پیرو تهیه گزارشهایی از روضههای خانگی شهر زنجان به روضهای دعوت بودم در خانه یک رزمنده و شهید راه اسلام و وطن. از آنجا که نام شهید به اندازه خود باری از وقار و مسئولیت را به همراه دارد، نام مقدس مادر در کنار شهید وزنه عشق ما را سنگینتر میکند.این مادر شهید سالها روضهدار اهل بیت بوده؛ بسیار مهربان، خوشقلب، آرام و در عین نداشتن سواد، حکیم و دانا با روحی بلند.برای حضور در این مراسم هماهنگیهای لازم را با دختر خانواده انجام داده بودم. سر وقت در مکانی که قرار گذاشته بودیم، حاضر شدم. نشانی، شهرک نسبتا قدیمی در غرب شهر و در کوی فرهنگ بود. خانهای جنوبی با در کوچک کرم رنگی که وقتی رسیدیم، نیمه باز بود. ورودی راهروی تمیز و موکتپوش بود. داخل منزل آب و هوایی شبیه به خانه مادربزرگها داشت. از سبک و سیاقی که برای چیدمان به کار رفته بود معلوم میشد سلیقه یک مادر بزرگ در آن دخیل است. از مبل وصندلیها گرفته تا قاب عکسهایی که به دیوار نصب وروی میزگذاشته شده بودوحتی دکور گل و گیاهان سرسبز که در گوشهای از خانه چیده شده بود؛ همگی عطر و بوی مامانبزرگی مهربان را میداد. در بدو ورود به خانه مراسم دعا و سخنرانی در حال برگزاری بود و چندخانم میانسال در حال دعا و مناجات بودند.
بانی دریایی فهم بود
حین گزارشم سخنران مشغول صحبت بود و تعدادی ازمادران چادرپوش وتسبیح به دست گوش میدادند ودرهمان حال کتابهای کوچک حدیثکساء بین افراد پخش میشد. انتهای مجلس یکی از مادران کتاب دریافت نکرد و تنهایی مشغول ذکر تسبیح و حمد بود و به این گونه با دیگران همراه شد. از آنجا که حضورم در جلسه را با دختر خانواده هماهنگ کرده بودم و مادر و میزبان را نمیشناختم، پرس و جو کردم تا بفهمم ایشان همان مادر شهید و بانی اصلی روضه هستند.
خانمی نسبتا پیر ۷۴ ساله با چهرهای معصوم و بسیار مهربان و خوشرو وسط آشپزخانه به من معرفی شدند و بعد از اتمام حدیث کسا و در اواخر مراسم در گوشه خانه با ایشان با زبان محلی و ترکی به گفتوگو نشستیم.
خانم فاطمه مهدیلو، مادر هشت فرزند، چهار دختر و چهار پسر که فرزند ارشد او شهید خیرا... غفاری بودند که اواخر جنگ در ۲۰ سالگی شهید شدند.
۵۰ سال ارادت
در صحبت با مادر مهربان از وی درباره برپایی مراسم روضه خانگی نسبتا قدیمی پرسیدم. او گفت: بعد از ازدواج کمابیش روضههای کوچک و جزئی و هر کدام را به نیتی برپا میکردم ولی بعد از مدتی تصمیم به برگزاری ماهانه و منظم این مراسم گرفتیم و هر ماه روز بیست و پنجم ماه قمری را انتخاب کرده و روضه را برگزار میکنم. شکر خدا نزدیک به ۴۹ سال تمام در خدمت اهل بیت و قرآن هستم.
خانم مهدیلو ضمن اشاره به برپایی مراسم حتی در دوران کرونا گفت: حتی در آن روزهای سخت هم بدون تعطیلی آن را برپا کردم. در طول سال و ایام محرم و ایام فاطمیه مراسم ما خیلی باشکوه میشود و در خانه ما جایی برای مهمان نمیماند و درحد توان سالی دو بار پخش احسان و نذری هم داریم و برای اولین بار، امسال تصمیم گرفتیم دهه اول محرم را به دهه دوم برسانیم و از روز عاشورا تا شش روز بعد مراسم روضه برگزار کردیم.
وی با اشاره به هزینههای برگزاری روضه و احسان عنوان داشت: همه هزینه را خودم از حقوق بازنشستگی همسرم تامین میکنم؛ همانطور که خودتان الان دیدید، پاکت جداگانه برای سخنران و مداح هزینه میکنم و از این بابت، هم خوشحال و هم خوشبختم که سهمی از درآمد خانهام به اهل بیت(ع) میرسد.
خانم مهدیلو با بیان اینکه از همان قدیم روضهخوانهای معروف استان و شهر در مراسم ما حضور داشته و مداحی و نوحهخوانی میکردند، گفت: بزرگواری چون حاج علیآقا لقایی، حاج آقا جعفری، حاج آقا عربزاده، آقای نقیلو و برادرشان حاج آقا کلامی نیز بودند؛ حتی آقای سیدیوسف شبیری مداح معروف استان که یک نوجوان بودند در مراسم روضه خانگی ما که همزمان با شهادت پسرم بود، حضور داشتند و نوحهخوانی کردند.
ترتیب مراسم
مادر شهید با بیان این مهم که در مراسم ما علاوه بر تلاوت قرآن و روضهخوانی و مداحی، سخنرانی و حکمتخوانی و تفسیر نهجالبلاغه هم دائما وجود دارد اضافه کرد: در مراسم ما متناسب با ایام و ماهها حدیث کسا و زیارت عاشورا خوانده میشود و ایام فاطمیه «حدیث کساء» و درایام محرم دائما «زیارت عاشورا» میخوانیم. مراسم ما ماهانه و یک و نیم ساعت است و معمولا از ساعت ده صبح تا ۱۱ونیم ادامه دارد. تعداد افراد شرکتکننده درروضه، معمولا بین ۵۰ تا ۴۰۰ نفر است ولی امروز به خاطر جابهجایی جزئی و عدم اطلاعرسانی درست دخترم، افراد کمی آمدهاند.
او از مشارکت فرزندان و همسر و همسایگان خود گفت: در برگزاری این روضه خودم بیشتر کارها را انجام میدهم و راضی به زحمت کسی نیستم ولی همسرم و دخترها و نوهها و عروسهایم همیشه کنار دستم هستند.
تاکید مکرر بر انقلابی بودن
خانم مهدیلو مادر شهید غفاری ضمن تاکید مکرر بر اینکه تنها دغدغهاش این است که فرزندانش انقلابی و نمازخوان باشند و کنار رهبری برای کشور تلاش کنند، اظهار داشت: شکر خدا فرزند دلبندم در راه دین و اسلام و قران و وطن شهید شدند و توصیه دائمی من به دختران و پسرانم این بوده که در راه دیانت و قران قدم بردارید و تنها آرزو و دغدغهام انقلاب و انقلابی بودن بچههایم است. دعا و درخواستم از اهل بیت و امام حسین هم همین بوده و هست....نکته جالب این بود که خانم غفاری میگفت: در ایام جنگ هم این مراسم و روضه را برپا میکردند.
میراث مادری
خانم مهدیلو در بین صحبتهای خود از برپایی هفتگی نهجالبلاغه توسط دختران خود گفت: سه دخترم این مراسم را در خانههای خود برگزاری میکنند.در همین ارتباط با خانم غفاری بانوی نسبتا جوان که پیرو روضه ماهانه مادر مراسم هفتگی برپا میکنند صحبت کوتاهی داشتم.
وی ضمن اشاره به احساس نیاز روحی به برگزاری این مراسم عنوان داشت: بعد از بازنشستگی زودهنگامی که از آموزش و پرورش داشتم، خلا این مراسم را در خانه و وجودم احساس میکردم. من و سه خواهر دیگرم تصمیم گرفتیم حسب علاقه خانوادگی و ارادت موروثی مادرمان علمدار هیاتی هفتگی با محوریت نهجالبلاغه باشیم.
خانم غفاری ضمن اشاره به روضههای ماهانه و چندین ساله مادر بزرگوارشان بیان داشت: در ادامه روضه ۵۰ ساله مادر و ارادت خاصی که به حضرت علی(ع) داشتیم ما نیز دوست داشتیم عطر و نوای اهل بیت در خانههای ما جاری باشد و از این رو مراسم هفتگی نهجالبلاغه را در خانههای خودمان برگزار میکنیم. وی با اشاره به ترتیب برنامه هفتگی و اینکه این مراسم هر هفته در منزل یکی از خواهران غفاری برپا میشود عنوان داشت: در مراسم هفتگی ما ضمن تفسیر و سخنرانی در خصوص کتاب ارزشمند نهجالبلاغه، ما نیز هر ازگاهی روضه ومداحی هم داریم و بر حسب ایام و اعیاد و شهادتها برنامههای مختصری را ترتیب میدهیم؛ ولی محوریت برنامه ما بیشتر سخنرانی و گفتوگو و تفسیر کتاب نهجالبلاغه است. خانم رقیه غفاری ضمن تاکید به همراهی دوستان ونزدیکان وبستگان وهمسایهها میگوید: شکرخدا همه این پنج سال درکنار هم از آموزهها و تجارب و اندیشهها و حکمتهای امام علی بحثها و گفت و شنودهایی داشتیم که مفید و مؤثر بود.
وی از حضور خانم پیری مدیر و بازنشسته آموزش و پرورش که یکی از سخنرانان همیشگی و مجرب و باسواد این حوزه است، یاد میکند و میگوید: خانم پیری و دیگر عزیزان همیشه کنار ما و مراسم ما هستند و تفاسیر ارزشمندی از حکمتهای نهجالبلاغه دارند که اکثریت موارد با مسائل روز و جاری ما همخوانی دارد.نکته جالب اینکه این نکات و تذکرات را در زندگی خودمان اجرا میکنیم و به کار میبریم و احساس میکنیم امیرالمومنین همه کتاب را برای روزگار امروز ما نوشته و فرمودهاند.
در پایان خانم غفاری از برگزاری مداحی و نوحهخوانی و پخش احسان در ایام شهادت حضرت امالبنین و ایام محرم و صفر و اعیاد و شهادتها با حضور خواهران و برادران به صورت خانوادگی و در کنار هم یاد میکند و امیدوار است سفرهداری و هیاتداریاش مورد قبول خداوند و عنایت اهل بیت(ع) قرار بگیرد.