به گزارش جام جم آنلاین، شرایط شرکتهای داروسازی، پخشکننده دارو و داروخانهها مناسب نیست. اگر پای صحبتهای فعالان این اصناف بنشیند همه آنها از نبود نقدینگی گلایه دارند.برای نمونه رئیس انجمن داروسازان کشور بتازگی هشدار داده است که حدود ۴۰ درصد از داروخانهها در آستانه ورشکستگی قرار دارند.
به گفته او رشد قارچ گونه داروخانهها و پرداخت نشدن طلب آنها از سوی بیمهها به شرایط نامناسب آنها بیش از گذشته دامن میزند.
مسئول یکی از داروخانههای پایتخت نیز چنین شرایطی را تایید میکند و به جام جم آنلاین میگوید: این روزها بسیاری از شرکتهای پخش فقط به صورت نقدی دارو را به داروخانهها میفروشند. این درحالی است که بسیاری از داروخانهها نقدینگی لازم را برای تهیه دارو به صورت نقدی در اختیار ندارند، چراکه بیمهها طلب آنها را بموقع پرداخت نمیکنند.
بررسیها نشان میدهد که شرکتهای پخش نیز نتوانستهاند طلب خود را از مراکز درمانی دولتی وصول کنند. یکی از فعالان این حوزه میگوید به طور کلی طلب شرکتهای پخش از بخش دولتی تا پایان آبان ماه به حدود ۲۳.۵ همت رسیده بود.
به این ترتیب وقتی شرکتهای پخش نتوانند طلب خود را وصول کنند، قادر نخواهند بود که بدهی خود را به شرکتهای تولید کننده پرداخت کنند در نتیجه شرکتهای تولید کننده نیز این روزها با مشکل نبود نقدینگی رو به رو هستند. چنین شرایطی سبب شده آنها تولید برخی اقلام دارویی را از برنامههای خود خارج کنند، زیرا مشتری این داروها بیشتر بیمارستانها هستند. اما با توجه به اینکه بیمارستانها بدهیهای خود را بموقع پرداخت نمیکنند، شرکتهای داروسازی ترجیح میدهند که روی تولید داروهایی سرمایه گذاری کنند که به قول معروف هزینه آن زودتر به دست شان بر میگردد.
یکی از فعالان حوزه تولید دارو نیز در گفتگو با جام جم آنلاین تاکید میکند: معضل بزرگ صنعت دارو این روزها نبود نقدینگی است و چنانچه شرایط تغییر نکند شرکتها دچار مشکلات بیشتری میشوند و نمیتوانند اقلام دارویی مورد نیاز کشور را تولید کنند.
او درپاسخ به این پرسش که آیا دولت تسهیلات مورد نیاز آنها را تامین نکرده است؟ نیز توضیح میدهد: تسهیلات در نظر گرفته شده با نیاز شرکتها همخوانی ندارد. لازم به یادآوری است که نیاز دارویی کشور حدود هفت برابر شده. اما میزان وامها تقریبا دو برابر شده است.
این فعال حوزه تولید دارو ادامه میدهد: تا مدتی پیش صنایع دارویی حدود ۱۵ همت تسهیلات دریافت میکردند، اما به این میزان حدود ۳۰ همت اضافه شد و اکنون حدود ۴۵ همت وام به شرکتهای تولید کننده دارو پرداخت میشود. اما این میزان افزایش نتوانسته مشکلات شرکتها و کمبود نقدینگی آنها را برطرف کند.
به گفته او بدهی بیمارستانها و تامین اجتماعی به شرکتهای داروسازی سنگین شده است.
در این بین کارشناسان تاکید میکنند که چنانچه مشکل نقدینگی شرکتهای داروسازی برطرف نشود، آنها در تامین مواد اولیه دچار مشکل خواهند شد و قادر نخواهند بود که به تولید ادامه بدهند.
این فعال حوزه دارو با اشاره به اینکه شرکتهای تولید دارو ارز لازم را برای تهیه دارو در اختیار ندارند، عنوان میکند: این شرایط سبب میشود که آمار کمبودهای دارویی افزایش پیدا کند و داروهای حیاتی بیشتری از دسترس شهروندان خارج شود.
آن طور که او توضیح میدهد، این روزها بیماران و خانوادههایشان برای تهیه داروهایی مانند وارفارین نیز با مشکل رو به رو هستند.
وی درباره دلایل کمبود وارفارین نیز میگوید: بخشی از وارفارین مورد نیاز کشور در داخل تولید میشود. اما بخشی از آن نیز وارداتی است و به نظر میرسد که نبود ارز سبب شده که شرکتهای وارد کننده نتوانند بموقع نیاز بازار دارویی کشور را تامین کنند.
این فعال حوزه دارو درباره تعداد اقلام دارویی که دچار کمبود است، نیز عنوان کرد: به گفته مسئولان کمبودهای دارویی کشور زیر یکصد قلم است. اما برخی از این اقلام برای بیماران حیاتی است و نبود آنها مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد.
این درحالی است که مدتی پیش یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از کمبود حدود ۳۰۰ قلم دارو در داروخانههای کشور صحبت به میان آورده بود. با این حال وزیر بهداشت معتقد است، وضعیت دارو نسبت به سال گذشته بهبود یافته و با کمبود دارو مواجه نیستیم.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد