با وجود این رکود عمیق، گاهی قیمت محصولات فولادی از جمله میلگرد افزایش می یابد. برخی از کارشناسان، دلیل آن را به روند قیمتی دلار و همچنین اخبار سیاسی و اقتصادی روز مربوط می دانند. البته گاهی دیده شده که نرخ دلار نیز کاهش می یابد، اما قیمت میلگرد همچنان بالا می رود. پس دلیل این رفتار قیمت چه توجیهی دارد؟ در این مطلب، قصد داریم تا از نگاه کارشناسان اصفهان آهن این موضوع را بررسی کنیم.
معمولا زمانی که در میزان عرضه و تقاضا تغییر خاصی وجود ندارد و قیمت دلار هم روند تقریبا ثابتی را دنبال می کند، تغییرات قیمتی در نرخ آهن آلات همچون قیمت میلگرد، بیشتر به دلیل اخبار و اتفاقات سیاسی و اقتصادی رقم می خورد. چنین وضعیتی را در حال حاضر می توان دید.
این روزها اخبار مختلفی را در حوزه های سیاسی و اقتصادی شاهد هستیم. نمونه ای از چنین خبرهایی، توافقات صورت گرفته بین ایران و عربستان است. این موضوع، می تواند کفه ترازوی تقاضا را سنگین تر کند و میزان صادرات محصولات فولادی را افزایش دهد. به طور کلی، افزایش تقاضا، به بالا رفتن قیمت ها منجر می شود.
خبر دیگری که این روزها دوباره به گوش می رسد، تلاش ایران و آمریکا برای احیای برجام است. در صورت وقوع این اتفاق، باز هم در های بیشتری به روی صنعت فولاد کشور باز می شود و اهداف صادراتی متعددی در مقابل تولیدکنندگان ایجاد خواهد شد. چنین رخدادهایی، به افزایش تقاضا کمک شایانی می کند و چرخه تولید را به گردش در می آورد.
این روزها بازار فولاد رکود سردی را طی می کند. این موضوع، 2 دلیل عمده دارد. علت اول، همان طور که اشاره شد، نبود تقاضا برای خرید محصولات فولادی همچون میلگرد است. البته همیشه خریداران خرد و کسانی که قصد ساخت و سازهای نه چندان بزرگ را دارند، خرید خود را انجام می دهند. اما این موضوع نمی تواند تغییر شگرفی در میزان تقاضا ایجاد کند.
صنعت فولاد کشور توانایی تولید بالایی دارد. بنابراین، میزان عرضه به اندازه ای است که بتواند نیاز پروژه های عظیم را تامین کند. نبود چنین پروژه هایی، موجب بر هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا شده است. اما دلیل دوم برای رکود بازار فولاد، مشکلاتی است که کشور در تامین انرژی صنایع، به خصوص برق با آن دست و پنجه نرم می کند.
این نکته موجب شده تا تولیدکنندگان با دغدغه های مختلفی مواجه شوند و نتوانند آن طور که باید، اقدام به ساخت و عرضه مقاطع فولادی همچون میلگرد کنند. علاوه بر این دو مورد، موارد دیگری هم هستند که می تواند به دلسردی بیشتر فعالان حوزه فولاد دامن بزند.
تمام دلایلی که ذکر شد، می تواند به ادامه رکود در بازار آهن و فولاد منجر شود. اما در ادامه تحلیل اصفهان آهن آپادانا از افزایش قیمت میلگرد ساختمانی را بررسی خواهیم کرد.
با ادامه این شرایط، احتمالا تغییر چندانی در وضعیت خرید و فروش های بازار آهن و فولاد شاهد نخواهیم بود. در نتیجه، قیمت ها در محدوده خاصی نوسان می کنند و کاهش یا افزایش خاصی را نمی بینیم. اما اگر قیمت دلار یا میزان تقاضا در بازار تغییر چشم گیری داشته باشد، می تواند به بالا یا پایین شدن قیمت آهن و مقاطع فولادی منجر شود.
با توجه به نکاتی که در این مطلب مورد بررسی قرار دادیم، شرایط آینده بازار تا حدود زیادی به اخبار بستگی دارد. در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات برجام، قیمت دلار با کاهش مواجه می شود. اما به دلیل افزایش تقاضا و فراهم شدن امکان صادرات، احتمالا قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی تا حدودی افزایش خواهد یافت.
در مقابل، اگر این توافق صورت نپذیرد و اتفاق سیاسی و اقتصادی خاصی رخ ندهد، احتمالا رکود بازار فولاد ادامه دار خواهد بود. این نکته را در نظر داشته باشید که رکود بازار همیشه به معنای کاهش یا ثبات قیمت نیست. گاهی در چنین شرایطی، قیمت ها همچنان روندی صعودی خواهند داشت. این اتفاق زمانی رخ می دهد که نرخ دلار افزایش یابد.
اما اگر قیمت دلار بر اساس فاکتورهای اقتصادی ثابت ماند یا کاهش یافت، می توان امیدوار بود که قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی نیز کاهش یابد یا حداقل، ثابت بماند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت