در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
شما میتوانید با انجام بعضی از کارها مثل مطلعکردن دندانپزشک از این مسئله، انتخاب یک کلینیک خوب با محیطی مناسب و آرامشبخش مثل کلینیک دندانپزشکی دکتر آیت و سایر روشها، او را برای درمان آماده کنید تا کودک دلبندتان بتواند این فرایند را با خاطری آسوده و بدون ترس و اضطراب طی کند. برای آگاهی از علت این ترسها و راههای کنترل آن در ادامه همراه ما باشید.
ترس از دندانپزشکی نه میان کودکان که حتی در بزرگسالان نیز وجود دارد که میتواند مانع رسیدگی به دندانها و درمان آسیبهایشان بشود. این ترسها طیف وسیعی دارند و میتوانند به دلایل مختلفی رخ بدهند. نکتۀ مهم این است که اگر میخواهید کودک شاد و سلامتی داشته باشید، باید علت ترس و راه کنترل آن را بیابید؛ زیرا راهحل هر مسئله در گرو شناخت خود مسئله است. در ادامه رایجترین علل ترس کودکان از دندانپزشکی را بررسی میکنیم.
کودکی که تابهحال به دندانپزشکی نرفته است در مقایسه با کودکی که قبلا به دندانپزشکی مراجعه کرده است احساس و اضطراب متفاوتی را تجربه میکند؛ چون دندانپزشکی و آنچه قرار است رخ بدهد برایش امری ناشناخته و مبهم است. نمیداند چه چیزی در انتظار اوست و این مسئله میتواند برای او دلهرهآور باشد.
بهجز کودکانی که تابهحال به دندانپزشکی نرفتهاند، کودکانی که از اولین مراجعهشان به دندانپزشکی خاطرۀ بدی دارند نیز از رفتن دوباره به آن محیط میترسند. یک خاطرۀ بد میتواند در ذهن و روح کوچولوی شما نفوذ کند و او را اینکه یک بار دیگر هم آن لحظات را تجربه کند، بترساند.
گاهی اوقات ترس کودکان از دندانپزشکی ناشی از ترس والدین و اطرافیان آنها است. باید آگاه باشید که ترس شما میتواند اثر بدی روی ذهن کودکتان بگذارد. بنابراین حتی اگر دچار ترس از دندانپزشکی هستید، هرگز آن را پیش کودکتان بروز ندهید و نگذارید تصویر وحشتناکی از دندانپزشک و کلینیک دندانپزشکی در ذهن او شکل بگیرد.
از دیگر مواردی که میتواند بر ترس کودکان از دندانپزشکی اثرگذار باشد، قرارگرفتن در معرض داستانها و برنامههایی است که در آن به دندانپزشکی میپردازند و کاراکترهای آن از دندانپزشک و درمان دندانها واهمه دارند. حتی اگر سرانجام، به این ترس غلبه شود و ملاقات با دندانپزشک خوب و بهتر از تصورات پیش برود، اثر این مسئله بر ذهن کودک شما زدودنی نیست. این برنامهها میتوانند تصور کودک شما را به این ورطه بکشانند که دندانپزشک آدم ترسناکی است و دندانپزشکی یک جای خوفانگیز و عذابدهنده!
بسیاری از کودکان مخصوصا آنها که قبلا به دندانپزشکی مراجعه کردهاند از درمان دندان، ترمیم، کشیدن و... ترس چندانی ندارند، اما از تزریق آمپول بیحسی و درد ناشی از آن میترسند و بههمیندلیل دلشان نمیخواهد دوباره آن را تجربه کنند.
ترس کودکان از دندانپزشکی مانند ترس از هر درمانی در حوزۀ سلامت میتواند باعث بروز آسیبها و حتی پیشروی آنها شود. کودکانی که از دندانپزشکی میترسند و مانع انجام درمان میشوند بیشتر از کودکان دیگر در معرض خطرات ناشی از بیماریهای دهان و دندان قرار میگیرند. اگر شما کودکتان را بهطور منظم برای انجام چکاپها و درمانهای دندانپزشکی به کلینیک نبرید، او ممکن است به بیماریهای لثه، پوسیدگی دندان و گستردهشدن آن، التهابات و عفونتها، درد و سوزش و آسیبهایی از این دست دچار شود. بنابراین بهجای صبر و سهلانگاری ناشی از خستگی و کلافگی از ترسهای او، بهتر است کمک کنید که بر ترس و اضطرابش غلبه کند و با آرامش و اشتیاق در جهت سلامت دهان و دندان خود قدم بردارد.
ازبینبردن ترس کودکان از دندانپزشکی امری است که میتواند از ۲ سو پیگیری شود؛ یکی از سوی دندانپزشک و متخصص اطفال که آموزشهایی در این مورد دیده است تا به کودک شما آرامش و اطمینان ببخشد، و از سوی دیگر شما که باید با انجام اقداماتی به کودک نازنینتان در غلبه بر ترس و استرسش یاری برسانید. وظایف شما در قبال فرزندتان از قرار زیر است:
برای اینکه بفهمید کودک شما چه احساسی نسبت به دندانپزشکی دارد و چه چیزی باعث ترس و ناراحتیاش شده است باید با او صحبت کنید. برای این کار برخورد آرام و مهربانی داشته باشید و به او بفهمانید که حرفها و احساساتش برای شما مهم هستند. با دقت به او گوش بدهید و با همدلی او را مطمئن کنید که نیتتان از این مکالمه شنیدن احساساتش و کمک به او است.
توجه به بهداشت دهان و دندان میتواند از بروز بسیاری از آسیبها جلوگیری، روند درمان را تکمیل کند و مانع از این شود که مکرراً به دندانپزشکی مراجعه کنید. بنابراین با روی گشاده و روشهای سالمی مثل بازی و مسابقه در مسواکزدن درست و امثالهم، کودکتان را به داشتن یک روتین بهداشتی منظم تشویق کنید.
انتخاب یک کلینیک دندانپزشکی خوب که بخش کودکان آن دارای محیطی مناسب و متخصصانی مجرب است میتواند در کاهش ترس کودکتان اثر بسیاری بگذارد. کودکان در محیطهای رنگین و آرامشبخش در کنار دندانپزشکان مهربان و خوشبرخورد احساس صمیمیت و آرامش بیشتری دارند و بهتر میتوانند با اضطرابشان کنار بیایند.
ازآنجاکه دندانپزشکان اطفال برای مواجهه با کودکانی که از دندانپزشکی میترسند و استرس دارند، آموزش دیدهاند آگاهی آنها از این امر بسیار مهم و کمککننده است. دندانپزشک میتواند اولاً با یک برنامهریزی درست به شما کمک کند که بتوانید ترس کودک خود را کاهش بدهید و ثانیاً با عملکرد حرفهای خود در حین انجام درمان، قلب کوچک فرزند شما را سرشار از آرامش و لبخند کند.
عدم مراجعه به دندانپزشکی یا دیررفتن به آنجا میتواند احساسات کودک شما را دراینباره تغییر بدهد. یکی از مواردی که به کاهش ترس و اضطراب کودکان کمک میکند، مراجعۀ مرتب به دندانپزشکی و قرارگرفتن در آن فضای مخصوص است. پیشنهاد میشود حداقل هر فصل یک بار کودکتان را به دندانپزشکی ببرید.
خیلی از والدین برای کاهش اضطراب فرزند خود سعی میکنند قدمبهقدم مراحل درمان را برای کودک خود شرح بدهند تا بهاصطلاح ترسش بریزد. این کار متاسفانه نتیجۀ عکس میدهد و ممکن است کودک شما تصاویر غلطی از درمان در ذهن خود بسازد و بیشتر وحشت کند. پس هرگز فرایند درمان را برای او توضیح ندهید.
کودک شما نیاز به آرامش دارد پس از هرگونه برخورد تند، سرزنش، تنبیه و امثالهم که باعث تشدید اضطراب و ترس در او میشود، خودداری کنید. مهمترین وظیفۀ شما صبوری و تزریق آرامش به کودک عزیزتان است.
بعضی از فعالیتها هستند که میتوانند در کاهش ترس کودکان از دندانپزشکی موثر باشند. برخی از این فعالیتها عبارتند از:
برای کودک خود اسباببازیهای دندانپزشکی بخرید و به او بگویید تصور کند روی صندلی دندانپزشکی است و شما دندانپزشکش هستید. سپس از ابزارها برای بازی استفاده کنید و سعی کنید صدای هر ابزار را با دهان خود تقلید و با خنده و مهربانی او را درمان کنید.
با کودکتان دربارۀ تجربههای خوب دندانپزشکی حرف بزنید و در صحبتهایتان از کلمات مثبت و خوب استفاده کنید. کودکان به کلمات شما دقت میکنند و استفاده از واژههایی مثل ترس، آزاردهنده، خونریزی، دردناک و... میتواند در آنها ذهنیت منفی ایجاد کند.
سخن پایانی
ترس کودکان از دندانپزشکی یکی از مسائل شایع میان کودکان است که میتواند مانعی بر سر راه درمان و پیگیری مشکلات دهان و دندانشان بشود. این ترسها معمولا به دلایل گوناگونی مثل داشتن تجربیات منفی از دندانپزشکی، ترس از درد و آمپول، تصورات ترسناک از دندانپزشک و... به وجود میآیند که باعث میشوند کودکان در مراجعه به دندانپزشکی با شما همراهی نکنند. ازآنجاکه عدم چکاپهای دندانپزشکی و عقبافتادن درمان دندانهای آسیبدیده میتواند دهان و دندان کودک شما را با آسیبهای جدی مواجه کند، وظیفۀ شما والدین گرامی این است که به کودک خود کمک کنید بتواند بر این ترسها و اضطرابها غلبه کند. خوشبختانه این امر امکانپذیر است و میتوانید با انجام کارهایی مانند صحبتکردن با او، انتخاب دندانپزشک و کلینیک مناسب، پرهیز از واکنشهای تند، آمادهکردنش برای درمان و... او را در این امر یاری کنید. کلینیک دندانپزشکی دکتر آیت با محیطی دلآرام و صمیمیانه و در کنار متخصصان باتجربهاش مشتاق دیدار شماست تا کودک دلبندتان را دور از هر ترس و اضطرابی برای درمان آماده کنید. برای دریافت نوبت در کلینیک دندانپزشکی کودکان اینجا کلیک کنید.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گروسی: مشکل تیم روحی و روانی است
شاهین بیانی در گفتوگو با «جامجم»: