مواد شیمیایی از کالاهای مهمی هستند که در صنایع مختلف از جمله کشاورزی، داروسازی و تولید مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. اسید اسکوربیک، اسید فسفریک، هیدروکسید پتاسیم، سویا ایزوله، نیتریت پتاسیم، اسید فرمیک و هگزامتافسفات سدیم از رایج ترین مواد شیمیایی مورد استفاده در این صنایع هستند. در این مقاله به بررسی برخی از علت تغییر قیمت این مواد و قیمت این مواد شیمیایی در اردیبهشت و خرداد 1402 می پردازیم.
عوامل تاثیرگذار بر قیمت مواد شیمیایی در سال 1402 تقاضای جهانی
تقاضای جهانی
یکی از عوامل اصلی که بر قیمت مواد شیمیایی تاثیر میگذارد، تقاضای جهانی است. در سال 1402، تقاضای بالا برای مواد شیمیایی در صنایع مختلف مانند بستهبندی، ساخت و ساز، خودروسازی و الکترونیک باعث افزایش قیمت این مواد شده است.
قیمت نفت خام
نفت خام یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر قیمت مواد شیمیایی است. افزایش قیمت نفت خام در سال 1402 باعث شده است که قیمت مواد شیمیایی نیز افزایش یابد.
نوسانات ارزی
نوسانات ارزی نیز بر قیمت مواد شیمیایی تأثیر میگذارد. در سال 1402، افزایش نرخ ارز در برخی کشورها باعث شده است که قیمت مواد شیمیایی برای واردکنندگان این کشورها افزایش یابد.
سیاستهای تجاری و تحریمها
سیاستهای تجاری و تحریمهای بینالمللی نیز بر قیمت مواد شیمیایی تأثیر میگذارد. در سال 1402، تحریمهای اقتصادی علیه برخی کشورها باعث کاهش تولید و صادرات مواد شیمیایی از این کشورها شده و در نتیجه، قیمت این مواد در بازار جهانی افزایش یافته است.
تغییرات آب و هوایی و بلایای طبیعی
تغییرات آب و هوایی و بلایای طبیعی نیز میتوانند بر تولید و قیمت مواد شیمیایی تأثیر بگذارند. در سال 1402، برخی از مناطق تولید کننده مواد شیمیایی با مشکلات آب و هوایی و بلایای طبیعی مواجه شدهاند که در نتیجه، تاثیر منفی بر قیمت این مواد داشته است.
اسید اسکوربیک
اسید اسکوربیک که به عنوان ویتامین C نیز شناخته می شود، یک ویتامین محلول در آب است که دارای خواص آنتی اکسیدانی است. در صنایع غذایی به عنوان نگهدارنده و برای بهبود رنگ و بافت غذاها استفاده می شود. در اردیبهشت 1402 قیمت اسید اسکوربیک بین 170 تا 180 هزار تومان برای هر کیلوگرم متغیر است.
اسید فسفریک
اسید فسفریک مایعی شفاف و بی رنگ است که در تولید کودها، مواد شوینده و افزودنی های غذایی استفاده می شود. همچنین در تولید نوشابه ها به عنوان طعم دهنده استفاده می شود. در اردیبهشت 1402 قیمت اسید فسفریک خوراکی از 100 شروع و تا 108 هزار تومان و اسید فسفریک صنعتی از 42 تا 47 هزار تومان نیز پیشرفت.
پتاسیم هیدروکسید
هیدروکسید پتاسیم که به نام پتاس سوز آور نیز شناخته می شود، جامد سفید رنگی است که در تولید صابون، کود و سایر مواد شیمیایی استفاده می شود. همچنین در ساخت باتری و به عنوان تنظیم کننده PH در صنایع مختلف استفاده می شود. در اردیبهشت ماه قیمت هیدروکسید پتاسیم از 100 شروع شد و تا 140 نیز پیشرفت.
سویا ایزوله
سویا ایزوله پروتئینی است که از دانه های سویا به دست می آید و معمولاً در صنایع غذایی به عنوان جایگزین گوشت استفاده می شود. همچنین در تولید شیر خشک نوزادان، میله های انرژی زا و سایر محصولات غذایی استفاده می شود. در اردیبهشت 1402، قیمت سویا ایزوله بین بازه ی 178 تا 183 هزار تومان جابجا شده است.
اسید فرمیک
اسید فرمیک مایعی بی رنگ است که در صنایع مختلف از جمله نساجی، تولید چرم و کشاورزی کاربرد دارد. همچنین در تولید لاستیک و پلاستیک استفاده می شود. در اردیبهشت 1402 قیمت اسید فرمیک از 60 و تا 70 نیز پیشرفت که شما می توانید برای خرید این ماده با بهترین قیمت ممکن در بازار به سایت بیسموت مراجعه کنید.
هگزامتافسفات سدیم
هگزامتافسفات سدیم یک پودر کریستالی سفید است که در تولید مواد شوینده، تصفیه آب و به عنوان افزودنی مواد غذایی استفاده می شود. همچنین در تولید سرامیک و به عنوان عامل پخش کننده در صنایع مختلف کاربرد دارد. در اردیبهشت 1402 قیمت هگزا متا فسفات سدیم نیز از 90 تا 100 هزار تومان تغییر کرده.
مواد شیمیایی رایج
بازار مواد شیمیایی طیف وسیعی از مواد مورد استفاده در صنایع مختلف را در بر می گیرد. برخی از دسته بندی های رایج عبارتند از:
مکانیسم های قیمت گذاری در صنعت مواد شیمیایی
صنعت مواد شیمیایی از مکانیسم های قیمت گذاری مختلفی استفاده می کند، از جمله:
تاثیر نوسان قیمت مواد شیمیایی
نوسانات قیمت مواد شیمیایی می تواند اثرات متعددی بر کسب و کار و اقتصاد داشته باشد:
استراتژیهای مدیریت هزینههای مواد شیمیایی
کسب و کارها می توانند استراتژی های مختلفی را برای مدیریت مؤثر هزینه های مواد شیمیایی اتخاذ کنند:
روندهای آینده در بازار مواد شیمیایی
انتظار می رود بازار مواد شیمیایی در آینده شاهد چندین روند قابل توجه باشد:
نتیجه
درک پویایی بازار مواد شیمیایی برای مشاغل فعال در صنایع مختلف ضروری است. عواملی مانند پویایی عرضه و تقاضا، در دسترس بودن مواد خام، مقررات دولتی و روندهای اقتصادی بر قیمت گذاری تأثیر می گذارند. با اتخاذ استراتژی هایی مانند تنوع بخشیدن به تامین کنندگان، استفاده از قراردادهای بلند مدت و اجرای مدیریت موجودی کارآمد، کسب و کارها می توانند هزینه های مواد شیمیایی خود را بهتر مدیریت کنند. آینده این صنعت در پایداری، پیشرفت های تکنولوژیکی و بازار جهانی در حال تحول نهفته است.
برای تهیه قیمت مواد شیمیایی از داده های موجود در وبسایت شرکت بیسموت استفاده شده است.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد