افزایش زمین خواری ها و بیتوجهی متخلفان به شرایط موجود نشان میدهد جامع نبودن قوانین و ضعف در اجرای آن در سالهای اخیر مشکلات زیادی را در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به کشور تحمیل کرده که بخش منابع طبیعی و محیط زیست از این قاعده مستثنا نبوده و بیش از هر جای دیگر لطمه خورده است.
با این اوصاف و با توجه به اتفاقات سالهای اخیر که رسانهها در مورد تخریب جنگل، دشت، مراتع و هجوم زمینخواران به این مناطق هشدار داده و گزارشها منتشر کردهاند اما انگار نه قانون برای برخورد با این عوامل کامل است و نه مسئولان عزمی برای جلوگیری از این روند دارند.بازی از زمینخواریها شروع شد و کمکم به جنگل و مراتع رسید.
بعد از آن به سمت سواحل و حتی دریا رفت و در ادامه، کوهخواری موضوعی بود که حتی مقام معظم رهبری نیز با گلایه از مسئولان خواست جلوی تخریبها و ویلاسازیها در این مناطق گرفته شود. اما حالا در اکثر روستاهایی که از نظر جغرافیایی دارای جنگل،ساحل و کوه هستند اتفاقاتی در حال رخ دادن است که بر اساس آن گروهی میتوانند دقیقا با حکم قانونی، جنگل را شخم بزنند، کوه را بتراشند و ساحلی را از دریا جدا کرده و خانه ویلایی در آن بسازند.
یکی از مواردی که در اواخر دهه۶۰ در دستور کار متولیان مدیریت منابع طبیعی قرار گرفت، موضوع خروج دام از جنگل و ساماندهی جنگلنشینان بود، هرچند طرح موضوع به سالهای بسیار دورتر و به حدود ۱۳۱۸ برمیگشت اما اجرای درست آن نوید بخش اتفاقات خوب در این زمینها بود.
اجرای این قانون از سال ۱۳۶۸ آغاز شد و بر اساس برخی آمارها در استان گلستان ۲۷۸ آبادی در داخل و حاشیه جنگل و همچنین ۳۴۰۰دامدار داخل جنگل مشمول اجرای این طرح میشدند.بر این اساس، دولت بر مبنای مساحت اراضی تحت اختیار دامداران، تعداد احشام، میزان اراضی شخصی و مستثنیات برای آنها، طرح تجمیعی و ما به ازا پیاده کرد و برای آنها در سایر مناطق، منزل مسکونی و اراضی زراعی پیشبینی شد.جالب این است اگر گلستان را مشتی از خروار در نظر داشته باشیم، امروز همان از جنگل کوچ کردهها، دوباره برگشتهاند و به خاطر گران شدن زمین، خواهان بازپسگیری زمینهایشان هستند. البته قانون هم در کمال ناباوری حکم به نفع آنها داده و با اینکه عنوان شده باید فقط به کشت و زراعت بپردازند اما به خاطر ضعف قانون و اهمالکاریهای مدیران، ترجیح بر این است ویلاهایی بسازند که میلیاردها تومان ارزش دارد.در کلامی سادهتر، جنگلها در حال بیابان شدند هستند و برای پولدارتر شدن عدهای، فردای این مملکت رنگ سیاه به خود میگیرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: