سازمان نظام مهندسی ساختمان یکی از تخصصی ترین نهادهای غیردولتی در ایران است که بسیاری از اعضای آن از فنی ترین و تخصصی ترین کارشناسان حوزه کاری خود محسوب می شوند.
با توجه به در پیش بودن انتخابات هیأت مدیره نظام مهندسی ساختمان، تصمیم گرفتیم با گشودن یک پرونده ویژه در اینباره، به بررسی دیدگاه ها و نظرات کاندیداها بپردازیم.
در همین راستا به سراغ دکتر «مهدی غریب» یکی از کاندیداهای این دوره انتخابات سازمان نظام مهندسی استان گلستان رفتیم و مصاحبه ای را با ایشان انجام دادیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
دکتر مهدی غریب متولد ۱۳۵۹ گرگان بوده که هیات علمی دانشگاه و دارای پروانه اشتغال نظام مهندسی در رشته عمران و پایه ارشد نظارت و محاسبات، عضو کمیته کنترل نقشه سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گلستان، دارای پروانه تدریس در دوره های ارتقا پایه نظام مهندسی و مدرس دوره های وزارت راه و شهرسازی، انبوه ساز با سابقه ۱۵ سال ساخت و ساز و در حال حاضر معاون هماهنگی و برنامه ریزی دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان است.
* درباره اهمیت ایجاد منابع درآمدی جدید چه نظری دارید؟
دکتر غریب در مورد ایجاد منابع درآمدی جدید برای اعضای سازمان گفت: به نظر اینجانب معطوف بودن درآمد همکاران در سازمان به درآمد های ساخت و ساز که هدف اصلی سازمان نظام مهندسی نیز هست ممکن است در آینده با مشکلاتی مواجه شود چرا که کم شدن ساخت و ساز در کشور به مرور زمان باعث کم شدن منابع درآمدی همکاران و در مجموع کاهش سرانه درآمدی اعضا می شود.
به همین منظور باید منابع جدید مالی و درآمدی با موضوع ساخت و ساز و صنعت ساختمان برای اعضا ایجاد شود.
این امر نیازمند یک عزم جدی است و عدم توجه به این امر خسارت های زیادی را در آینده به همراه خواهد داشت.
برای این منظور تدابیری در نظر گرفته شده که در ادامه به بیان آن خواهم پرداخت.
* آیا استانداردسازی مصالح می تواند زمینه ای برای اشتغالزایی مهندسان باشد؟
استاندارد مصالح یکی از مواردی است که می توان از طریق آن برای همکاران اشتغال ایجاد کرد. هیچ نظارتی بر امر تولید مصالح و استاندارد های آن صورت نمی گیرد یا این نظارت ها بسیار کم است.
لازم است با هماهنگی اداره کل استاندارد و دانشگاههای دارای مجوز آزمایشگاه همکار استاندارد و با حضور اعضای سازمان در تمامی سنگ شکن ها و کارخانجات تولید بتن و ایتال و سایر کارخانجات پس از تعریف استانداردهای لازم نسبت به ایجاد اشتغال برای اعضا اقدام شود. این کار هم باعث ایجاد اشتغال و هم باعث افزایش کیفیت مصالح و در پایان باعث کیفیت بخشی به صنعت ساختمان و ریسک کمتر نظارت و اجرا خواهد بود.
* تا کنون چه میزان به صادرات خدمات مهندسی توجه شده است؟
صادرات خدمات مهندسی دومین موضوعی است که تا کنون آن طور که باید به آن توجه نشده است.
سالهاست بحث صادرات خدمات مهندسی مطرح است اما در عمل فعالیت خاصی صورت نمیپذیرد. در سفرهای مختلفی که در کشورهای آسیای میانه داشتم به حجم بالای نیاز به خدمات مهندسی
برخورد کردم که هیچ پاسخ مناسبی از سمت کشور در جهت صادرات خدمات مهندسی (با وجود نیاز شدید به خدمات مهندسی در آن کشور)دیده نشد.
در صورت ادامه این امر این بازار هم توسط کشورهای دیگری اشباع خواهد شد. اکنون بهترین فرصت برای صادرات خدمات مهندسی است و باید پیگیری لازم انجام شود و شرکت های مهندسی و مهندسان استان در این پروژه ها حاضر شوند و درآمد کسب کنند.
* حذف واسطه ها چقدر می تواند به افزایش درآمد مهندسان کمک کند؟
لزوم حذف واسطه ها در ارائه خدمات مهندسی هم مسئله ای است که باید توسط هیات مدیره نظام مهندسی پیگیری شود.
با رندم کردن نظارت شاید مقداری در امر حذف واسطه ها اقدام شد اما هنوز در بسیاری از موارد از جمله طراحی و تا حدی هم مجری ذیصلاح این امر وجود دارد و حجم زیادی از مبالغ حق الزحمه همکاران
توسط واسطه ها گرفته می شود و یکسری فساد هایی در این امر بوجود می آید که می باید برای آن فکر کرد.
مهم ترین اقدام سامانه سپاری است و باید تمام خدمات مهندسی سامانه سپاری شود چرا که این امر به یک سازمان شفاف کمک خواهد کرد.