یلدا واژهای سُریانی به معنای زایش و تولد است.
این شب را شب چله نیز گویند به علت شروع چله بزرگ زمستان از فردای آن؛ که دو دوره است:
1⃣ چله بزرگ از اول دی تا دهم بهمن که اوج سرما یخبندان است.
2⃣ چله کوچک از دهم بهمن تا اول اسفند.
🔷آداب و رسوم شب یلدا
✔️آتش روشن کردن در یلدا:
در باور ایرانیان باستان، آتش نمادی از روشنایی و خورشید بوده و برخی نیز آن را برای رفع نحسی اهریمنان روشن میکردند و اعتقاد داشتند که حرارت و شعلههای آتش شیاطین را دور میکند.
✔️ قصهخوانی و مثل گویی در شب یلدا:
در شب یلدا خانوادهها دورهم جمع میشوند و به شعر و داستان خوانی بزرگترها گوش فرا میدهند. این داستانها بیشتر به فرهنگ هر استان، شهر و قومیت اقوام ایرانی مرتبط است.
✔️فال حافظ و شاهنامهخوانی در شب یلدا:
شب یلدا با شعر و ادبیات کهن ما گره خورده،و اعضای خانواده دور هم جمع میشوند و فال حافظ میگیرند، سپس شاهنامهخوانی می کنند و اگر شاهنامه با شیوه نقالی خوانده شود، جذابیتش صدچندان میشود. مثل گویی یکی دیگر از آئینهای شب یلدا است.
✔️چیدمان سفره شب یلدا:
چیدن سفره شب یلدا با انواع خوراکیها و تنقلات یکی از آئینهای این شب بهیادماندنی است که شامل آجیلهای سرخ رنگ، حلواها و شیرینی های سنتی و میوههایی سرخ همچون انار و هندوانه و دیگر تنقلات است.
🔻امام علی(ع) :
در آغاز سردی هوا خود را از سرما حفظ کنید و در پایان آن از آن استقبال کنید؛ زیرا سرما با بدنها همان میکند که با درختان میکند؛ در آغاز(برگ درختان را) میسوزاند و در پایان میرویاند.(آخر زمستان آزاد بزارید بدن را)
🔶 فصل زمستان از لحاظ سردی و تری در اوج می باشد و عموم بیماری ها از نظر طبیبان از بلغم که خلطی سرد و تَر هست پدید می آید، لذا از منظر طب سنتی باید خوراکی های گرم و خُشک بخورید تا بدن به تعادل برسد و دچار مرض نگردد.
لذا هندوانه تَبی سرد و تَر دارد و مزاج شخص هم ممکن است سرد باشد، فصل هم سرد!
آیا با قرار گرفتن این حجم سردی در بدن؛ بدن می تواند مریض نگردد؟!
▫️لذا فرهنگ و طب ایرانی از آتش تا آجیل به رنگ سرخ و از میوه های فصل و انجیر خُشک تا خرما و حلواهای سنتی با طب گرم را برای مصرف این شب توصیه می کند.
♦️و اما حرف آخر :
در این بُرهه از زمان که از بحث اقتصاد گرفته تا جنگ نرم و شناختی_ادراکی دشمن در فضای رسانه ای؛ درصدد کاهش صله رحم و کاهش دورهمی های خانوادگی و حتی از بین بردن خانواده با فرهنگ ایرانی_اسلامی می باشد؛ این بزرگترها هستند که می توانند با گردآوری خانواده دور هم، هم گرمابخش خانواده و صمیمیت بین اعضای آن باشند و هم در تهاجم فرهنگ غربی، فرهنگ اصیل ایرانی را پاس داشته و به شکل صحیح به نسل بعد منتقل نمایند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت