در زمستان چهار هزار دانش آموز در قالب طرحهای آموزش مهارتی مشمول و معطل آموزش در استخرهای آموزش و پرورش استان هستند.
وی با بیان اینکه استعدادیابیهای ورزشی یکی از محورهای مهم کاری ما در روند آموزش است، اظهار کرد: ورزش قهرمانی و توجه به استعدادهای نوظهور در مسیر تقویت ورزش قهرمانی، دارای اهمیت بالایی است که باید تمامی مسوولان به این نقش مهم توجه کنند.
وی تصریح کرد: وقفههای تحمیلی به طرحهای آموزشی میتواند خسارات جبران ناپذیری را درپی داشته باشد و کسب آمادگی دانش آموزان برای شرکت در مسابقات را به چالش بکشد.
تعطیلی، تهدید ورزش قهرمانی
مدیر استخر شهید کاظمیان آموزش و پرورش مشهد گفت: علاوه بر جنبههای عمومی ورزش که ایجاد شادابی و نشاط انتقالی به دانش آموزان است، در شنا طیف وسیعی از افراد درگیر میشوند که آن هم به دلیل شاخصه این رشته ورزشی است که از هر جنس و سنی میتوانند به شنا بپردازند.
احمد رضی اظهار کرد: کاهش استرس، کالری سوزی، افزایش و بهبود آمادگی جسمانی در دانش آموزان و هر فرد شناگر، استقامت قلبی و تنفسی و انعطاف پذیری بدنی در شنا برای دانش آموزان محقق میشود.
وی افزود: کاهش فشار خون برای بیماران قلبی و عروقی و نیز خاصیت آب مبنی در تحمیل فشار کمتر بر مفاصل، ورزش شنا را برای افراد دارای این بیماریها سودمندتر کرده و برای آنان بسیار مفید است.
رضی بیان کرد: طرح مهارت آموزی در آموزش و پرورش استان از سال گذشته از سوی وزارتخانه ابلاغ شده است و در قالب آن دانش آموزان در هر پایه تحصیلی یک مهارت ورزشی را فرا میگیرند که برای دانش آموزان پایه ششم، ورزش شنا در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: تعطیلی یک ماهه استخرهای آموزشی استان عامل توقف اجرای این طرح و اختلال در اجرای طرح شده است.
وی تصریح کرد: علاوه بر این، خراسان رضوی ۲۲ هنرستان تربیت بدنی دخترانه و پسرانه دارد که شنا یکی از رشتههای ورزشی آموزشی در این مراکز است و با تعطیلی استخرها تمامی امتحانات دانش آموزان در این قالب متوقف و تعطیل مانده است.
رضی افزود: دانشجویان رشته تربیت بدنی نیز که در قالب قرارداد مراکز آموزش عالی با آموزش و پرورش، از فضای استخرهای ما استفاده میکنند در امتحانات پایان ترم خود، با توجه به اینکه رشته شنا، پیش نیاز انتخاب رشته ترمهای بعدی آنان است، دچار مشکل میشوند.
این مسوول در حوزه ورزش دانش آموزی خراسان رضوی گفت: کلاسهای آموزشی متعددی در حوزه ورزش قهرمانی شنا و واترپلو در استخرها در حال برگزاری است که برای مسابقات آموزشگاهی و هیاتها در حال کسب آمادگی هستند بنابراین تعطیلی استخرهای آموزشی میتواند چالش و اختلال جدی در روند کسب آمادگی دانش آموزان ایجاد کند.
سردی هوا، عامل محدودیت مصرف گاز در مجموعههای آبی
در حالی که شرکت گاز خراسان رضوی قائل به وجود هیچ تفاوتی بین استخرهای آموزشی و تفریحی در قطعی گاز نیست، اما گویا تنها استخرهای آموزشی استان به دلیل عدم امکان استفاده از سوخت دوگانه، به دلیل قطع تامین انرژی گاز استخرها، ناچار به تعطیلی شدند.
مدیر بهره برداری شرکت گاز خراسان رضوی در پاسخ به پیگیریهای خبرنگار ایرنا اظهار کرد: فعالیت استخرها از جمله استخرهای آموزش و پرورش با استفاده از سوخت دوم امکانپذیر است و از این نظر هیچ تفاوتی بین استخرها وجود ندارد.
فرشید دشتی افزود: اگر استخری صرفا برای مقاصد آموزشی مورد استفاده قرار گیرد، برای تامین گازوئیل مورد نیاز آن همکاری خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه اعمال محدودیت مصرف گاز در مجموعههای آبی و استخرها به دلیل شدت سرما در آذرماه و مطابق با ابلاغیههای بالادستی انجام شد، اظهار کرد: در همین راستا انتظار میرود استخرهای آموزش و پرورش نیز مخصوصا در ایام تعطیلی مراکز آموزشی نسبت به رعایت این شیوه نامه اقدام کنند.
این در حالی است که از ۱۸ آذرماه به صورت یکسره و برای مدت حدود یک ماه سایه سنگین تعطیلی بر استخرهای آموزشی استان خراسان رضوی حکمفرما بود.
دشتی در ادامه اظهار کرد: درخواست مجموعه آبی زیر پوشش آموزش و پرورش در بازه زمانی اعمال محدودیت برای برگزاری دورههای آموزش قهرمانی، از طریق بررسی در کمیته ستاد انرژی در استانداری خراسان رضوی قابل برنامه ریزی و پیگیری است.
وی بیان کرد: مشکل ناترازی گاز در منطقه شرق کشور به دلیل دوری از منابع گازی جنوب و مصرف فزاینده بخش خانگی در روزهای سرد دارای شرایط ویژه و حساسی است.
اگر چه استخرهای آموزشی استان تعطیلی تحمیلی یک ماهه را تجربه کرد، اما با توجه به اهمیت آموزش و ضرورت تعطیل نشدن آموزش ها، حتی در حوزه ورزش شنا، به نظر میرسد که بخشنامه جدیدی که مجوز استفاده از ۲۵ درصد ظرفیت گاز را به استخرهای آموزشی و تفریحی داده است، باید با نگاهی متفاوت به استخرهای آموزشی اصلاح شود.